NLO IZNAD CAVTATA

Kapetan Maček za NEDJELJNI otkriva strašne događaje koji su ga uvjerili kako je JNA zataškavala letove NLO-a iznad Jadrana

Kapetan Milan Maček leti na 4000 metara visine.

Noć je vedra i topla; niti oblaka na nebu. Iznad njega zvijezde, ispod obrisi drugih aviona. U njima treniraju pitomci vojne akademije.

Smješteni su u bazi Golubovci nedaleko od tadašnjeg Titograda.

Maček je jedan od njihovih instruktora, a večerašnji zadatak mu je patroliranje. Njegov trenažni jednosjed Jastreb ustvari je laka meta.

Postiže brzinu od jedva 500-tinjak kilometara na sat, više možda samo u poniranju. Rujan je 1974. godine, a Mačekov let te večeri ipak prolazi mirno, rutinski, gotovo pa dosadno.

Sve do samog kraja. A onda se ispred njega u zraku pojavio NLO.

Brz i šaren

U prvi čas nije mogao vjerovati što to vidi. Okrugli objekt ispred njegova aviona i mijenja boje. Iz žute u crvenu, pa u bijelu, pa opet u žutu.

Juri gore-dolje po horizontu, mijenja smjerove pa staje.

Maček mu ne može odrediti veličinu niti vrstu pogona jer je, koliko god se trudio juriti ga, jednostavno prespor. K tome let je pri kraju, nestaje mu goriva. Odustaje od potjere i okreće se natrag u bazu. Tamo zaključuje da nije riječ o atmosferskoj pojavi niti optičkoj varci.

Isti je objekt, naime, vidio još jedan pilot te radarist s tornja. Svi s različitih točaka gledišta. I svi ga opisuju isto: brz, šaren, neidentificiran.

Nakon ovog susreta JNA je iz Beograda hitno u bazu Golubovci poslala nadzvučne lovce MiG 21, tada posljednju riječ tehnologije, koji su naoružani do zuba imali zadatak ovakve neidentificirane leteće objekte uočiti, približiti im se i, ako je potrebno i uopće moguće, srušiti!

Kodno ime te akcije bilo je šifra Vuk, zavedena u službenim spisima tadašnje vojske i aktivirana tek nekoliko puta te 1974. godine na nebu nad Titogradom.

Životna utrka

Priče o bliskim susretima jugoslavenskih pilota s neidentificiranim letećim objektima u bazi Golubovci, o kojima je Nedjeljni pisao još prije nekoliko mjeseci, sada su ponovno aktualizirane zbog svježe izdane monografije 172. brigade ratnog vazduhoplovstva JNA koja je bila stacionirana kod Titograda.

Uz ostalo, u njoj se spominje jurnjava za NLO-ima, objektima superiorne brzine i leta koji su se redovito pojavljivali u noćnim satima.

Jedan od instruktora u toj bazi je i Milan Maček, iskusni pilot nekadašnje JNA, kasnije hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a nakon rata i pilot Croatia Airlinesa koji u nekoliko desetljeća letenja nije vidio ništa slično kao te dvije noći u Golubovcima.

On je NLO, naime, vidio dvaput. Jednom ga je lovio. A danas, 38 godina kasnije, uvjeren je da to što je vidio ne može biti zemaljskog podrijetla.

Maček je zrakoplovnu akademiju za pilota lovca završio 1967. godine. U bazu je stigao kako bi obučavao mlade pilote. U to su vrijeme u tadašnju JNA stigli prvi lovci MiG 21, a u Golubovcima su u sklopu zrakoplovno-vojne akademije, stacionirane u Zadru, obučavani i strani piloti, primjerice Libijci.

Desetak dana nakon prve dojave o neobičnoj kugli na nebu nad Titogradom Maček, koji je bio zamjenik komandira eskadrile, imao je pauzu nakon dnevne šihte u bazi.

- Sjedio sam na klupi na poligonu, sjećam se neki je vojnik skuhao kavu i čekao sam početak druge smjene. Tada sam na obzoru primjetio neobičan objekt. Kretao se prema Cavtatu , Dubrovniku i dalje prema Splitu - priča Maček koji se odmah javio zapovjedniku eskadrile Đorđi Stankoviću na obližnjem tornju.

Nije na radaru

Rekao mu je da se okrene prema zapadu i kaže mu vidi li nešto neobično.

- Vidim ga, vidim ga, jako interesantno - potvrdio je zapovjednik.

To “interesantno” opažanje prijavili su i ubrzo iz Beograda dobili nalog da obrate posebnu pažnju na takve objekte, ali da nastave obuku mladih pilota na Galebovima bez promjena u satnici.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:15