MOĆNA HAUBICA

KOTROMANOVIĆ ‘S ovim njemačkim oružjem bit ćemo superiorni u regiji’

Reporteri Nedjeljnog na prezentaciji samovozne Panzerhaubitze PzH 2000 koju je za vojni vrh Oružanih snaga i MORH-a u petak priredila grčka vojska na poligonu kod Alexandroupolisa: od 2015. moćno njemačko oružje u svom će sastavu imati i HV
 Tomislav Kristo / CROPIX;

S ovom haubicom Republika Hrvatska dobit će superiornost nad svakim protivnikom u regiji i u svakoj operaciji u kojoj bude sudjelovala Hrvatska vojska. Kako mi je rekao načelnik Glavnog stožera grčke vojske, general Mihail Kostarakos, ovo je čelična šaka grčke vojske. Nema razloga da to ne bude i u Hrvatskoj - rekao mi je general Drago Lovrić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, netom nakon vatrene prezentacije njemačke samovozne haubice Panzerhaubitze PzH 2000, koju je za najviši vojni vrh Oružanih snaga i Ministarstva obrane u petak priredila grčka vojska na poligonu u blizini grada Alexandroupolisa.

Vojni poligon nalazi se na samom istoku Grčke, oko 40 kilometara od granice s Turskom. Grčka vojska ima 24 ove haubice i njezino je zapovjedništvo ponudilo hrvatskim Oružanim snagama svu potrebnu pomoć pri usvajanju novog borbenog sredstva. Nedjeljni Jutarnji ekskluzivno je prisustvovao prezentaciji najjačeg topničkog oružja na svijetu, koje će od sljedeće godine u svom sastavu imati i Hrvatska vojska.

“S ovim oružjem HV dobiva nove sposobnosti i potpuno mijenja vojni odnos snaga u regiji. Nijedna vojska u regiji neće imati jače topničko oružje, a HV dobit će najmoćnije oružje u svojoj povijesti", kazao nam je ministar obrane Ante Kotromanović.

Na fotografiji: Nakon prezentacije u Grčkoj, ministar Kotromanović i načelnik Glavnog stožera Lovrić donijeli su odluku o kupnji 12 haubica. Foto: Tomislav Krišto/Cropix

Kako bi na djelu vidjeli haubicu, general Drago Lovrić u Grčku je poveo cjelokupni vojni vrh: svog zamjenika generala Matu Pađena, zapovjednika Kopnene vojske generala Dragutina Repinca, generale Matu Ostovića i Darka Pintarića te gotovo cijeli sektor topništva i časnike s Hrvatskog vojnog učilišta. Svi su oni s neskrivenim zadovoljstvom pratili prezentaciju na simulatoru za obuku topničkih posada, potom na haubici koja se koristi za obuku vozača, a na kraju i bojevo gađanje.

Foto: Tomislav Krišto/Cropix

Kako bi pokazao koliko mu je važna suradnja s hrvatskim Oružanim snagama, prezentaciju je osobno vodio zapovjednik grčke vojske general Mihail Kostarakos. “Kod nas je još ljeto”, uz široki je osmijeh objašnjavao na poligonu zbog čega ima zavrnute rukave iznad lakta, iako je po nama padala hladna jesenja kiša, a noge su propadale u crveno blato. No, ni hladna kiša, ni blato nisu pokvarili prezentaciju topničkog stroja. Iako je domet haubice 40 kilometara, za potrebe prezentacije preciznosti gađanje je obavljeno na udaljenosti od pet kilometara.

Na fotografiji: General Lovrić u Grčku je poveo cijeli vojni vrh: generale Matu Pađena, Dragutina Repinca, Matu Ostovića i Darka Pintarića. Foto: Tomislav Krišto/Cropix

Granate su padale na predviđeno mjesto, a hrvatske je časnike oduševila mobilnost 55 tona teškog stroja koji se u tren oka pomiče s položaja A na položaj B. Grčki domaćini na poligon su dovezli četiri haubice te je posebno dojmljivo bilo istodobno ispaljivanje iz sve četiri. “Ovo je čudo”, govorio je je vidno zadovoljan ministar Kotromanović nakon što se kratko provozao u haubici namijenjenoj obuci vozača te pogledao njezine bojeve mogućnosti. Kao bivši vojnik, vrlo dobro zna što vojsci znači ovakvo oružje. “Strašna mašina, to nam što prije treba doći, odlične perfomanse”, govorili su hrvatski časnici dok su iz haubica ispaljivane granate.

Foto: Tomislav Krišto/Cropix

Prije topničkog udara hrvatskim su časnicima prezentirani simulatori koji služe za obuku vojnika. Jedan će kupiti i MORH. Haubicom je vrlo zadovoljan bio i general Repinc, zapovjednik Kopnene vojske u čijem će se sastavu naći ovo oružje.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 01:05