NEISPAVANI, OČAJNI i RAZOČARANI:

Zbog poplave po kućama namještaj pliva, a usjevi trunu

 Damir Glibušić/CROPIX

BABINA GREDA - Vjerovat’ nismo mogli da bi Berava toliko narasla, sve nam je propalo, plivaju dvorišta i staje, polja su pod vodom - nakon dvije neprospavane noći umorna Marija Nikić opisuje stanje u Babinoj Gredi, selu u okolici Županje, gdje će štete od poplave zbrajati u milijunima.

-Katastrofa - riječ je koju su redom u četvrtak ponavljali u toj najvećoj općini u Hrvatskoj gdje se protekla tri dana hodalo samo u visokim gumenim čizmama. Selom, duž čak 12 kilometara, protječe Berava čiji je vodostaj porastao i više od 3 metra. Kiša je neprekidno padala od nedjelje do srijede, palo je oko 140 litara po četvornom metru, a dijelovi sela posve su poplavljeni. U borbi s vodenom bujicom 48 sati “na nogama” je bilo 300-tinjak mještana, s pet bagera, tri kamiona, 3.500 vreća napunjenih pijeskom ...

Nezaustavljivo nadiranje vode izravno je ugrozilo 300-400 kuća u “nižim” dijelovima sela, 20-tak obitelji evakuirano je, stoka iz mnogih staja, pod pljuskom u mrkloj noći, spašavana je u druge dijelove sela.

- Doživio sam evo 83 godine, al’ moja baba i ja ovo nismo vidili! Eto nas u čizmama gazimo po dvorištu k’o po jezeru - komentira Marko Karlić u babogredskoj ulici Sajmište gdje je stanje najteže. Baku Katu (72) do doktora su susjedi prenijeli na rukama.

-Da nije prestalo padati ne znam šta bi s nama bilo. U kući nam je 30-tak centimetara vode, namještaj pliva. Spavamo kod susjeda, ni u toalet ne smijemo, a sad moramo u trgovini kupovati i vodu za piće - ogorčena je Ljubica Glavačević.

Kaže i da nije “kriva” samo Berava već i sami seljani jer mnogi zatrpavaju odvodne kanale zbog kojih oborinska voda nije mogla otjecati već je plavila kuće, dvorišta i vrtove. - Pomagali smo jedni drugima po susjedstvu, moja krmača s prascima sad je u tuđem svinjcu, pse smo digli na čardak - opisuje Ljubica.

U ulici Ćevatovo razbijali su betonske kolne ulaze praveći “put” vodi da spase kuće. Dok se zaigrana djeca bickilom vozaju po poplavljenom dvorištu, Mile Bošnjak zabrinuto gleda u Beravu koja mu protječe 20-tak metara iza kuće. Krave i svinje je spasio, uplašena stoka ozljeđivala je noge pri “seljenju”, traktor mu je ostao u vodi, a preko 40 jutara zemlje pod kukuruzom, djetelinom, zobi već je otpisao jer “sve će strunit’ u vodi”.

Vinku Mariću poplavljena je luksuzno uređena dvorišna zgrada, no u bazen mu voda nije ušla!

- Eto nisam ni morao radit bazen. Godinama sam od mirovine to djeci sređivao, da mi ne’ko daje 100.000 kuna ne bih uzeo samo da ne moram gledat’ ovaj jad ń očajan je. Iako je kiša u srijedu prestala, u Babinoj Gredi - selu s 8.000 hektara polja i više od 4.000 stanovnika - zabrinuto gledaju u nebo. Seoski načelnik Josip Krnić kaže da 90 posto seljana živi od poljoprivrede, a kiša i poplave uništile su 80 posto usjeva. Općina s proračunom od 3 milijuna kuna nada se jedino - pomoći države.

