KRIVA JE SUTKINJA

Znala da je opasan, a pustila ga na slobodu

 Dragan Matić/CROPIX

ZAGREB - Mladić kojem se sudi za napad na pokojnog Luku Ritza, 16-godišnji J. J., prošle subote navečer trebao je biti u popravnom domu, a ne pred zagrebačkim shopping centrom Avenue Mall, gdje je ponovno sudjelovao u premlaćivanju 15-godišnjaka, tvrde naši sugovornici.

Odjel za mladež Općinskog suda u Zagrebu, kako neslužbeno doznajemo, dva je puta dobio preporuku da se radi o izrazito agresivnom i emocionalno neosjetljivom dječaku, koji će vjerojatno ponoviti djelo, i da treba biti smješten u odgojnu ustanovu.

Loša provedba nadzora

Kako doznajemo od izvora bliskog sudu, J. J. je bio pred sudom i prije premlaćivanja Luke Ritza, i to također zbog delinkventnog ponašanja. Sud je tada maloljetniku i njegovoj obitelji izrekao mjeru pojačanog nadzora i skrbi, koju je provodio nadležni centar za socijalnu skrb.

Međutim, tijekom provedbe nadzora dogodio se Luka Ritz. Čim je utvrđeno da je u napadu sudjelovao i J. J., tvrde naši sugovornici, Centar za socijalnu skrb Novi Zagreb upozorio je sud da mjera nadzora, kao najblaža mjera, nema nikakvog pozitivnog učinka te je predložio da se dječak smjesti u popravni dom.

Ignoriran nalaz

Nakon početka suđenja za premlaćivanje Ritza, J. J. je poslan u pritvor na maksimalna tri mjeseca, a mjesec je dana proveo u odgojnoj ustanovi na opservaciji. Nakon toga, troje stručnjaka - socijalni pedagog, psiholog i socijalni radnik - napravilo je nalaz vještačenja, koji su osobno dostavili sudu. Nalaz je decidirano ukazao da se radi o visokorizičnom dječaku koji će vjerojatno i nadalje biti nasilan i da ga neodgodivo treba smjestiti u ustanovu.

Sud ga je na temelju takvog nalaza, prema čl. 72 Zakona o sudovima za mladež, trebao privremeno smjestiti u odgojnu ustanovu da bi ga “zaštitio od napasti da ponovi kazneno djelo”. To je privremena mjera te bi dječak u ustanovi čekao kraj suđenja i konačnu presudu. Umjesto toga, sud ga je pustio da se brani sa slobode.

- Potpuno mi je nevjerojatno da dječaku sud odmah nije izrekao mjeru privremenog smještaja u odgojnu ustanovu. Djeca tamo završavaju i za znatno blaža djela. Čovjek ne mora biti genijalac da shvati da će dječak ponoviti djelo - bila je izričita Jadranka Ivezić, socijalna radnica s višegodišnjim iskustvom rada u odgojnim ustanovama.

Pitanja bez odgovora

Na Općinskom sudu u Zagrebu danas nismo uspjeli dobiti suvislo objašnjenje njihovih postupaka. Nadležna sutkinja Jadranka Kos je na službenom putu u Podgorici, a sudac koji je mijenja, Tomislav Tomašić, na naša pitanja zašto J. J. nisu uputili u odgojnu ustanovu, namjeravaju li to učiniti sada i što su točno poduzeli da se spriječi njegovo daljnje nasilno ponašanje na koje su upozorili stručnjaci odgovorio je preko službe za informiranje da “ne smije objaviti tijek kaznenog postupka prema maloljetniku”.

Otac pretučenog dječaka: Kako da ja svoje dijete opet pustim van?



- Sin je još uvijek u šoku i ne može jesti, ali nadam se da ćemo svi to prebroditi - priča Đuro Blažević, otac 15-godišnjaka kojeg su u subotu na autobusnoj stanici kod Avenue Malla napala četvorica mladića, a među napadačima je bio i J. J. (16) kojemu se sudi za premlaćivanje Luke Ritza.

Napadnuti 15-godišnjak te je večeri čekao autobus prema Donjoj Lomnici, gdje živi, kada mu je prišao jedan 17-godišnjak.

- Imaš li pet kuna? Fali mi za pljuge - pitao je 15-godišnjaka. Kada je 15-godišnjak posegao za novčanikom, napadač ga je udario, a na njega su nasrnuli i ostali.

- Sin je počeo bježati, no blizu Doma zdravlja, zaskočila su ga još dvojica. Sva petorica su ga iscipelarila, a potom su ga digli i počeli maltertirati. Srećom, naišao je jedan čovjek koji se to sve zaustavio - prepričava Blažević. Pred tim su mu muškarcem vratili kožnu jaknu i lančić kojeg su mu strgnuli s vrata. Blaževićev je sin tada krvav mirno sjeo u autobus za Veliku Goricu u kojem je sreo prijateljicu. Ona mu je dala i maramicu da s lica obriše krv.

Otac pretučenog mladića tvrdi da su napadači u policiji prvo tvrdili da je 15-godišnjak bio sa svojom ekipom pa da je izbila opća tučnjava. Međutim, policajci su ubrzo shvatili da njihova priča nije istinita te su ih uhitli.

- Kada je prolaznik zaustavio napad, J. J. mu je čak opsovao i počeo prijetiti. Rekao mu je ‘Ako nas prijaviš policiji, kosti ću ti polomit. Ubit ću te!’ Pa kako da ja sad pustim opet svoje dijete van - pita se Blažević. ( M. Sm.)

‘Bolje da nekoga razbije, nego da on popije batine’

Prema neslužbenim informacijama kojima raspolažemo, obitelj J. J. bila je poznata Centru za socijalnu skrb i policiji i prije premlaćivanja pokojnog Luke Ritza zbog poremećaja u ponašanja maloljetnog J. J. i njegove sestre. J. J. je prije Luke Ritza, tvrde upućeni, napravio barem tri kaznena djela vezana uz nasilje.

Njegova obitelj je pak bila sklona bagateliziranju njegova ponašanja u maniri “takvi su dečki u tim godinama, bolje da on nekoga razbije nego da popije batine”. Nisu ga mogli kontrolirati, pa tako očigledno nije imao ni zabranu izlaska nakon što se dogodio Luka Ritz. I sam J. J. ponašao se bahato, po principu “tko mi što može”.

- Problem s J. J. je očigledno klasičan problem cijelog sustava, koji ne funkcionira i koji reagira prekasno. Kod mladih od 14 i više godina prisutna je već takva bahatost, da ih u njihovim namjerama ne pokolebaju ni grozno iskustvo pritvora, pa čak ni smrtni ishod njihova zlodjela. Trebalo je reagirati kad je dječak imao, primjerice, osam godina, kad su njegov učitelj ili susjed prvi put primijetili problem - smatra Ivezić. ( T. N., K. T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 11:23