AFERA PATRIA: ŠPIJUNAŽA U MINISTARSTVU

‘J. mi kaže da će u našu korist MORH izmijeniti natječaj’

U poruci Wolfganga Riedla, pod inicijalom J., skriva se Bartol Jerković, direktor Đure Đakovića, tvrtke koja je najviše profitirala od ugovora koji je Hrvatska potpisala s Fincima
 Danijel Soldo/CROPIX

ZAGREB - Jutarnji je posjedu dokumenta koji upućuje na činjenicu da je hrvatsko ministarstvo obrane dio natječajne dokumentacije za kupnju oklopnog borbenog vozila izmijenilo u korist jednog ponuđača, finske Patrije, a očito na štetu drugog sudionika tendera, austrijskog Steyera. Precizno, u dokumentu izrijekom stoji da će se kriteriji tehničke i taktičke procjene vozila promijeniti u korist finske Patrije. Tu je rečenicu, u poruci elektroničke pošte, napisao glavni savjetnik finske Patrije, austrijski državljanin Wolfgang Riedl. Taj je mail, 22. srpnja 2005., upućen Reiju Niityenenu, regionalnom predstavniku Patrije za Hrvatsku i Sloveniju.

Povjerljive informacije

Riedl i Niityenen već su duže vrijeme pod istragom u Austriji i Finskoj zbog sumnje u korupciju, industrijsku špijunažu i izdaju države, i to sve u razdobjlu dok su radili za ugovore Patrije, između ostaloga, u Hrvatskoj i Sloveniji.

Drugi zanimljiv detalj u istom dokumentu jest to da Riedl svoje povjerljive informacije o poslu u Hrvatskoj očito crpi iz niza kontakata s Bartolom Jerkovićem, direktorom pogona za proizvodnju specijalnih vozila tvornice Đuro Đaković iz Slavonskog Broda, što i stoji u njegovom mailu. Riedl, istina, Jerkovića označava tek inicijalom J., ali je iz konteksta jasno o kome je riječ. Riedl, dakle, piše o Jerkoviću, pod točkom 2. Hrvatska: “J. me zvao jutros i morao je otkazati naš sastanak zbog hitnog putovanja u Kuvajt. Razgovarali smo telefonom koliko je to bilo uputno.”

Mi smo najbolji

Ono ostalo što mu je rekao J., ukjučujući i za Riedla važnu vijest da MORH mijenja kriterije u korist “njegove” Patrije, austrijski povjerenik finske tvrtke sažeo je u nekoliko rečenica za regionalnog predstavnika finske tvrtke. Izvještava ga da je rok za predaju najboljih i konačnih ponuda (BAFO) pomaknuta za sredinu rujna, moguće i listopada 2005. Onda napominje ključnu stvar da su kriteriji izmijenjeni u korist finske tvrtke te da J. (Jerković) zna da Patria, bez ikakve sumnje, “vodi” u natječaju.

Svakako je interesantno to da je Jerković, zapravo predstavnik hrvatske tvrtke obuhvaćenom off-set ugovorom o suradnji s budućim pobjednikom tenedra, toliko snažno zainteresiran za samo jednog ponuđača. Nepoznato je i na koji je način Jerković uspio doći do dijela podataka koji su trebali biti zaštićeni kaluzulom o poslovnoj, a možda i vojnom tajnom. Ukratko, koji je to snažan motiv što navodi direktora Đure Đakovića da u, najmanju ruku, riskira svoj poslovni ugled.

Jerković je, također, otkrio Riedlu da je 14 inženjera Đure Đakovića boravilo tjedan dana u tvornici Steyer u Austriji, a onda je za Riedla procijenio je da Patria ima puno bolji pristup. Zadnji dio korespodencije Riedl - Niityenen objašnjva i stanovite događaje u hrvatskim medijima. Riedl tako kaže da su tjedan prije neki mediji objavili tekstove koji nisu išli u prilog ponuđaču Steyeru, a da su u upravi austrijske tvrtke procijenili kako iza tekstova stoji lobi Patrije u Hrvatskoj. Steyr planira medijsku odmazdu, upozorava Riedel, navodno emitiranjem dijelova finske tv-emisije gdje se Patria prikazuje u lošem svijetlu. Pita Niityenena postoji li uopće takav film.





Propast bez ugovora

Ostale točke dokumneta odnose se na poslove Patrije u Portugalu (tu piše da austrijski Steyer neće preživjeti godinu ako ne dobije ugovore u toj zemlji i Hrvatskoj), Sloveniji (tu se spominje da Patria ima obećanje PM-premijera da će samo oni dobiti njegovu podršku), Austriji i Kuvajtu. Novinar ljubljanskog Dela Dejan Karba, koji godinama ekstenzivno prati aferu Patria u Sloveniji, ustupio je Jutranjem listu dokumente koje objavljujemo.





Ponuda Patrije bila je puno povoljnija

ZAGREB - Ljudi koji su bili uključeni u pregovore sa Steyerom i Patrijom tvrde da je u početku sve izgledalo kako da je jasno da će Steyer dobiti ugovor s MORH-om. Lobiranje za austrijsku tvrtku, ponavljaju, dolazilo je s nekoliko razina, a neki se, pak, otkrivaju da je u svemu navodno sudjelovao i bivši Sanaderov ministar vanjskih poslova Miomir Žužul i saborski zastupnik HDZ-a Krešimir Ćosić.

Prema nekim informacijama, u MORH-u je održano nekoliko sastanaka na kojima se o tome razgovaralo, a jedna naš sugovornik izrijekom tvrdi da su, nakon jednog takvog susreta visokih časnika HV-a i dužnosnika MORH-a, na inicijativu tadašnjeg šefa VSOA-e pokojnog generala Gordana Čačića, izmijenjena natječajna dokumentacija.

Ne zato da bi se išlo na ruku Fincima, već da uvjeti natječaja budu isti za sve. Čačić je, navodno, kazao da posjeduje informacije prema kojima se Austrijancima namješta da dobiju ugovor. Bivši visoki dužnosnik MORH-a, koji je trenutačno zaokupljen stanovitim sudskim procesom, kaže da je finska ponuda bila za 36 milijuna eura jeftinija od austrijske i da ponovno pisanje o korupciji u uvom ugovoru s Hrvatskom treba poslužiti finskim tužiteljima kao alibi za produženje istrage o Sloveniji.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 17:16