'ŠPIJUNSKA AFERA'

Slovensko Vijeće za nacionalnu sigurnost od RH zatražilo da se 'ubuduće suzdrži od špijuniranja', Janšin izaslanik: 'Ljudi, arbitraža je prošlost!'

 
Janez Janša, Marjan Šarec
 CROPIX, REUTERS

Nakon što su se brzopotezno u dramatičnoj atmosferi skupili svi članovi, među kojima je i predsjednik Slovenije Borut Pahor, u Ljubljani je održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost Slovenije s jednom točkom dnevnog reda - 'Uplitanje hrvatske Vlade u rad arbitražnog suda i pokušaj utjecaja na slovenske medije'. Po završetku sjednice Vijeća priopćeno je kako su članovi Vijeća dobili informacije o prisluškivanju te da osuđuju bilo kakve pokušaje utjecaja na slobodu slovenskih medija. Nadalje, nadaju se da će se Hrvatska u budućnosti suzdržati od djelovanja 'koja su u suprotnosti s vrijednostima Europske unije, vladavinom prava, ljudskim pravima i temeljnim slobodama'. Ukratko, dvosatna sjednica zaključena je stereotipnim neobvezujućim priopćenjem.

Da se na sjednici ništa dramatično nije događalo i da zapravo i nije bila potrebna, novinarima je nakon nje izjavio Franc Breznik, predstavnik najjače oporbene stranke, SDS-a Janeza Janše. Prema njegovim riječima, na sjednici članovi nisu dobili nikakve važnije informacije od onih koje su pročitali u medijima prije sastanka. „Čini mi se da su sve informacije koje smo dobili u cilju dnevno političke situacije, a ne govore da je došlo do ugrožavanja nacionalne sigurnosti“.

Breznik tvrdi kako je tražio da predstavnici slovenske obavještajne agencije SOVA-e u gluhoj sobi članovima Vijeća puste snimke prisluškivanih razgovora i dokažu da je hrvatska Vlada od Ivana Tolja zatražila da spriječi objavu priloga na slovenskoj televiziji. „Premijer to nije dopustio i takav dokaz nismo dobili“, kazao je Breznik novinarima. Prema njegovim riječima, na sastanku su članovi Vijeća dobili minorne informacije koje „premijeru služe u njegovim dnevnopolitičkim raspravama“. Breznik nije želio odgovoriti je li direktor SOVA-e na sjednici potvrdio da je hrvatski predstavnik Styrije Ivan Tolj u ime hrvatske Vlade od direktora KKR-a zatražio da utječe na POP TV da objavi reportažu o djelovanju SOA-e u Sloveniji. Odnosno, jesu li snimke telefonskog razgovora objavljene u ponedjeljak navečer u televizijskom programu vjerodostojne, tko je snimio razgovor i kako je snimka došla do POP TV-a.

Breznik je medijima kazao da i on osuđuje neopravdani utjecaj za medije, ali da vlada mora priznati da je arbitraža o granici s Hrvatskom stvar prošlosti.

Sjednica Vijeća nacionalne sigurnosti Slovenije saznavana je nakon što su slovenski mediji objavili da je hrvatska obavještajna služba 2014. godine tajno prisluškivala bivšeg slovenskog arbitra u arbitražnom postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovensku agenticu u tom postupku Simonu Drenik kako bi diskreditirala arbitražni proces. Špijunska afera kulminirala je nakon što je slovenski POP TV u ponedjeljak navečer objavio tajno snimljeni telefonski razgovor hrvatskog predstavnik Styrie Ivana Tolja i Luda Bammensa, direktora KKR-a za Europu. U razgovoru se Tolj predstavlja kao predstavnik hrvatske Vlade i od Bammensa traži da utječe na POP TV da ne objavi reportažu o djelovanju hrvatske obavještajne službe u Sloveniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:59