REPOVI SPLIT PRIDEA

‘Predsjedniče, griješite. Pride je imao vrhunsko osiguranje’

U policiji kažu kako je podneseno niz prekršajnih i kaznenih prijava te da i dalje provode kriminalističke radnje
 Igor Mehkek / Cropix

ZAGREB - Krunoslav Borovec, glasnogovornik MUP-a, Jutarnjem je listu poslao odgovore na pitanja koja je predsjednik Ivo Josipović postavio svim nadležnim institucijama i tijelima za “zlo koje se dogodilo u Splitu” za vrijeme prvog splitskog Gay Pridea. Objavljujemo ih u formi intervjua budući da ih je tako i poslao.

Ivo Josipović: Kako to da paralelni skup nije prijavljen?

Krunoslav Borovec: Za sada postoje samo indicije, ali ne i dokazi o organiziranju paralelnog skupa. Naime, svake godine pri održavanju manifestacije Gay Pride osim sudionika okupi se i veći broj drugih građana čiji se dolazak ne može tretirati prema Zakonu o javnom okupljanju.

Prema tom zakonu, prekršajna odgovornost postoji samo za onu osobu koja organizira neprijavljeno javno okupljanje, a ne za osobe koje se okupe bez prethodne prijave, stoji u odgovoru MUP-a.

Ivo Josipović: Kako to da za tako organiziran skup nijedna od nadležnih institucija nije znala što se sprema i što se događa?

Krunoslav Borovec: PU splitsko-dalmatinska u suradnji sa Sigurnosno-obavještajnom agencijom, ali i organizatorima provjerila je niz indicija o organiziranju protuskupa (prosvjeda), međutim za te indicije nisu pronađeni konkretni dokazi.

Ivo Josipović: Kako je država reagirala represivno prema tim ljudima i jesu li podnesene odgovarajuće kaznene prijave?

Krunoslav Borovec: Preventivno, prije početka samog skupa, policija je dovela 71 osobu, a tijekom održavanja skupa 66 osoba. Podneseno je niz prekršajnih i kaznenih prijava uz napomenu da se i dalje provode kriminalističke istrage radi utvrđivanje kaznene odgovornosti izgrednika na splitskoj Rivi.

Ivo Josipović: Kako je moguće da nekoliko tisuća ljudi, koji su očito bili organizirani, ima pripremljene različite rekvizite, petarde, rakete, kamenje, a da nitko to nije znao niti je bio spreman za to?

Krunoslav Borovec: Tijekom privođenja prosvjednika prije početka javnog okupljanja oduzet je dio predmeta pogodnih za napad i ozljeđivanje, međutim izgrednici su osim pirotehnike koristili sredstva pronađena na samom mjestu javnog okupljanja.

Ivo Josipović: Ali tu je bila riječ o napadu na zapravo nezaštićenu grupicu ljudi.

Krunoslav Borovec: Ne možemo se složiti s tom konstatacijom zato što je spomenuti skup osiguravalo 688 policajaca, te se sukladno tome splitski Gay Pride može smatrati jednim od javnih skupova s najvišom razinom policijskog osiguranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2024 05:17