NAPAD U KISTANJAMA

‘MISLILI SMO DA ĆE SVE STATI NA PSOVANJU ČETNIČKIH MAJKI, NA TO SMO NAVIKLI...’ Jutarnji s pretučenim učenicima

Učenike je presrela grupa vršnjaka iz dijela Kistanja koji su nakon rata naselili Janjevci
 Robert Fajt/CROPIX

Bilo ih je desetak. Došli su s dva auta, crvenim Renaultom 4 i još jednim crnim. Svi su imali metalne šipke, opkolili su nas. Sjećam se jednog starijeg, držao je dvije šipke i stajao kao Terminator. Pitao je: Što hoćete. Htjeli smo samo ići svojim putem. Naši stariji, Ranko Milojčić i Momir Đukić iz četvrtog razreda, molili su ih da nas puste da prođemo.

VIDEO: 'KAMPANJA HDZ-a DAJE REZULTATE KOJI SE MJERE HEMOGLOBINOM! ŠIRE MRŽNJU' Milanović o sukobu u Kistanjama

Govorili su: Nemojte. Momir je bio ispred mene, njega su prvog udarili. Jedan dečko me udario u trbuh, sagnuo sam se, a onda su me šipkom udarili po leđima. Pao sam. Vidio sam Ranka kako stoji podignutih ruku i govori: Braćo nemojte, pustite me, imam još samo dva mjeseca. Jedan dečko stoji ispred njega i udara ga slijeva i sdesna, a drugi ga straga lupa palicom. A Ranko stoji i jeca - priča nam Stefan Dragičević, učenik Bogoslovije Sveta Tri Jerarha u manastiru Krka. Njega i njegovih sedam prijatelja u nedjelju oko 13 sati presrela je grupa vršnjaka iz dijela Kistanja koji su nakon rata naselili Janjevci.

'NAPAD NA UČENIKE IZ MANASTIRA JE UDAR NA USTAVNI POREDAK, A POTICAJ DOLAZI OD POLITIČARA' Pupovac o incidentu u Kistanju

Kune se da nije bilo povoda brutalnom napadu te da je mislio da će sve stati na psovanju četničkih majki na što su navikli proteklih godina.

- Nismo odgovorili na provokacije četvorici petnaestogodišnjaka koji su nas presreli u Renaultu, ali su ipak otišli po svoje starije prijatelje. Vratili su se sa šipkama i kamenjem samo četiri minute kasnije - dodaje Stefan po tome smatrajući da je sve bilo unaprijed planirano. Policajci su priveli sedmoricu nasilnika.

Ozlijeđenom bogoslovu Milanu Simaniću slomljen je nos, te su mu pomoć pružili u obližnjoj kninskoj bolnici. Lakše su ozlijeđena i dvojica maloljetnih osumnjičenika.

KAZNENA PRIJAVA ZA NAPADAČE NA BOGOSLOVE IZ MANASTIRA KRKA! Pritvor za maloljetnike iz Kistanja

Episkop dalmatinski Fotije poziva institucije RH da se uključe u rješavanje problema u Kistanjama.

- Ako država dozvoli da grupe nameću ovakve metode, onda ulazimo u prostor neuređene države, divljeg zapada. Sada su žrtve Srbi, sutra će biti netko drugi. Nadamo se da će se pouka izvući za sve. Ne da se kaže ovo su Srbi, nema veze, nego da se reagira pravovremeno, da takvih događaja na drugim mjestima više ne bude - kaže episkop Fotije dodajući da će većina bogoslova postati svećenici te da je njihov mentalitet miroljubiv.

Roko Antić, šef kistanjskog HDZ-a: 'Ponavljam, manastir Krka četničko je leglo'

Roko Antić, predsjednik kistanjskog HDZ-a, koji se u medijima "proslavio" izjavom da je manastir Krka četničko leglo, u razgovoru s reporterom Juatrnjeg to je još jednom naglasio ustvrdivši da provokacije u Kistanju dolaze samo od pravoslavnih bogoslova, a ne od njegovih Hrvata.

- Oni su prepoznati kao provokatori. Tijekom tjedna žive pod dosta strogim režimom, pa vikendom u Kistanju traže ispušni ventil. Osobno sam ih vidio kad pred plakatom generala Gotovine salutiraju nacističkim pozdravom i rugaju se. Kada su naši pecali ribe na Krki opsovali su našeg katoličkog svećenika Nikolu i našu majku ustašku - uvjerava nas Antić.

Njegov sumještanin Roko Palić dodaje da su pravoslavci ružno komentirali stražnjicu njegove kćeri i psovali, a da ih je on osobno čuo kako pjevaju četničke pjesme i "delijaju" kistanjskim ulicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:41