DJEČAK NASTRADAO NA PLAŽI

‘Otkad je Matej (4) stao na špricu narkomana ne spavamo od straha’

 Srećko Niketić/CROPIX

Roditelji četverogodišnjeg Splićanina Mateja noćima ne spavaju od straha otkako je njihov mališan prošlog petka na Obojenoj, jednoj od najpopularnijih splitskih plaža, stao na odbačenu narkomansku iglu.

Iako nema dokaza da je igla bila zaražena, roditelji su dijete odmah prevezli u splitsku bolnicu.

Nada i testiranje

- Vrisnuo je pa mu je tata odmah priskočio i izvukao iglu van. Pokušao mu je isisati krv i s majkom ga odmah odveo liječnicima. Ponio je i iglu, ako bude potrebna zbog testiranja. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije rekli su da vjerojatno neće biti problema, ali da za četiri mjeseca mora doći na testiranje. Možemo se samo nadati da će sve biti u redu - kaže zabrinuto Matejev brat Ivan.

Opasnost hepatitis C

U Zavodu kažu kako ovaj slučaj nije rijetkost. Dapače, to se često događa na cijelom Jadranu. Samo u Splitu mjesečno se zabilježi od 10 do 15 slučajeva da osobe nagaze na odbačenu špricu.

- Najopasniji je hepatitis C jer virus može dugo preživjeti i na visokim vrućinama. Na svu sreću, do sada se nitko nije zarazio na takav način, ali to ne znači da stvar nije ozbiljna - kaže Diana Nonković, voditeljica Epidemiološke službe pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Udruga Help skuplja igle diljem grada, ali i regije. Kažu kako posla ima previše za premalen broj ljudi koji su im na raspolaganju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 04:42