BEZ KVORUMA

Zastupnici se nisu pojavili: 'To je neodgovorno i neozbiljno!'

 Davor Pongračić / CROPIX

Odbor za ratne veterane danas je u Saboru trebao raspraviti, u drugom čitanju, izmjene i dopune Zakon o pravima hrvatskih branitelja. To je Vladi iznimno bitan zakon jer na temelju njega ispunit će još jedno predizborno obećanje - objavit će, prema najavama ministra branitelja Predraga Matića - Registar branitelja i to prije Božića.

No, sve je ostalo na tome da je Odbor trebao raspravljati. Ponedjeljkom zastupnici, očito, nisu navikli raditi, pa Odbor nije imao kvorum. Od 13 članova odbora ja sjednici zakazanoj za 13.30 pojavio se predsjendik Odbora Josip Đakić te članovi Tomislav Ivić i Zvonko Milas. Sva trojica iz oporbenog HDZ-a. Članovi iz redova vladajućih, i nekolicina preostalih iz oporbe nisu se pojavili iako ih je nekoliko viđeno u Sabora. Međutim, čak sedam članova unaprijed se ispričalo zbog nedolaska. Zanimljivo, jer poziv im nije upućen danas ili jučer, za Odbor su znali još od petka, kada je i na saborske stranice postavljena najava.

Na Odbor za ratne veterane nisu došli Josip Benčić (SDP), Boris Blažeković (HNS), Milijan Brkić (HDZ), Dražen Đurović (HDSSB), Željko Mirković (SDP), Damir Rimac (SDP), Zdravko Ronko (SDP), Ruža Tomašić (HSP AS) i Franko Vidović (SDP).

- Potpredsjednik Odbora Željko Sabo javio se i rekao da zbog dužnosti gradonačelnika želi glasovati telefonski, dok su ostali tek tajniku Odbora javili da - imaju obaveze. Nitko nije rekao kakve obaveze. Ako je predsjednik Sabora rekao da se ovaj tjedan radi od ponedjeljka do petka, onda se mora raditi od ponedjeljka do petka, a ako žive izvan Zagreba, mogli su doći jučer u Zagreb - ljutito je govorio nakon neuspjele sjednice Josip Đakić (HDZ) i poručio:

- To je neodgovorno i neozbiljno od drugova! Đakić je upozorio i na jedan problem zbog kojega bi Vlada mogla ostati bez predbožićne objave Registra branitelja:

- Danas nema termina, sutra i u srijedu sve su dvorane zauzete. Tako da ja neću sazvati sjednicu Odbora jer nemam gdje i nemam kada. Da zasjedamo na hodniku, možda? To ne dolazi u obzir - kategoričan je Đakić.

A ako većina bude pokušala na plenarnoj sjednici raspravljati o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja, Đakić će protestirati.

- To ne dolazi u obzir. Ako to pokušaju napraviti, upozorit ću ih da krše Poslovnik Hrvatskog sabora - rekao je Đakić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 16:24