SUKOB INTERESA?

'ZAR JE MOJA ŽENA TREBALA PRODATI SVOJU POLIKLINIKU SAMO ZATO ŠTO SAM JA POSTAO RAVNATELJ?' Prvi čovjek Dječje bolnice u Klaićevoj odgovara na kritike

Goran Roić
 Boris Kovačev / CROPIX

Supruga ravnatelja Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj, Andrea Cvitković Roić, vlasnica je i ravnateljica Poliklinike za dječje bolesti Helena. Poliklinika postoji od 2005. godine te je mijenjala adresu, a postavilo se pitanje je li ravnatelj Goran Roić, koji potpisuje suglasnosti svojim zaposlenicima, u sukobu interesa.

Naime, dio liječnika, pedijatara, nakon odrađenog posla u Klaićevoj uz dozvolu prof. Roića odlazi raditi u Polikliniku njegove žene u kojoj je i sam radio. Iako formalnopravno prof. Roić nije u sukobu interesa i ne krši zakon, takav način rada za mnoge je u najmanju ruku dvojben.

Naime, Klaićeva bolnica, kako nam je potvrdio prof. Roić, ima sklopljen ugovor s Helenom, a liječnici koji tamo rade imaju jednogodišnje ugovore.

- Iz nekog razloga je ovo izvučeno iz konteksta. Da, činjenica je da moja supruga ima polikliniku u kojoj sam i ja radio. Također, poliklinika je osnovana prije braka. Prestao sam tamo raditi kada sam postao ravnatelj, sukladno zakonu - izjavio je prof. Roić.

Osim toga, navodi kako prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, člancima 157. i 158., liječnici imaju pravo raditi.

- Oni moraju ispuniti uvjete i tako koriste svoju zakonsku mogućnost, a ja kao ravnatelj svojim potpisom odgovaram za to da su odradili posao u matičnoj bolnici, i to časno, te da su ispunili normu - kaže prof. Roić. Dodao je kako njegovi liječnici rade u više ustanova, što privatnih, što javnih.

- Ugovore imamo i s drugim privatnim ustanovama, ali i s javnima. Također, u Heleni rade i pedijatri s Rebra, iz Vinogradske, Zarazne - objašnjava prof. Roić i dodaje da je upravo zato ovo izvučeno iz konteksta.

Liječnici naprosto koriste svoje zakonsko pravo, kaže.

- Supruga i ja kao profesori i svjesni situacije pušemo i na hladno, tako da nema niti jednoga dijela gdje se ne držimo slova zakona. Sigurno nam nije u interesu da u pitanje dovedemo svoje ime i svoj rad - kaže prof. Roić i postavlja pitanje je li njegova supruga trebala prodati svoju Polikliniku i uništiti svoj dugogodišnji rad zato što je on postao ravnatelj.

- Kako bilo, ne postoji niti jedan dio koji je sporan ili zakonski nedopušten - zaključuje prof. Roić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 06:54