SAT INFORMACIJA

NOVI MINISTAR DONOSI VELIKE PROMJENE U BOLNICE Neće više biti ponižavanja pacijenata

 Damjan Tadić/EPH

Da bi riješio problem loše komunikacije liječnika s pacijentima, ministar zdravlja Dario Nakić upravama bolnica poslat će naputak da svoje liječnike obvežu da sat vremena dnevno odvoje za razgovor s pacijentima i obiteljima oboljelih, piše Novi list.

Na to ga je potaknula kampanja udruge Roda u kojoj su rodilje upozorile na ponižavajući odnos liječnika i drugog medicinskog osoblja prema ženama u vrijeme i nakon poroda, ali i praksa da su obitelji pacijenata sklone doktora vući za rukav u svako doba.

– Jedan od najvećih problema u našim bolnicama je komunikacija, vrlo često zato što liječnik nema vremena za pacijenta. Zato ću u skoro vrijeme donijeti odluku da u svakoj ustanovi zadnji sat radnog vremena bude vrijeme rezervirano za informacije, za razgovor s obitelji i pacijenata s liječnicima – najavljuje Nakić.

- Neprihvatljivo je da obitelj na hodniku 'hvata' kirurga između dvije operacije i traži informacije o pacijentu, iako kirurg za to nema vremena jer ga čeka druga operacija - kazao je.

Nakon što liječnik obavi svoj dnevni posao, sat vremena posvećen razgovoru s obitelji, rođacima ili pacijentima o njihovom zdravstvenom stanju i liječenju riješit će, smatra ministar, mnoge neugodne situacije do kojih dolazi zbog toga što liječnici u radno vrijeme nemaju vremena za razgovor.

– To bi moglo biti odlično rješenje, uvjeren sam da bi se tako moglo za 30 posto smanjiti broj nesporazuma između liječnika i pacijenata – smatra Marijo Drlje, predsjednik UHP-a.

– Kad bi postojalo posebno vrijeme za informacije, smanjio bi se stres oboljelih i njihovih obitelji koje često prilikom posjeta pacijentu od njega ne mogu ništa doznati, jer i pacijent o svom stanju zna vrlo malo. Ako liječnik bude imao na raspolaganju više od 30-ak sekundi za razgovor s obitelji, moći će ih izvijestiti o planu liječenja i očekivanjima – smatra Drlje.

U Udruzi Roda ne smatraju da bi sat vremena informacija rezerviranih za pacijente mogao riješiti probleme.

– Ideja nije loša, ali je poanta komunikacije liječnika i rodilja u tome da se moraju poboljšati katastrofalne komunikacijske vještine djelatnika rodilišta. Možemo imati i dva sata informacija dnevno, ali se problem rodilja time ne rješava – tvrdi Danijela Drandić, predsjednica udruge. Rješenje su, smatra, komunikacijski tečajevi za liječnike i zdravstveno osoblje što ih je obećala, ali nije i provela, bivša vlada, piše Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 01:14