O MLADIĆU U SABORU

Zastupnici: Znali su gdje je, mogli su ga uhititi i prije 10 godina. Čekali su pravi trenutak!

Zagreb, 021109.Sjednica Hrvatskog Sabora na kojoj se raspravljalo o davanju suglasnosti Vladi RH za potpisivanje arbitraznog sporazuma sa Slovenijom, na nacin kakav su dogovorili Jadranka Kosor (premjerka RH) i Borut Pahor (slovenski premjer). Prijavljenih zastupnika za raspravu je oko 50.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Saborski zastupnici pozitivno su reagirali na vijest o uhićenju haaškog optuženika Ratka Mladića.

Frano Matušić, zastupnik HDZ-a:

- Uhićenje Ratka Mladića je jedna od obveza Srbije i svakako je za pozdraviti da će taj zločinac koji je napravio puno zla u Hrvatskoj doći pred lice pravde, odnosno da će biti izručen Haaškom sudu,

Željka Antunović. Zastupnica SDP-a:

- Konačno. Ovi mukotrpni procesi koji se vode na haaškom sudu, dijelom vezani i uz našu hrvatsku priču, ali i uz uvođenje pravde ili donošenje pravde svim žrtvama oružanih sukoba, nadam se da će ovo uhićenje okončati procesom za koji ćemo moći reći da će ipak biti pravedan.

Damir Kajin, zastupnik IDS-a:

- Da su htjeli, mogli su ga uhititi ranije, prije 10 godina. Ali, bez obzira na sve, sada vidite koja je zasluga Haaškog suda i međunarodne zajednice. Jednostavno vraćaju mir na ove prostore. Time se Srbija definitivno legitimira kao europska država. No, moramo biti svjesni da nema genocidnih naroda i da zločin koji je netko počinio nema nacionalnosti, da će zbog toga netko morati odgovarati. Pred Srbijom stoji velik posao - uhititi sve ove jatake koji su štitili Mladića i koji su na taj način hranili mržnju prema susjedima i stvarali zločinačku ideologiju, kako se zlo više iz tih zatvora ne bi širilo diljem nesretnog Balkana.

Boro Grubišić, zastupnik HDSSB-a:

- Očekivano, s obzirom da stalno spominjanje Srbije u okviru prijema u Europsku uniju i njihovog ubrzanog približavanja EU, jasno je da je Mladić bio moneta za potkusurivanje. Oni su znali cijelo vrijeme gdje je, ali su čekali pravi trenutak. To je stara diplomacija i stara politika koja ima svoje rezone i svoje načine rada.

SPECIJAL: Sve o uhićenju Ratka Mladića pročitajte ovdje

Josip Đakić, zastupnik HDZ-a:

- Pozdravljam ovo uhićenje. Trebalo je to i ranije. Međutim, vjerujem da je Haaški sud kao i međunarodna zajednica prisilila Srbiju da počne funkcionirati kao pravna država, da ratne zločince privede licu pravde. Vjerojatno im je jasno rečeno što im je zadaća i u kojoj se poziciji mogu naći ako to ne izvrše. To nije zadnja stranica uhićenja. Imaju oni još puno stranica za prelistat u povijesti koja je bila agresorska, koja je potpomagala, koja je rušila Hrvatsku i ubijala na Kosovu i u BiH.

Dragutin Lesar, zastupnik Hrvatskih laburista:

- U svakom slučaju to je dobra vijest. Međurim, trenutak u kojem je do toga došlo je dosta simptomatičan. Brammertz je s tužiteljima na Brijunima, a Beograd hapsi Mladića. Sad, da li se namjerno čekalo do tog datuma ili se radi o nekim dogovorima koji su ranije postignuti, teško je procijeniti. Ali u svakom slučaju dobra vijest.

Daniel Srb, zastupnik HSP-a:

- Rekao bih da je do ovog uhićenja došlo neposredno nakon što je Srbija zapravo dobila poruku iz Europske unije da ne može nastaviti sa svojim procesom kandidature dok se ne riješi uhićenje ratnog zločinca Ratka Mladića. Iz toga je evidentno da su vlasti u Srbiji očito i ranije znale gdje se on nalazi, ali nisu provodile uhićenje dok ne vide kakve će biti političke posljedice. Očito da je to rezultat jednog dogovora, ali i vješte političke igre koju igraju naši susjedi.

Josip Friščić, predsjednik HSS-a:

- Što drugo reći nego da se nakon dugo vremena ostvarilo ono što smo svi skupa očekivali. Više puta je bilo govora o njegovom uhićenju i o sumnjama gdje se skriva, ali ovaj puta je potvrđeno. Mi smo vjerovali da će na tim prostorima službe odraditi svoj dio posla i jednako tako da će i njega i sve ostale koji su bili uključeni u agresiju stići pravda.

Milorad Pupovac, zastupnik SDSS-a:

- To je dobra vijest za pravdu, dobra vijest za one koji su je čekali i koji je još čekaju. Dobra je i za Srbiju i Srbe tako da se teret Mladićevog bijega skine s leđa građana Srbije i pripadnika srpskog naroda. To je i dobra vijest za regiju, za sve one koji sumnjali da Haaški sud ne radi dovoljno pravedno prema svima. Dobra vijest za sve koji su čekali da pravda djeluje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 18:32