NOBILO: PRESUDA JE UNAPRIJED NAPISANA

‘HDZ-u se jako žurilo, trebali su kontraudarac zbog Sanadera’

Tehnički je bilo nemoguće napisati presudu sa svim obrazloženjima u pola sata, tvrdi odvjetnik Nobilo

ZAGREB - Utopi Sanadera i nećeš u zatvor - navodno je Vladimir Šeks rekao Damiru Polančecu na sastanku koji danas žestoko drma vladajuću stranku. Tu je informaciju Jutarnji doznao nekoliko dana nakon što je sastanak održan, ali je u to vrijeme nismo mogli potvrditi. Vladimir Šeks bio je nedostupan, a Polančec je tada, na naše izravno pitanje “je li vam Šeks tako rekao”, nakon duge stanke odgovorio: - Nemam komentara.

Nada u uvjetnu kaznu

Jasno je i zašto. U to se vrijeme možda još nadao da presuda neće biti tako stroga kao što je izrečena u petak, premda je, prema izjavi koju je nakon tog našeg pitanja pohranio kod javnog bilježnika, mogao biti gotovo siguran da ga čeka zatvorska kazna. Šeks mu je to jasno dao do znanja na kraju razgovora kad je, kako piše Polančec, rekao da je presuda već donesena i potvrdio da je riječ o godini dana zatvora.

- Presuda je bila napisana i prije kraja postupka - tvrdi i Polančecov odvjetnik Anto Nobilo. Kaže da u njegovoj dugogodišnjoj praksi nikad sudsko vijeće nije tako brzo donijelo odluku, da presuda nikad nije donesena u petak u četiri popodne i da nije još vidio tako ubrzano suđenje.

- Sudsko se vijeće u petak povuklo i vratilo već nakon pola sata s napisanom presudom i svim obrazloženjima. Posve je jasno da je to tehnički nemoguće izvesti u pola sata, pa je jasno da je sve bilo unaprijed napisano, bez obzira na kraj saslušanja i naše završne riječi - smatra Nobilo. Uobičajeni je postupak, dodaje, da se presuda nakon rasprave u petak donosi u ponedjeljak oko podneva kako bi suci imali vikend da o njoj razmisle, usklade mišljenja i napišu presudu.

Isto tako, Nobilo tvrdi da se vladajućoj politici očito silno žurilo osuditi Polančeca jer je ročište najprije bilo zakazano za 22. listopada, a zatim je iznenada pomaknuto tjedan dana ranije.

Spominjanje Sanadera

- Jasno je da je vladajuću stranku i premijerku uzdrmao Sanaderov povratak na političku scenu, prvo kroz svjedočenje za Inu, a potom i najava povratka u Sabor, pa im je hitno trebao kontraudarac - ističe Nobilo. Na to ga, dodaje, navodi i činjenica da je sudac Turudić, u obrazloženju presude, napadno spominjao Sanadera, premda o njemu nije bilo puno riječi u postupku. Jedino što je Sanader rekao Polančecu, prema Nobilovoj tvrdnji, bilo je: - Riješi Borovo i nemoj potrošiti previše novca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 06:49