DRAMATIČNA ESKALACIJA

ZBOG 'ŠPIJUNSKE AFERE' U SLOVENIJI VLADA 'IZVANREDNO STANJE' Mediji u deželi povukli potez bez presedana DRŽAVNI VRH RH 'Odbacujemo teze iz Slovenije'

 
Andrej Planković, Marjan Šarec i naslovnice slovenskih portala 9.4.2019.
 Damjan Tadić / Piroschka Van De Woew / Hanza Media / Reuters / Screesnhot 24Ur, Delo, Siol, Večer

Pozivanje hrvatskog veleposlanika Borisa Grgića na razgovor u slovensko ministarstvo vanjskih poslova i povlačenje slovenske veleposlanice Smiljane Knez u Hrvatskoj na konzultacije u Ljubljanu, trenutni je rezultat najnovije špijunske afere u odnosima Slovenije i Hrvatske koja je prije svega uzdrmala Sloveniju.

Sve je započelo 3. travnja kada je slovenski portal 24ur objavio veliko otkriće da je hrvatska obavještajna služba SOA prisluškivala Jerneja Sekoleca, bivšeg slovenskog suca u ad hoc Arbitražnom sudu koji je trebao presuditi o granici između dviju država i Simonu Drenik, slovensku agenticu pri Sudu kako bi diskreditirala arbitražni proces.

Riječ je o aferi iz 2015. godine kada je otkriveno da su slovenski arbitri obavještavali slovensko ministarstvo vanjskih poslova o tijeku arbitraže. Kada je to otkriveno tvrdilo se kako su slovenske arbitre prisluškivale njemačke ili američke tajne službe i snimke dali hrvatskim kolegama. No, tri i pol godine kasnije slovenski portal objavljuje potpuno drugačiju priču i za sve optužuje Hrvatsku.

Ni 24 sata kasnije slovenski premijer na zatvoreni dio sjednice Vlade zove ravnatelja slovenske obavještajne službe SOVA-e koji ih obavještava o situaciji te premijer izjavljuje kako ga “brine takvo djelovanje Hrvatske unutar EU i među državama koje imaju prijateljske odnose”. Time je Šarec zapravo potvrdio da su informacije slovenskog portala točne.

Kako s hrvatske strane na ove optužbe nije bilo nikakve reakcije, slovenski mediji i politika krenuli su u novu ofenzivu. Na portalu 24ur ali i u drugim medijima, objavljena je fotografija pripadnika hrvatske obavještajne agencije te njegovo puno ime i prezime: za njega se tvrdi da je bio glavni organizator prisluškivanja slovenskih dužnosnika.

Čin bez presedana među članicama Europske unije i NATO-a. Cijela priča kulminirala je jučer navečer kada slovenska televizija POP TV objavljuje razgovor Ivana Tolja, predstavnika Styrije za Hrvatsku i, kako su naveli, “direktora jedne svjetske multimedijske kuće”.

Prema navodima POP TV-a (24ur je web stranica ove televizije) Tolj kao posrednik hrvatske Vlade tog direktora pokušava nagovoriti da spriječi objavu njihove priče o upletenosti hrvatskih obavještajaca u tajno snimanje slovenskih dužnosnika i sudaca u cilju kompromitacije arbitražnog postupka i kasnije presude koju Hrvatska ne želi priznati. POP TV također tvrdi kako imaju dokaze da su hrvatske obavještajne službe do informacije da će reportaža biti objavljena saznala prisluškujući slovenske novinare.

Na novo medijsko otkriće ekspresno reagiraju Slovenski socijaldemokrati, članovi vladajuće koalicije koji traže hitnu sjednicu slovenskog vijeća za nacionalnu sigurnost, što je premijer Šarec uvažio te će se ona održati danas popodne.

U Vladi Republike Hrvatske tvrde pak kako nemaju nikakva saznanja o navodnom angažmanu Ivana Tolja da zaustavi priču o SOA-inim navodnim aktivnostima u Sloveniji.

- Sigurno je da nismo angažirali ni Tolja niti bilo koga drugoga da utječe na medije u Sloveniji - glasila je reakcija iz Vlade. (Krešimir Žabec)

Vlada odbacila optužbe

- Najodlučnije i u potpunosti odbacujemo sve navode o pokušaju bilo kakvog utjecaja hrvatske Vlade na slovenske medije, poručeno je u utorak iz Banskih dvora u povodu tvrdnji slovenskih medija da je prvi čovjek Styrije u Hrvatskoj Ivan Tolj, predstavivši se kao posrednik hrvatske Vlade, pokušao spriječiti slovenske medije da izvjeste o navodnom SOA-inom prisluškivanju slovenskih dužnosnika. (Hina)

Predsjednica odbacuje 'pokušaj zamjene teza'

O 'špijunskoj aferi' reakcija je stigla i iz Ureda predsjednice.

- Predsjednica Republike nije, te nikada ne bi ni tražila da se neka tema povuče iz slovenskih medija, ni izravno, ni preko posrednika. O tezama slovenskih medija doznala je upravo iz samih medija.

Činjenica jest kako je Slovenija prekršila arbitražni sporazum i time međunarodno pravo, a što je rezultiralo propašću arbitraže. Riječ je o pravosudnom skandalu, a ne o obavještajnoj problematici, te odbacujemo ovaj pokušaj zamjene teza, kažu na Pantovčaku. (Goran Penić)

SOA: 'To su netočne i tendenciozne konstrukcije'

Nakon što su slovenski mediji objavili da je SOA 2015. godine prisluškivala bivšeg slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca i slovensku dužnosnicu Simone Drenik, te da je da je prvi čovjek Styrije u Hrvatskoj Ivan Tolj pokušao spriječiti objavljivanje njihovih članaka, iz SOA-e su na Hinin upit komentirali da su to netočne i tendenciozne konstrukcije.

