KRK

‘Neka država pokrene privatizaciju aerodroma’

Riječki je aerodrom prošlu godinu završio s više od četiri milijuna kuna gubitka. Iz pričuve je pokriveno 1,9 milijuna, ali još nije riješeno 2,2 milijuna kuna prošlogodišnjega duga

RIJEKA - Riječka Zračna luka neće od većinskog vlasnika, države, dobiti 7,4 milijuna kuna potrebnih za spas likvidnosti, pokrivanje gubitaka i preživljavanje do sljedeće turističke sezone. Ipak, krčki aerodrom ne mora staviti ključ u bravu jer će svi suvlasnici zajedničkim snagama prikupiti manji dio spomenutog iznosa, no dovoljan za osiguranje likvidnosti.

Da će se takav scenarij spašavanja aerodroma dogoditi, vjeruje Mladen Pasarić, novoizabrani direktor Zračne luke Rijeka, smještene na otoku Krku. Svoj optimizam gradi na događajima koji su se odigrali na Skupštini društva u srijedu u Zagrebu.

Otpisan plan intervencije

Iako je većinski vlasnik, država, “otpisao” plan hitne milijunske pomoći aerodromu jer u proračunu jednostavno ne postoji stavka temeljem koje bi oni bili isplaćeni, barem dva milijuna kuna potrebnih da se normalno odradi tekuća sezona osigurat će se, vjeruje Pasarić, iz nekih drugih proračunskih stavki, ali i uz pomoć ostalih suvlasnika: Primorsko-goranske županije, Rijeke, Crikvenice i Opatije, čiji su predstavnici također bili na sjednici.

Spas u sljedećoj sezoni

Riječki je aerodrom prošlu godinu završio s više od četiri milijuna kuna gubitka, iz pričuve je pokriveno 1,9 milijuna, ali još nije riješeno 2,2 milijuna kuna prošlogodišnjega gubitka. S minusom će završiti i ovu godinu, i to vjerojatno većim od lanjskog.

Naime, u posljednje dvije godine smanjuje se broj putnika, a novi direktor Pasarić u ovom trenutku ne može učiniti mnogo za spas ljetnog prometa jer se letovi ugovaraju uglavnom u Aerodromu. Iduća će sezona, uvjeren je Pasarić, biti znatno bolja od ovogodišnje jer se već radi na tome: jača se marketing, kontaktiraju kompanije i ostvaruje suradnja s Turističkim zajednicama.

Treba spomenuti da su plaće radnicima, iako Zračna luka ima i gomilu neplaćenih računa, isplaćene.

Premda je Skupština sve točke dnevnog reda usvojila jednoglasno, u stavovima se sadržajno, kako ističe župan Zlatko Komadina, osnivači razlikuju.

- Premda je vlasnički udio Županije samo 20 posto, mi smo u proteklih deset godina jedini sustavno investirali u Zračnu luku jer smatramo da je itekako bitna i za turistički i za trgovački avio promet s obzirom na rastući promet riječke luke. Naš je stav da ako Vlada nema interesa za razvoj aerodroma Krk, onda treba raspisati međunarodni tender i privatizirati tvrtku sa strateškim partnerom. Takvi interesi postoje, javilo nam se više ulagača iz Europe i Izraela, i prijedlog treba ozbiljno razmotriti - rekao je župan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 19:51