NEOVISNI ZA HRVATSKU

ZLATKO HASANBEGOVIĆ UPERIO PRST U KRIVCA ZA RASKOL STRANKE 'Bezobzirno pokušava razbiti stranku, iza samoubilačkog igrokaza krije se egoizam'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 22.07.2019. u 12:44

Zagreb, 260519.
Skorpikova, Neovisni za Hrvatsku i koalicija HSP-a.
Pracenje izbornih rezultata Neovisni za Hrvatsku i koalicije HSP-a za izbore za Europski parlament 2019.
Na fotografiji: Zeljko Glasnovic, Zlatko Hasanbegovic, Bruna Esih.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
CROPIX

Nakon što smo već izvijestili da će se stranka Neovisni za Hrvatsku podijeliti na dva dijela, stiglo je opsežno priopćenje članova Predsjedništva i sudionici 1. sabora političke stranke Neovisni za Hrvatsku.

Naime, danas se održavaju dva izborna sabora, jedan Brune Esih u Zadru i drugi Zlatka Hasanbegovića u Zagrebu. Predsjednica stranke Bruna Esih oglasila se prije Sabora u Zadru.

 - Neovisni za Hrvatsku više neće biti što su bili prije. O raskolu u ovom trenutku ne mogu govoriti. Jasno je da su najavljena dva sabora, jedan u Zagrebu i jedan u Zadru,  - rekla je u Zadru.

Po svemu sudeći, na jednoj strani bit će Bruna Esih, Krešimir Kartelo i Ivo Mikić, a na drugoj Zlatko Hasanbegović, Tomislav Jonjić, Domagoj Bešker i Ana Lederer.

Priopćenje sudionika 1. sabora prenosimo u cijelosti:

- Suočeni s bezobzirnim pokušajem razbijanja stranke Neovisni za Hrvatsku, mi, članovi Predsjedništva i sudionici I. redovitog sabora NHR-a, okupljeni u Zagrebu, izvješćujemo svoje članove i pristaše, kao i cijeli hrvatski narod u Domovini i iseljeništvu, da odbijamo sudjelovati u bezumnome i politički samoubilačkom igrokazu koji je pod nepoznatim utjecajem, ali s uočljivim motivima i za račun lako prepoznatljiva krajnjega korisnika, egoistično upriličila sazivačica protustatutarnog druženja pod nazivom tzv. sabora NHR-a u Zadru 22. srpnja.

- Na našemu su današnjem saboru trebali, između više kandidata, biti demokratski izabrani članovi svih stranačkih tijela. Trebala je biti prihvaćena odluka o promjeni dijela naziva stranke, te predloženo usvajanje novoga statuta kako bi se stranka spremnije suočila s budućim izazovima te otvorila prema postizanju dogovora o predizbornoj suradnji s bliskim strankama, političkim skupinama i pojedincima.

No, jednostranim i protustatutarnim sazivanjem zadarskog skupa u isto vrijeme kad je sazvan jedini zakoniti stranački sabor, ovaj u Zagrebu, želi se spriječiti takav razvitak te se sudbinu stranke hoće podrediti očuvanju formalnoga predsjedničkog položaja jedne osobe. Ujedno su flagrantno prekršeni Statut i Pravilnik o članstvu, kao i jednoglasno donesene odluke stranačkog Predsjedništva. O protustatutarnom značaju zadarskoga skupa rječito govori i činjenica da na nj nisu pozvani izaslanici daleko najbrojnije, zagrebačke stranačke organizacije, pa čak ni svi članovi Predsjedništva stranke.

Očita je svrha zadarskog druženja da se sudbina naše stranke i našega političkog pothvata prepusti u ruke Ministarstva uprave, onoga istog koje je svojim arbitrarnim i protuzakonitim postupanjem tako umješno rastočilo pravaški pokret, a svoju domišljatost u kršenju zakona pokazalo je i nedavno, onemogućavanjem provedbe narodnih referenduma. Tako se upravo tom instrumentu Plenkovićeve protunarodne i trgovačke tzv. hrvatsko-srpske koalicije hoće prepustiti političko i personalno oblikovanje nacionalističko-slobodarskog dijela hrvatskoga političko-stranačkog života. Mi u tome odbijamo sudjelovati!

Kao nacionalno i etički odgovorni ljudi, mi u svome dosadašnjemu građanskom, javnom i političkom djelovanju nismo nikada rušili već smo uvijek pridonosili, stvarali i gradili. Ponajmanje možemo i želimo rušiti političko čedo kojemu smo udahnuli život, nadjenuli mu ime, napisali program te ga ispunili doktrinarnim, ideološkim i intelektualnim sadržajem.

Mi nismo ušli u političku borbu radi ključeva stranačkih prostorija niti radi zadovoljenja vlastitih taština ili mizernih materijalnih probitaka. Mi želimo pridonositi hrvatskoj državi koja može biti bolja samo ako u njezinu razvitku i vođenju sudjeluju hrvatski nacionalisti, ljudi širokih vidika, etičkih načela, politički, intelektualno i emocionalno dorasli trenutku, te oslobođeni nezdravih ambicija, strančarskih motiva i uskogrudnih interesa. Nacionalizam i sloboda svakog pojedinca, sloboda hrvatskog naroda i neovisnost hrvatske države najviša su i najsvetija načela našega političkog djelovanja. U svjetlu ovih činjenica, javnost ćemo obavijestiti o daljnjim našim koracima, te načinu i obliku budućega političko-stranačkog djelovanja. Mirne i čiste savjesti na kocku stavljamo naše pojedinačne sudbine. Na kocku stavljamo sve osim Hrvatske, navode u priopćenju što su ga potpisali politički tajnik stranke Zlatko Hasanbegović te člaovi Predsjedništva Tomislav Jonjić, Ana Lederer, Dijana Machala i Domagoj Bešker.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo