KAKO SAM DOBIO BATINE U ZAGREBU

MISIONAR IZ AFRIKE ‘Od taksista sam tražio račun, a on meizudarao palicom i ukrao mi novac’

‘Nazvao me glupim crncem pa počeo udarati. Vozio je Mercedes, zapamtio sam dio registracije. Policija ga još traži’
 Ranko Šuvar/CROPIX

Tko je taksist koji je u četvrtak popodne na zagrebačakom Srebrnjaku rasistički izvrijeđao pa palicom pretukao kamerunskog misionara Emmanuela Beleka Bessonga? Za njime traga policija, ali i taksi prijevoznici koji su nam redom danas objašnjavali da vozač tog opisa i s takvim automobilom nije vozač njihove tvrtke ili udruženja.

Emmanuel (32) je napadnut jer je taksista u tamnom Mercedesu tražio da mu ispostavi račun nakon kratke vožnje vrijedne tek 20 kuna, a umjesto toga dobio je batine i ukradeno mu je sto eura.

- Tog sam popodneva došao na stajalište u Švrapčevoj i ušao u Mercedes tamne boje na službenom taksi stajalištu. Vozaču koji je slabo govorio engleski rekao sam da me odveze do bolnice na Srebrnjaku. Pitao sam ga mogu li platiti karticom ili moram gotovinom - kaže nam Emmanuel dan nakon napada.

Podivljali taksist

Taksist mu je odgovorio da prima isključivo gotovinu. Kako Emmanuel nije znao koliko ima novca, pogledao je u novčanik u kojem je, tvrdi imao sto eura i nešto kuna. Kad su stigli pred bolnicu pitao je taksista koliko stoji vožnja. Ovaj mu je odgovorio 20 kuna.

- Kad smo se vozili, nigdje u automobilu nisam vidio taksimetar, niti da bi ga taksist uključio pa sam namjerno tražio vozača da mi ispostavi račun - govori.

Taksist mu je odgovorio da ‘nema nikakvog računa’ i da mu izvoli platiti traženi iznos.- Iako je iznos malen inzistirao sam na računu. On je to odbijao, pa sam mu rekao da mu neću platiti dok ne vidim račun.

On je podivljao i počeo me vrijeđati da sam glupi crnac i da mu platim. U jednom trenutku je rekao da će zvati policiju.

Radio Taxi: Nije naš!

Odgovorio sam mu da nemam problem s time i da ću je rado pričekati - tvrdi Emmanuel. No, taksist je ispod sjedala izvukao palicu, nešto nalik policijskom pendreku, kaže misionar, i udario ga dvaput po glavi i vratu, nakon čega je Emmanuel izašao iz auta. Srećom sa sobom je imao kišobran pa je zadnji udarac palicom uspio blokirati.

Taksist je ušao u svoj auto, i pobjegao, a na suvozačkom sjedalu ostalo je i Emmanuelovih sto eura. Iako auto nije uspio fotografirati telefonom zapamtio je da je riječ o tamnom Mercedesu registarskih oznaka ZG-7100... ali zadnja dva slova nije zapamtio. Siguran je da je taksi imao plavu oznaku na krovu i na vratima i uvjeren je da je riječ o Radio Taxi Zagrebu.

Nakon napada ispitala ga je policija pa je završio u bolnici gdje je dobio injekcije protiv bolova i Normabele. Međutim, Željko Petković, šef Radio Taksija, odmah je podatke provjerio u bazi podataka, i kaže da nemaju registriran taksi tog opisa, te marke i tog registarskog broja.

- Možda je momak krivo zapamtio, ali po tim podacima vozača ne mogu pronaći - tvrdi i dodaje kako postoji čitav niz ‘nezavisnih taksi vozača’ koji nisu članovi RTZ-a niti pripadaju konkurenciji, a čije su oznake vrlo slične Radio Taksiju Zagreb. U udruženje, ističe, tijekom dana nije došla ni policija.

Nezavisni vozači

Isto nam je potvrdio i operater Taksi Zagreba čija vozila su isključivo Mercedesi. - Nemamo registraciju Zg-7100... - rekao nam je operater.

Emmanuel koji je u Zagrebu već dvije godine i radi kao misionar Prezbitarijanske crkve, kaže da je siguran da nije riječ o Cammeu niti Eko taksiju već isključivo o Radio Taxi Zagrebu ili nekom od prijevoznika koji u imenu ima izraze Zagreb i taksi.

- Da, takvi nezavisnjaci imaju gotovo pa kopije naših natpisa - kaže Petković, koji se nada da će policija naći napadača. Misonar kaže da je i prije bio metom rasističkih napada, ali uglavnom ružnih povika, a ovo je prvi fizički napad na njega.

Nada se i posljednji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 03:57