PROBLEMI ZBOG MANJKAVOSTI U ZAKONU

‘Bolesna sam i povjerenica ne mogu biti: a što bi bilo da umrem?’

Povjerenica Ankica Čenić razrješenje je zatražila još u listopadu 2013., a udovoljeno joj je tek u svibnju 2015.
 Nikola Vilić/EPH

Što bi bilo da ova povjerenica umre, pitala je u svibnju prošle godine bivša predstečajna povjerenica Ankica Čenić u očitovanju na njezino razrješenje sa slučaja Konstruktor-inženjeringa d.d., splitske građevinske tvrtke s dugovima od 1,9 milijardi kuna, koje je uslijedilo tek nakon godinu dana i osam mjeseci otkako ga je zatražila zbog zdravstvenih razloga. Iako je povjerenica Čenić još 11. listopada 2013. zbog, kako navodi u očitovanju objavljenom na stranicama Financijske agencije, “tzv. infarkta oka - sa četiri inzulta, ablacija retine te tri rupture na retini” zatražila da je Nagodbeno vijeće razriješi s te predstečajne nagodbe, to nije učinjeno sve do svibnja 2015., što znači da predstečajni dužnik u tom razdoblju nije imao povjerenika. Kad je povjerenica konačno razriješena, Nagodbeno vijeće navodi “da je to učinjeno jer je obavijestila Vijeće da zbog zdravstvenih problema nije više u mogućnosti obnašati dužnost”.

Tko razrješuje

No, na takve navode Vijeća u zaključku o razrješenju reagirala je povjerenica u očitovanju u kojem navodi: “Dana 11. 10. 2013. iz bolnice u Splitu povjerenica je odmah nakon prvog od četiri infarkta oka zatražila razrješenje od vijeća u kojima je obavljala dužnost povjerenice, pa i od Nagodbenog vijeća 07. Povjerenicu nije razriješilo jedino vijeće 07, čiji je odgovor bio da je ne može razriješiti zato što ono nije više nadležno za Konstruktor-inženjering d.d. jer se predmet nalazi na Trgovačkom sudu. Sutkinja na Trgovačkom sudu je izjavila da povjerenicu može razriješiti samo onaj tko ju je imenovao.

Čenić bez komentara

Prema saznanjima ove povjerenice i predstečajni dužnik je više puta tražio od vijeća razrješenje povjerenice, čije je poslovanje bilo onemogućeno zbog bolesti. Povjerenica je zato pitala Nagodbeno vijeće: ‘Što bi bilo da ova povjerenica umre?’ Odgovor je bio da ne znaju i da je to radi manjkavosti u Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi”.

Nadalje u tom očitovanju povjerenica reagira na konstataciju da je Vijeće zaprimilo “prigovore vjerovnika u tijeku postupka”, koji su, među ostalim, tražili odgovore je li dužnik nakon otvaranja postupka prodavao imovinu te navodi da ih njoj “nakon zahtjeva o razrješenju dužnik više nije dostavljao na znanje, koje je možda upućivao izravno Nagodbenom vijeću...”. Kontaktirali smo ovih dana povjerenicu Čenić, ali rekla je da ne bi ništa komentirala jer otad nije vodila više ni jedan postupak predstečajne nagodbe, ali ni stečaja. Postupak predstečajne nagodbe Konstruktor-inženjeringa d.d. odužio se na više od 1100 dana, iako bi postupak pred Nagodbenim vijećem, kako se navodi u zakonu, trebao trajati samo 120 dana.

Žderić nije dostupan

Rješenje o sklopljenoj nagodbi splitske građevinske tvrtke ovih je dana treći put zbog žalbi dopremljeno Visokom trgovačkom sudu na odlučivanje.

“Rok za odluku je 30 dana”, kažu nam na Visokom trgovačkom sudu. No, račun tvrtke je od 5. siječnja ove godine, do prekjučer, 24. veljače, u blokadi, dakle 50 dana!

Pokušali smo kontaktirati i predsjednika Uprave Željka Žderića kako bismo doznali tko je blokirao račune i planira li pokrenuti stečaj, ali nije se odazivao na pozive.

S Trgovačkog suda u Splitu odgovorili su da je ročište u ovom slučaju održano 11. prosinca 2015. i da je istog dana sud donio rješenje kojim je odobrena predstečajna nagodba nad navedenim dužnikom. No, “sljedeći vjerovnici su uložili žalbe: 1. Bota Šare d.o.o., 2. Colas Hrvatska d.d., 3. Katić Bau d.o.o., 4. Zagreb Inženjering d.o.o. i 5. Konzalting d.o.o.”

Tvrtka bez nadzora poslovanja

Postupak predstečajne nagodbe provode Nagodbeno vijeće i povjerenik predstečajne nagodbe. Vijeće se sastoji od predsjednika i tri člana, a imenuje ih ministar financija.Povjerenika imenuje Vijeće s liste stečajnih upravitelja. Povjerenikove su dužnosti ispitati vjerodostojnost dokumentacije poslovanja i imovine dužnika, prijavljene tražbine te nadzor financijskog poslovanja dužnika. No, u slučaju Konstruktora dužnik je, čini se, 20 mjeseci u postupku nagodbe poslovao bez nadzora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 18:17