HYPO BANKA

‘Haideru sam dao sve dosjee o mutnim kreditima u Hrvatskoj’

Detektiv će dati iskaz tužiteljstvu i predati podatke o navodnoj vezi Hypo banke i mafije

ZAGREB - Poznati austrijski privatni detektiv Dietmar Guggenbichler u intervjuu novinama Österreich ustvrdio je da je još 2007., istražujući slučaj Hypo Alpe Adria prema nalogu svojega prijatelja, prvog čovjeka Koruške Jörga Haidera, došao do konkretnih podataka o sumnjivim kreditima i leasingu u Hrvatskoj, BiH i Srbiji, koji su već tada bili izgubljeni.

Ne smije iznositi detalje

- Haideru sam dva tjedna prije nego što je poginuo predao kompletne dosjee o propasti Hypa. Ali, još sam 2007. njega i tadašnjeg šefa Hypo banke Wolfganga Kulterera izvijestio o velikom broju praktički nenaplativih kredita plasiranih u istočne zemlje.

Upozorio sam i na povezanost s Vladimirom Zagorcem - izjavio je Guggenbichler i napomenuo da za sada ne smije iznositi više detalja jer surađuje s nadležnim tužiteljstvom u Njemačkoj, gdje će dati svoj iskaz, pri čemu će vlastima predati podatke o malverzacijama u Hypo banci i njezinoj povezanosti s “mafijom na istoku”.

Uspostavljena suradnja

Iste austrijske novine navode da se podaci privatnog istražitelja podudaraju s nalazom Price Waterhouse Coopersa, pri čemu spominju financiranje putem leasinga za više od 1500 jahti, 50 privatnih aviona i većeg broja luksuznih automobila, što je, prema svemu sudeći, bilo fiktivno jer za glavninu tog leasinga više nema popratne dokumentacije.

Austrijski novinari spekuliraju da je istraga usmjerena ponajprije protiv bivšeg šefa Kulterera i partnera, pri čemu se u priči provlače i imena nekolicine hrvatskih državljana, bivših i sadašnjih dužnosnika.

Državno odvjetništvo RH u srijedu je i službeno potvrdilo da je već uspostavljena suradnja putem međunarodne pravne pomoći s tužiteljstvom Republike Austrije u slučaju Hypo Grupe Alpe Adria.

Provjera kredita

Nakon što su razmjenjivani podaci vezani za provjere tijekova novca namijenjenog obnovi i obrani suvereniteta Republike Hrvatske, istim se kanalima provjeravaju određeni sumnjivi krediti koje je Hypo banka odobravala pravnim i fizičkim osobama u Hrvatskoj.

K.u.K. - Kroatien und Korruption

Austrijske novine Die Presse pišući o istrazi vezanoj za Hypo banku ističe da je banka imala više poslovnih partnera “sa sumnjivom pozadinom”. Pritom spominju i Vladimira Zagorca i financiranje njegovih poslova s nekretninama u visini od 260 milijuna eura. Spominju i Ivu Sanadera i njegovu ulogu u ulasku Hypo banke u Hrvatsku uz napomenu da je on to demantirao. Novinari ističu da se očito ne radi o nasjedanju bankara primjerice na lažirane dokumente pripremljene za leasing, već da se prije radi o pozadini koju nazivaju K. u. K. “Kroatien und Korruption” (Hrvatska i Korupcija).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 10:04