NEOVISNI ZA HRVATSKU

ZLATKO HASANBEGOVIĆ UPERIO PRST U KRIVCA ZA RASKOL STRANKE 'Bezobzirno pokušava razbiti stranku, iza samoubilačkog igrokaza krije se egoizam'

 CROPIX

Nakon što smo već izvijestili da će se stranka Neovisni za Hrvatsku podijeliti na dva dijela, stiglo je opsežno priopćenje članova Predsjedništva i sudionici 1. sabora političke stranke Neovisni za Hrvatsku.

Naime, danas se održavaju dva izborna sabora, jedan Brune Esih u Zadru i drugi Zlatka Hasanbegovića u Zagrebu. Predsjednica stranke Bruna Esih oglasila se prije Sabora u Zadru.

- Neovisni za Hrvatsku više neće biti što su bili prije. O raskolu u ovom trenutku ne mogu govoriti. Jasno je da su najavljena dva sabora, jedan u Zagrebu i jedan u Zadru, - rekla je u Zadru.

Po svemu sudeći, na jednoj strani bit će Bruna Esih, Krešimir Kartelo i Ivo Mikić, a na drugoj Zlatko Hasanbegović, Tomislav Jonjić, Domagoj Bešker i Ana Lederer.

Priopćenje sudionika 1. sabora prenosimo u cijelosti:

- Suočeni s bezobzirnim pokušajem razbijanja stranke Neovisni za Hrvatsku, mi, članovi Predsjedništva i sudionici I. redovitog sabora NHR-a, okupljeni u Zagrebu, izvješćujemo svoje članove i pristaše, kao i cijeli hrvatski narod u Domovini i iseljeništvu, da odbijamo sudjelovati u bezumnome i politički samoubilačkom igrokazu koji je pod nepoznatim utjecajem, ali s uočljivim motivima i za račun lako prepoznatljiva krajnjega korisnika, egoistično upriličila sazivačica protustatutarnog druženja pod nazivom tzv. sabora NHR-a u Zadru 22. srpnja.

- Na našemu su današnjem saboru trebali, između više kandidata, biti demokratski izabrani članovi svih stranačkih tijela. Trebala je biti prihvaćena odluka o promjeni dijela naziva stranke, te predloženo usvajanje novoga statuta kako bi se stranka spremnije suočila s budućim izazovima te otvorila prema postizanju dogovora o predizbornoj suradnji s bliskim strankama, političkim skupinama i pojedincima.

No, jednostranim i protustatutarnim sazivanjem zadarskog skupa u isto vrijeme kad je sazvan jedini zakoniti stranački sabor, ovaj u Zagrebu, želi se spriječiti takav razvitak te se sudbinu stranke hoće podrediti očuvanju formalnoga predsjedničkog položaja jedne osobe. Ujedno su flagrantno prekršeni Statut i Pravilnik o članstvu, kao i jednoglasno donesene odluke stranačkog Predsjedništva. O protustatutarnom značaju zadarskoga skupa rječito govori i činjenica da na nj nisu pozvani izaslanici daleko najbrojnije, zagrebačke stranačke organizacije, pa čak ni svi članovi Predsjedništva stranke.

Očita je svrha zadarskog druženja da se sudbina naše stranke i našega političkog pothvata prepusti u ruke Ministarstva uprave, onoga istog koje je svojim arbitrarnim i protuzakonitim postupanjem tako umješno rastočilo pravaški pokret, a svoju domišljatost u kršenju zakona pokazalo je i nedavno, onemogućavanjem provedbe narodnih referenduma. Tako se upravo tom instrumentu Plenkovićeve protunarodne i trgovačke tzv. hrvatsko-srpske koalicije hoće prepustiti političko i personalno oblikovanje nacionalističko-slobodarskog dijela hrvatskoga političko-stranačkog života. Mi u tome odbijamo sudjelovati!

Kao nacionalno i etički odgovorni ljudi, mi u svome dosadašnjemu građanskom, javnom i političkom djelovanju nismo nikada rušili već smo uvijek pridonosili, stvarali i gradili. Ponajmanje možemo i želimo rušiti političko čedo kojemu smo udahnuli život, nadjenuli mu ime, napisali program te ga ispunili doktrinarnim, ideološkim i intelektualnim sadržajem.

Mi nismo ušli u političku borbu radi ključeva stranačkih prostorija niti radi zadovoljenja vlastitih taština ili mizernih materijalnih probitaka. Mi želimo pridonositi hrvatskoj državi koja može biti bolja samo ako u njezinu razvitku i vođenju sudjeluju hrvatski nacionalisti, ljudi širokih vidika, etičkih načela, politički, intelektualno i emocionalno dorasli trenutku, te oslobođeni nezdravih ambicija, strančarskih motiva i uskogrudnih interesa. Nacionalizam i sloboda svakog pojedinca, sloboda hrvatskog naroda i neovisnost hrvatske države najviša su i najsvetija načela našega političkog djelovanja. U svjetlu ovih činjenica, javnost ćemo obavijestiti o daljnjim našim koracima, te načinu i obliku budućega političko-stranačkog djelovanja. Mirne i čiste savjesti na kocku stavljamo naše pojedinačne sudbine. Na kocku stavljamo sve osim Hrvatske, navode u priopćenju što su ga potpisali politički tajnik stranke Zlatko Hasanbegović te člaovi Predsjedništva Tomislav Jonjić, Ana Lederer, Dijana Machala i Domagoj Bešker.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:15