Najjeftinije će biti da kuću sravnimo sa zemljom

SLAVONSKI BROD/SLOBODNICA - Blato, dijelovi namještaja, stol s bocom soka i konzervom piva, stolica, tragovi bagerskih gusjenica, a donekle ukroćeni lateralni kanal koji protječe pored prvih kuća kao da podsmjehujući promatra pustoš i jad koje je ostavio na desetak kuća ovoga dijela Slobodnice u kojem se vodila najveća borba za spašavanje kuća i mještana od njegova bijesa. Nikola Biondić (51) s ceste promatra svoju kuću koja je još u srijedu bila pod vodom i blatom.

“Kolile su štete?” Ne znam, ti mi reci ako znaš. Ne znam odakle da krenem. Vidiš, temelji su natopljeni, pola fasade kuće bilo je pod vodom. Sad kad grane sunce počet će otpadat, a da se zidovi prosuše trebat će godine - kroz guste brkove govori Nikola.

U kući, supruga Ankica sa susjedima nemoćno promatra ono što je ostalo nakon poplave. - Ma sve, sve nam je otišlo. Mene su bagerom izvukli iz kuće, a kasnije smo čamcem prebacili posteljinu i odjeću. Drugo je sve ostalo unutra. Evo, hladnjak i škrinju sušimo, ne znamo dali rade. To ćemo vidjeti kada se prosuše. Peć sam podložila pa je u njoj šamot eksplodirao tako da sam mislila da je bomba. Brišem parket, a voda iz njega izvire, sliva se iz zidova, kuhinjski elementi, kreveti, ormari, sve je to bilo pod vodom - govori Ankica neprestano se okreći po kuhinji kao da traži neki element ili uređaj kojeg je voda poštedjela. Uzalud.

- Šteta? Odakle da znam. Da bi ovo pokrpali treba nam najmanje 30 tisuća kuna - glasno pokušava računati Ankica.

Nikola opet ponavlja: - Da znam, rekao bih vam. Mogu vam reći 10, 20 - 30 tisuća eura. Govorim što je otišlo. Niste bili u dvorišnoj zgradi koja je puna alata. Do nje od silnog blata ne možeš ni doći, baš kao ni do većine alata kojeg je blato prekrilo - kazuje Nikola žaleći za aparatom za varenje kojeg je njegov punac napravio. ń Ma takvu spravu nigdje ne možeš danas naći ń tuguje Nikola koji se iz Podvinja prije par godina preselio u Slobodnicu. Supruga Ankica pak ne može prežaliti vrt kojeg su vode poravnale.

- A baš sam par dana ranije okopala, oplijevila. Ma, bio je k’o kutija- kaže. -Znaš što- kaže Nikola. Najbolje bi bilo da ja pod sva četiri ćoška metnem dinamit i sve sravnim. To bi bilo najjeftinije, jer ovo se ne isplati popravljat.

Pet dana borbe s bujicama

nedjelja, 30. 5.

- kiša je neprekidno padala od nedjelje poslijepodne do srijede poslijepodne - oko 150 litara po četvornom metru u Brodskoj, više od 135 litara u Vukovarskoj te gotovo 106 litara u Osječkoj županiji (triput više od prosjeka)

ponedjeljak, 31. 5.

- najkritičnije je na području Sibinja, kod kanala u Slobodnici, gdje se voda izlila do prvih kuća

utorak, 1. 6.

- lavina zemlje sručila se s brda na kuću Marije Labrović (75) u baranjskom selu Batina

- u slavonskobrodskim mjestima Rastušje i Slobodnica počela je evakuacija mještana koji su se našli na udaru vode koja se izlila iz kanala Glogovica i Jelas; evakuacija i u Vrpolju, izlila se Berava u Babinoj Gredi, a Bosut je u Vinkovcima dosegnuo rekordan vodostaj od +267 cm

srijeda, 2. 6.

- izlila se Orljava u Pleternici, evakuirano 50 obitelji, u Podvinju i Brodskom Vinogorju aktivirala su se klizišta i ugroženo je desetak kuća; dvije su obitelji morale napustiti domove

- vatrogascima i civilnoj zaštiti u pomoć je poslana i vojska

- u poslijepodnevnim satima kiša prestala padati

četvrtak, 3. 6.

- na području Brodskog Brda i Podvinja locirano 60-ak potencijalnih klizišta, od kojih su se pet aktivirala

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:35