VELIKA ISPOVIJEST

ŽELJKO KERUM ‘Što je čovjek stariji, to postaje sve pametniji. Otkad sam se rodio, radim samo dobre stvari'

Naš reporter proveo je 48 sati s Kerumom koji se potpuno otvorio o svojim planovima
 Tom Dubravec / CROPIX

Novi broj magazina Svijet, koji će se na kioscima naći ove nedjelje samo uz Nedjeljni Jutarnji donosi veliku životnu ispovijest Željka Keruma. Ugledni publicist i novinar Darko Hudelist proveo je 48 sati s Kerumom koji se potpuno otvorio i progovorio o svim svojim usponima i padovima. Jutarnji vam ekskluzivno donosi ulomak iz ove prijelomne ispovijesti, a cijeli tekst pronađite ove nedjelje samo u magazinu Svijet.

- Što je čovjek stariji, to postaje sve pametniji. Ali ja bih sebe sveo u jedno ime: ja sam prvenstveno dobrotvor-humanitarac. Otkad sam se rodio, radim samo dobre stvari. U svojoj sam karijeri ostvario preko 140 milijuna kuna čiste dobiti, me?utim od toga sam jako puno poklonio drugima. Možda i polovicu tog iznosa.

Na Zapadnoj obali razgovarali smo, onako neformalno, oko sat vremena, a onda me Kerum pozvao k sebi doma, u Rogoznicu. Za sutradan, obećao mi je da će mi prirediti najbolji ručak u mom životu.

Luksuzni apartman

Kuhanje je, rekao mi je, njegova najveća strast u ovome trenutku, u tome on danas najviđe uživa. Kuha, kaže za sebe, za svoju suprugu Fani, za svoje sinčiće Zvonu i Franu, ali i za "bauđtelce" (radnike) koji rade kod njega, u Rogoznici.

Ne sjećam se da me itko ikada dočekao tako domaćinski i gostoljubivo kao Željko Kerum u svom apartmanu u Rogoznici. Trudio se oko svakog detalja. Gotovo je ponizno pozirao fotografu Jutarnjega Tomu Dubravcu s pregačom prebačenom preko hlača i košulje, u svojoj kuhinji, a 5-10 minuta kasnije hrana je već bila na stolu.

Zajedno s nama jeli su i njegovi radnici i namještenici. I to isto što i mi.

Tijekom ručka Kerum se pohvalio da svojoj Fani svakoga dana kuha dvaput. Nema šanse da za večeru ona jede ostatke od ručka. A Fani to, kaže, i zaslužuje. Ona je plemenitašica iz Splita, a on običan seljak iz Dalmatinske zagore.

Tu, u Rogoznici, blizu Šibenika, Kerum je lani otvorio hotelčić Perla s 30 apartmana. Za sebe je, za svoj obiteljski život, uzeo najljepši apartman, od 600 kvadrata.

Tu on sada boravi preko ljeta, a u svojoj je kući u splitskim Mejama samo u zimskoj polovici godine.

Nakon kraljevskog ručka Kerum i ja sklonili smo se malo u stranu, u jednu od prostorija u njegovu apartmanu, gdje smo nastavili naš razgovor započet dan prije. I tu mi je objasnio svoju kompletnu poslovnu i političku situaciju i, ujedno, otkrio planove za budućnost.

Poslovni promašaji

- Skrkao sam svoj ugled, svoj biznis, sve svoje, a pomagao sam šakom i kapom kao gradonačelnik. Ja sam svoj biznis stvorio, i ja sam ga i uništio - i u čemu je problem?

Kerum danas priznaje da je hotel Marjan njegov najveći poslovni poraz.

- U Marjan sam ulupao 113 milijuna eura, zajedno s kreditima i kamatama. I to će se jednoga dana, sigurno, prodati. Kad bi se hotel etažirao, on bi postigao cijenu od nekih 150 milijuna eura. Ovako, to će se prodati na brzinu, za nikakve novce, samo da se pokriju obveze.

Željko Kerum, međutim, ima velikih planova i na planu politike. Ni toga se nije odrekao. Njegova je stranka na vlasti u županiji, u Gradskom vijeću u Splitu imaju pet vijećnika i kontroliraju situaciju, a u saboru imaju dvoje zastupnika.

- Moja je politička karijera - rekao mi je - tek krenula! Ja zapalim ljude i masu za sekundu, a uopće se ne spremam za govore. Spreman sam na sve. Volim Split ko da mi je peto dite, ili ko ćaću i mamu! I svjestan sam toga da me ljudi u Splitu vole. A tko neće volit budalu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:40