"Kao što smo već ranije naveli, SOA ne komentira medijske spekulacije, ali vas izvješćujemo da su objave 24ur koje se tiču SOA-e netočne i tendenciozne konstrukcije. Radi se o nastavku medijske kampanje pojedinih medija u BiH kojima se željelo kompromitirati SOA-u i Republiku Hrvatsku lažnim optužbama o novačenju salafita za krijumčarenje oružja u BiH i nezakonitom djelovanju SOA-e protiv susjednih država", stoji u odgovoru SOA-e. (Hina)

Sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost u Ljubljani

Za današnju sjednicu slovenskog Vijeća za nacionalnu sigurnost u Sloveniji vlada gotovo izvanredno stanje, pa je predsjednik parlamenta Dejan Židan skratio boravak u Beču i hitno se vraća u Ljubljanu.

Sjednici koja počinje u 16 sati predsjedat će premijer Marjan Šarec, a članovi Vijeća su ministar obrane Karl Erjavec, ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar, šef diplomacije Miro Cerar, direktor Sove Rajko Kozmelj, ministar financija Andrej Bertoncelj i ministrica pravosuđa Andreja Katič. Sjednici će prisustvovati i Damir Črnčec, državni tajnik u kabinetu premijera, ali on nema pravo odlučivanja.

Još nije potvrđeno hoće li sjednici prisustvovati i šef države Borut Pahor koji ima zakazane obaveze u Mariboru.

U mandatu ove vlade Vijeće se do sada nije sastalo niti jedanput, a u slovenski mediji uoči sjednice prepuni su napisa u kojima se izražava ”zabrinutost zbog prisluškivanja susjeda” i najnovije navodne špijunske afere u kojoj je u prvom planu prvi čovjek Styrije u Hrvatskoj pater Ivan Tolj.

Citiraju se i riječi Josipa Kregara da je simptomatično što o aferi koja sada potresa Sloveniju nije bilo puno riječi u hrvatskim medijima. Za patera Tolja je Kregar rekao da je ”izabran kao posrednik jer je sposoban dobro sve organizirati”. Oglasilo se i Društvo novinara Slovenije koje je ”zgroženo da se tuđe vlade miješaju u uredničke poslove slovenskih medija”.

Ujedno su poručili da su ”šokirani zbog razumijevanja slobode medija i neovisnosti medija u susjednim državama, također članicama EU, koje sistematski krše slobodu medija i prava novinara”. ”Metode koje te vlade koriste kod kuće očito pokušavaju izvoziti i preko granice”. (Jurica Körbler)

24 ur: 'Prvi čovjek Styrije nazvao je jedan strani broj...'

Slovenski dnevnik 24 ur, koji je prvi pisao o navodnom pokušaju patera Ivana Tolja da spriječi emitiranje reportaže o prisluškivanju, tvrdi za prvog čovjeka Styrije u Hrvatskoj da ima tijesne veze s Andrejom Plenkovićem i Kolindom Grabar-Kitarović.

Tvrde da je Tolj nazvao ”jedan strani broj”, jednog od glavnih direktora globalne multinacionalne kompanije koja radi i na Balkanu. On poznaje dobro prilike i u Sloveniji i Hrvatskoj, kako tvrdi 24 ur, a Tolj mu je po pisanju tog lista rekao ”imam ponudu naše vlade, hrvatske vlade. Imate li utjecaj na POP TV”.

Navodno direktor nije odmah razumio o čemu se radi i što Tolj želi, a onda je uslijedilo pojašnjenje da POP TV priprema reportažu. ”Zato su me molili da vas nazovem, ako možete pomoći... Ako bi pomogli to bi bilo jako korisno, znate”, navodno je rekao Tolj. (Jurica Körbler)

Ostojić zatražio očitovanje SOA-e

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić izjavio je u utorak da je zatražio očitovanje Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) o navodnom djelovanju hrvatske SOA-e u Sloveniji, zbog čega je izbila "špijunska afera" između dvije države.

Upitan da komentira slučaj navodne špijunaže i navodni pokušaj Tolja da zaustavi tu priču u slovenskim medijima, Ostojić je odgovorio kako je zatražio očitovanje Sigurnosno obavještajne agencije (SOA).

"Kao i uvijek, ja sam odmah reagirao, zatražio sam očitovanje SOA-e i moram naglasiti da s obzirom na to da slovenski mediji navode da je to bio Vladin predstavnik, prije svega odgovore na to mora dati hrvatska Vlada", poručio je Ostojić.

Indikativno je što je navedeno da se osoba predstavljala kao predstavnik Vlade. Mi smo za nadzor SOA-e i u tom segmentu očekujemo njihovo očitovanje, a Vlada neka se odluči što će napraviti, kazao je.

"Je li se netko predstavljao u ime Vlade, pokušavao nešto riješiti, to ćemo saznati iz očitovanja, a ako bude potrebno i iz svih ostalih radnji koje Odbor ima na raspolaganju", naglasio je.

Ostojić vjeruje da će brzo dobiti odgovor, a ako bude potrebno na sjednici će se utvrditi i postoji li potreba za daljnjim koracima Odbora. Ne želeći ništa prejudicirati, Ostojić je podsjetio na nedavnu sličnu situaciju s objavama u BiH medijima o aferi u kojoj je hrvatska SOA navodno regrutirala islamističke ekstremiste. Pokazalo da je upravo ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je bio izvor tih optužbi, pod istragom tužiteljstva BiH za uznemiravanje i odavanje tajni, ističe Ostojić. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 14:25