BIVŠI MINISTAR

ŽELJKO JOVANOVIĆ 'Ova Vlada je kaotični incident, HDZ je stranka opasnih namjera, a Rijeka je najveća prepreka fašizaciji našeg društva'

 Roni Brmalj / Novi List / CROPIX / CROPIX

- HDZ je u svojoj povijesti promijenio nekoliko predsjednika, a sadašnji je na najnižoj zamislivoj razini i od Tuđmana na kojeg se poziva preuzeo je smo nacionalistički kič, pa se s pravom mogu složiti sa svima koji kažu da je HDZ mijenjao predsjednike i stranačke odore, ali da je ćud i karakter ostao isti - kazao je saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović na konferenciji za novinare u Rijeci, dodajući da je danas ta stranka više nego ikad stranka opasnih namjera, koja je u koaliciji sa nevjerodostojnim Mostom i njihovom politikom bez principa, te podrškom predsjednice države koja relativizira govor mržnje, još opasnija.

- Stoga je i razumljiva njihova frustracija Rijekom, riječkim kazalištem i Oliverom Frljićem, najvećim preprekama njihovoj konzervativnoj revoluciji, kvazilustraciji i institucionalizaciji tekovina fašizacije hrvatskog društva, svojevrsnoj uvertiri za obračun sa svima koje doživljavaju kao druge i drugačije. No passaran - rekao je Jovanović.

Istaknuo je da je Tomislav Karamarko s govornice u Rijeci najavio konzervativnu revoluciju, ukidanje nepoćudnih medija, smjenu urednika i novinara koji misle svojom glavom te ravnatelja kazališta koji imaju stav suprotan njegovom.

- Realizaciju je preuzela Ines Strenja Linić u koaliciji s Lucijanom Vukelićem i po sudskoj presudi poznatom klevetniku Josipu Boriću koji su u saboru sve zastupnike i javnost koja je to pratila dezinformirali, a Olivera Frljića praktično oklevetali optuživši ga za loše poslovanje Kazališta u mandatu njegove prethodnice. Nadam se da to Riječani i Riječanke vide i da će voditi računa o tome - rekao je Jovanović.

Na novinarsko pitanje zašto nisu reagirali u Saboru kada se o tome raspravljalo, Jovanović je rekao da je došlo do spleta nespretnih okolnosti pa je on u to vrijeme bio u Bruxellesu, a većina SDP-ovaca na Klubu zastupnika. Dodao je da je, kada je vidio što se u Saboru događalo, reagirao objavom na Facebooku. SDP-ova zastupnica Ana Komparić Devčić rekla je, pak, da je ona u to vrijeme radila na pripremi sjednice riječkog Gradskog vijeća.

Govoreći o 60 dana Vlade Tihomira Oreškovića, rekao je da u Hrvatskoj imamo eksperiment, kaotični incident kakav nije zabilježen nigdje u svijetu, da je na čelu premijer za kojeg 99 posto građana nikada nije ni čulo.

- Iza nas je 60 dana od kako je Tihomir Orešković postao mandatar i 30 dana od kako je izabran za premijera. Iako je preuzimanjem mandata izjavio da neće tražiti 100 dana da pokaže što on i njegov tim mogu danas je jasno da je Timov tim, do sada pokazao jedno veliko ništa. Ne samo da ne znamo što Tim uopće radi, činjenica je i da Timova tima još ni nema, nema ni sve ministre, ministri nemaju zamjenike, a kad će ne zna se - rekao je Jovanović, dodajući da od reforme nema ni R, a do Sabora su iz Vlade stigle tek tehničke izmjene 2 zakona i naravno,mnoštvo afera - od Crnoje do Hasanbegovića i forsiranja smjene Lozančića.

- Hrvatska je danas podijeljena više nego prije izbora, a nalet konzervativne revolucije „U ime obitelji“ u provedbi Hasanbegovića za kojeg je antifašizam floskula prvi su osjetili neprofitni mediji. S naslovnice Novog lista danas vrišti ministar Nakić koji poručuje tko ima novaca neka se liječi u Švicarskoj. Jedino što mogu reći na to je, da bi nakon Crnoje, koji je već napustio Vladu, Hasanbegovića koji je na putu da otputuje iz Vlade, sljedeći na put svog Zadra iz Banskih dvora trebao krenuti i ministar, čak ne mogu reći zdravlja, Nakić - poručio je Jovanović iz Rijeke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 09:47