MINISTAR MILJENIĆ O KATASTRU

‘Građani nikad neće plaćati uvide u zemljišne knjige’

 Admir Buljubašić / CROPIX

Premda su proteklih dana pojavila suprotna tumačenja ministar pravosuđa Orsat Miljenić jučer je bio i više nego jasan - građani će imati potpuno besplatan uvid u zemljišne knjige.

- Zakon ne predviđa naplatu za građane. Nikad se neće naplaćivati uvid jer svaki građanin mora imati mogućnost vidjeti što je u zemljišnim knjigama - rekao je u Saboru.

Novi mehanizmi

Ono što se međutim otvara izmjenama Zakonom o zemljišnim knjigama o kojima je raspravljao Sabor, je da se podaci iz zemljišnih knjiga naplaćuju onima koji ih komercijlano koriste.

Ako uvedemo naplatu ona će biti za one koji recimo poput odvjetnika te podatke naplaćuju dalje od klijenata - objasnio je Miljenić koji tvrdi kako zakonske izmjene uvode mnoge nove mehnizame koje bi trebale ubrzati zemljišno knjižno postupanje, a time olakšati i građanima.

Elektronski izavaci

Primjerice, uskoro će se zemljišno knjižni izvadak moći dobiti na bilo kojem sudu pa će građani koji recimo, nešto imaju na Hvaru, izvadak moći dobiti u Zagrebu. Isto tako zakonom se omogućuje i elektronsko urudžbiranje zahtjeva, a uvodi se i potpunu digitalizaciju zemljišnih knjiga i zemljišno-knjižnog poslovanja. Ministar tvrdi kako nema razloga za prigovore da elektronika nije sigurna kao papiri.

- Mi smo i kod papirnatih podataka imali i uništenja zemljišnih knjiga zbog poplava, požara... Znači, papir nije siguran, a elektronika će biti sigurnija - naglasio je. ( S. B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:53