NESIGURNA LOKACIJA NUKLEARKE

‘AKO BUDE POTREBNO, OPET ĆEMO ISPITATI SIGURNOST’ Slovenci nakon pisanja Jutarnjeg o nuklearki Krško

Slovenija će uzeti u obzir sve naputke stručnjaka za sigurnost nuklearke

Nakon objave u Jutarnjem listu kako Krško nije sigurna lokacija za gradnju nove nuklearne elektrane zbog činjenice da je tlo na tom području osjetljivo na seizmološka gibanja, a na što su upozorili iz francuskog Instituta za nuklearnu i radiološku sigurnost (IRSN), reagiralo je Veleposlanstvo Republike Slovenije.

Korektno izvješće

Tvrde kako Jutarnji korektno prenosi neke dijelove izvješća francuskog instituta IRSN, no ne spominje odaziv nadležne slovenske institucije - Uprave Republike Slovenije za nuklearnu sigurnost koji je objavljen već 15. ožujka 2013. godine.

OTKRIVAMO ŠTO PIŠE U ZATAJENOM IZVJEŠĆU 'Krško leži na opasnoj trusnoj lokaciji i tamo ne smijete graditi novu nuklearku'

- Uprava Slovenije za nuklearnu sigurnost zaključila je kako trenutačno nema nikakve potrebe za donošenje odluka o lokaciji potencijalnog drugog bloka NEK, jer nisu u tijeku nikakvi postupci smještanja takvog objekta u prostor. Nove informacije trebat će uzeti u obzir kad se bude odlučivalo o drugom bloku NEK - kažu u priopćenju.

Smatraju kako je Uprava za nuklearnu sigurnost ozbiljno procijenila utjecaje novih činjenica na postojeću NE Krško.

Prvom procjenom su ustanovili kako nema činjenica koje bi ukazale na bilo kakvu izravnusd opasnost NE te da zato ni neposredne mjere nisu potrebne.

Nova procjena

- Na tragu stalne brige za sigurnost elektrane Uprava za nuklearnu sigurnost pozvat će stručnjake da opširnije objasne rezultate i nove činjenice te će od NEK zatražiti da obavi analize potencijalnih utjecaja i predloži eventualne dodatne mjere za sigurnost - zaključuju u priopćenju.

U planu je da gradnja NE Krško počne 2015. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 01:54