ZABRINUTI PREDSTAVNICI DRŽAVA EU

‘Vodi li Vlada dvostruku igru s Bruxellesom?’

Europsku Uniju političko ozračje zabrinjava više od ustaške ikonografije
 Ante Čizmić/CROPIX

ZAGREB - Predsjednik Ivo Josipović u petak bi trebao primiti i posljednja službena izvješća Glavnog stožera i MORH-a o splitskom koncertu potpore optuženim generalima.

U sklopu njih naći će se i informacije sigurnosnih službi (vojne i civilne).

Nakon toga će, kako doznajemo, predsjednik odlučiti o pokretanju eventualne istrage protiv nadležnih osoba u GS HV-a i MORH-u.

- Kad budu poznate sve činjenice, predsjednik će donijeti konačnu odluku, a to će biti vrlo brzo - potvrdio nam je sugovornik iz Ureda predsjednika.

Kako doznajemo, diplomatski pritisci u vezi sa sakcioniranjem odgovornih za incidente koji su se dogodili na koncertu u Splitu se nastavljaju, ali neće utjecati na zaključke predsjednika Josipovića.

Potpora Mirku Norcu

Osim ustaške ikonografije koja je bila marginalno prisutna u Spalladium Areni i standardnog dizanja ruku u zrak tijekom Thompsonova nastupa, organizatorima koncerta, među kojima su bili Hvidra i javna televizija, zamjera se otvorena potpora Mirku Norcu, osuđenom za ratne zločine, te nastup vojne klape Sveti Juraj, koji je odobrio vrh MORH-a i Glavnog stožera.

Iako se premijerka Kosor pridružila Josipoviću u osudi “ikonografije” koncerta, činjenica je da više od ustaških pozdrava strane diplomate zabrinjava političko ozračje cijelog događaja. Nekoliko vrlo utjecajnih veleposlanstava izrazilo je zabrinutost političkim porukama koje su odaslane s koncerta, prije svega stavom da je Haaški sud neprijateljski i da generali osuđeni za ratne zločine zaslužuju priznanje, a ne društvenu osudu.

Udarni termin HTV-a

Dio diplomatskih predstavnika zabrinjava i činjenica da se takve poruke šalju putem udarnih termina javne televizije, i to u trenutku kad hrvatska Vlada dokazuje vjerodostojnost u suradnji s Haaškim sudom. Zbog toga se u diplomatskim krugovima postavlja pitanje - vodi li vlada RH dvostruku politiku u pregovorima s EU ili u potpunosti ne nadzire vojni resor?

Predsjednik Josipović za sada ne želi izlaziti s političkim ocjenama cijelog slučaja, ali ističe da u zahtjevima za istragom o pozadini slučaja ima potporu premijerke Kosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 15:22