SLAVONSKI BROD

Klizišta opet prijete: Iliji Bardaku zemlja gotovo progutala kuću

 Željko Mužević/Cropix

SLAVONSKI BROD – Samo nakon dva i pol tjedna relativnog mira mještani slavonskobrodskih brdskih dijelova ponovo strahuju od klizanja zemlje. Obilne kiše koje su, pogotovo od ponedjeljka i utorka, natopile zemlju pokrenule su stara klizišta koja izravno prijete kućama.

Najteže je obiteljima Trifunović i Bardak u ulici Kukanj u Podvinju gdje je zemljište ponovo krenulo, pokidalo drvene potpornje i doslovce postupno zatrpava kuće.

- Počelo je jutros oko devet sati - kaže Ruža Trifunović. "Zemlja sve više zatrpava kuću, počela su pucati stakla, zidovi, a pojavila se i voda. Sada sam već uplašena", priča gospođa Ruža nemoćno promatrajući prozore kroz koje više ne vidi nebo.

Isto je i kod njena susjeda Ilije Bardaka kojem brdo već „guta“ krov kuće.

– Sila je to, evo vidite zemlja je „donijela“ i potpornje koje je prije 15-ak dana postavila vojska – kazuje Ilija koji će za koji dan preseliti u Slavonski Brod u stan kojeg mu je Grad ustupio na korištenje. Obilne padaline donijele su i nove strahove mještanima koji žive uz kanal „Jelas“ koji ih je početkom lipnja poplavio i nanio znatne štete, a uz nabujale vode dežuraju mještani i djelatnici Brodske Posavine.

– Voda u kanalu raste 12-ak cm na sat, a informacije govore da ništa bolje nije kod Lužana gdje Orljava „raste“ brzinom od 15-ak cm na sat – kaže Pero Ćosić direktor Brodske Posavine koji napominje da se, ako se želi dugoročnije riješiti pitanje ovoga kanala, mora barem u duljini 600-ak metara izgraditi nasip.

Prema informacijama Centra 112 danas se izlila i Sloboština tako da su neke kuće u Vrbovljanima (Okučani Stara Gradiška) poplavljeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 16:00