MESIĆ U HAZU:

‘Antifašizam je čist, baš kao i Domovinski rat’

‘Pojedinačnih zločina je bilo, ali otpor Hrvatske Miloševiću je bio čist’
Zagreb, 300909.Predsjednicki ured, Pantovcak.Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesic.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovacev / CROPIX

ZAGREB - Bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić ustvrdio je danas kako je antifašizam čist, kao i Domovinski rat te poručio neka se individualizira krivnja za pojedinačne i organizirane zločine.

- Vjerojatno je bilo i pojedinačnih i organiziranih zločina, kao kad gledamo i Domovinski rat u kojem smo pružali otpor Miloševićevom fašizmu, ataku na našu egzistenciju i opstanak Hrvatske i taj otpor je bio čist, bez mrlja - poručio je Mesić novinarima nakon sudjelovanja na Okruglom stolu u HAZU o ekonomskom i društvenom razvoju Hrvatske.

Individualna krivnja

- Bilo je pojedinaca koji su prekršili pravila ratovanja, ali to nije karakteristika našeg obrambenog rata, nego uzvišenost cilja - obrane Hrvatske i branitelji nemaju zašto misliti da je dignitet Domovinskog rata povrijeđen.

Nama odgovara da se individualizira krivnja i da se Domovinski rat oslobodi svakog predbacivanja kao i antifašizam - dodao je.

Ponovio je da na Bleiburgu nije bilo ubijanja iz prostog razloga, jer se tamo predala kvislinška vojska i da je netko htio ubijati nije mogao, jer su tamo bili prisutni Englezi.

Obračuni s odmetnicima

- Ubijanja su bila nakon Bleiburga i odlaska ljudi na Križni put, a ono što ja pokušavam objasniti je da se nisu sve kvislinške snage predale na Bleiburgu .

Prema njegovim riječima, do 1951. događali su se obračuni s odmetnicima koji su čekali da dođe do sukoba između zapadnih saveznika i Sovjetskog Saveza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 12:27