ČUDAN UVJET

Želite biti učitelj ili možda čistačica u školi u Umagu? Može, ali ne smijete biti Hrvati!

Traže 7 učitelja, knjižničara, vozača i čistačicu. I svi moraju biti Talijani. I čistačica. Vozač ne mora
 Sandra Šimunović/CROPIX

Narodnost Talijan, odnosno pripadnost talijanskoj nacionalnoj zajednici, poseban je uvjet za radno mjesto čistačice u Osnovnoj školi na talijanskom jeziku Galileo Galilei u Umagu.

Nezaposlene Hrvatice na natječaj se, ako i zadovoljavaju sve ostale uvjete, ne mogu javiti. Pripadnost talijanskoj nacionalnoj zajednici se kao posebno tražen uvjet, osim onih općih, navodi u natječaju za posao objavljenom u umaškoj ispostavi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. I dok bi poznavanje talijanskog jezika za rad u školi na talijanskom jeziku, a to je također uvjet, bio sasvim razumljiv, traženje isključivo talijanske nacionalnosti baš i nije.

U školi traže i profesore pedagogije, tjelesne i zdravstvene kulture, zemljopisa, elektrotehnike, matematike, kemije, fizike, diplomiranog knjižničara i vozača dostavnog vozila. I za njih je, osim za vozača, jedan od uvjeta talijanska nacionalnost. Zašto njihovi djelatnici, svi osim vozača, moraju osim općih uvjeta ispunjavati i taj posebni, da su Talijani, u utorak u Osnovnoj školi na talijanskom jeziku Galileo Galilei u Umagu nismo uspjeli saznati. Slavio se, naime, Dan učitelja i odgovornih nije bilo.

Predsjednik Talijanske unije i saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine dr. Furio Radin veli pak kako nije loše da i čistačica u osnovim školama na talijanskom jeziku bude Talijanka ili čistač Talijan, 'ali može biti i druge nacionalnosti'.

– Najvažnije je naravno da osobe koje se zapošljavaju u školama na talijanskom jeziku dobro poznaju talijanski jezik. No moje je mišljenje kako je bitno i da pripadnik sredine u kojoj je talijanski ravnopravan jezik poštuje tradiciju te sredine, pripada toj sredini i da prihvaća vrijednosti Istre, koje su i vrijednosti talijanske manjine – kaže Radin.

Dodaje kako ipak ima dvojbu kad je u pitanju poseban uvjet da se na takvo radno mjesto prima isključivo osoba talijanske nacionalnosti, jer, kako kaže, 'danas u Istri i Hrvati, ali i pripadnici drugih nacionalnosti, dobro govore talijanski, pa bi se stoga i oni mogli natjecati za to radno mjesto“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:35