ZAKON O ŽIVOTNOM PARTNERSTVU

‘NOVI ZAKON JAMČIT ĆE NAM SVA PRAVA KOJA U BRAKU IMAJU HETEROSEKSUALCI!’ Organizatori Zagreb Pridea

Zagreb, 180611.Na Trgu zrtava fasizma poceo je "Zagreb Pride 2011". Tema ovogodisnje Povorke ponosa Zagreb Pridea je "Nasih prvih deset", kojom se zeli zatvoriti prvo desetljece borbe za LGBT prava u Hrvatskoj. Povorka sa Trga zrtava fasizma krece prema centru grada a zavrsava u parku Zrinjevac gdje ce se odrzati prigodan program. Na slici: poljubac dviju djevojaka u parku Zrinjevac.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Krišto / CROPIX

Zagrebački Pride tjedan , uvod u Povorku ponosa koja će se održati 15. lipnja u Zagrebu, počinje sutra programom političkih, aktivističkih, kulturnih i zabavnih događaja.

Organizatori Zagreb Pridea, kao i prošlih godina, sastavili su program za LGBT zajednicu i sve one koji je podržavaju. Tema ovogodišnjeg Pridea je obrana Ustava RH, a slogan je “Ovo je zemlja za sve nas”.

Borba za prava LGBT zajednice u posljednje je vrijeme glasnija nego ikad, a u tijeku je i rasprava radne skupine o donošenju Zakona o životnom partnerstvu.

- Nadamo se da će sadašnji Zakon o istospolnim zajednicama otići u povijest jer ga nitko nikada nije konzumirao i jako je loš - rekao je Marko Jurčić, koordinator za suzbijanje diskriminacije i javno zagovaranje Zagreb Pridea i član radne skupine.

Kako kaže, zakon koji je trenutačno na snazi regulira samo dva prava, i to samo u slučajevima kada istospolni par prekine, što smatra sramotnim. Regulirana prava vezana su uz diobu imovine stečene dok je trajala istospolna zajednica te uz uzdržavanje partnera ili partnerice.

- Radna skupina trenutačno radi na nacrtu Zakona o životnom partnerstvu, a sastoji se od 10-ak članica i članova s predstavnicima iz svih relevantnih ministarstava. Ono što novim zakonom želimo postići je potpuna ravnopravnost i garancija svih 60-ak prava koja trenutačno ostvaruju dvije heteroseksualne osobe u braku reguliranom Obiteljskim zakonom. To, dakle, obuhvaća sva ekonomska, socijalna, zdravstvena, mirovinska i mnoga druga prava - pojasnio je Jurčić.

Osim toga, Zakon o životnom partnerstvu trebao bi osiguravati određena prava i istospolnim parovima koji se iz nekog razloga ne žele registrirati i žive u neformalnom partnerstvu.

Dosad su održana dva sastanka radne skupine za izradu Zakona o životnom partnerstvu, a Jurčić se nada da će do kraja godine prijedlog ući u saborsku proceduru. - Inzistirat ćemo da novi zakon uđe u uporabu 1. siječnja 2014. jer smatramo da više nema smisla čekati. Neformalne javne rasprave traju 10 godina - kaže Jurčić.

Nakon 12. povorke ponosa, koja će 15. lipnja u 14 sati krenuti s Trga žrtava fašizma, program završava najvećim klupskim LGBT događanjem u zemlji - Pride Partycipacijom s više od tisuću posjetitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:23