POSTUPAK ZA PROGLAŠENJE BLAŽENIKA

ZNATE LI TKO JE ANTE GABRIĆ? Bozanić: I Indijci i Hrvati znaju za njegovu svetost

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u subotu je otvorio biskupijski postupak za proglašenje blaženika Ante Gabrića, hrvatskog isusovačkog svećenika koji je u prošlom stoljeću svoj život posvetio misionarskom radu u Indiji, među hindusima, muslimanima i malobrojnim katolicima.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije priopćio je kako je kardinal Bozanić u svom govoru podsjetio na riječi bl. Majke Terezije, koje je 1978. godine izrekla u Metkoviću, rodnome gradu Ante Gabrića, rekavši kako su ljudi u Bengalu u Gabriću dobili Isusa.

Gabrićev grob uz župnu crkvu u Maria Polliju, dodao je, postao je mjesto molitve i hodočašća. - Postoje i pisana svjedočanstva o njegovu svetom životu i plodnom apostolskom djelovanju, kako za njegova života, tako i poslije smrti - rekao i dodao da je glas o svetosti Gabrića raširen u obje njegove domovine - Hrvatskoj i Indiji.

Otac Ante Gabrić rodio se 28. veljače 1915. u Metkoviću, kao osmo dijete. Primljen je u Isusovačko sjemenište u Travniku 1926., gdje je maturirao 1933. Iste godine primljen je u isusovački novincijat. Položio je isusovačke redovničke zavjete i studirao filozofiju u Italiji. Krajem 1938. otišao je kao misionar u Indiju, a u misiji Boshonti zaređen je za svećenika 1943.

Osnovao je misijsku postaju Maria Polli u Boshontiju s vjerskim, zdravstvenim i humanitarnim ustanovama. Osnovna škola u Kumrokhaliju danas nosi ime "Father Ante Gabrić". Za života je pokrstio tisuće ljudi. Umro je 20. listopada 1988. u Calcutti, a pokopan je po svojoj želji u misijskoj postaji Maria Polli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:30