TJEDAN U 10 PITANJA

Krešimir Macan o ACTA-i: Da nema slobode na internetu ne bi bilo Wikileaksa, Bijesaprvog, bilo kakve gerile...

Vlasnik PR agencije Manjgura odgovara na pitanja
 Ranko Šuvar/CROPIX

1 Tako znači, vi ste Bijesprvi. Koliko se dugo u vama skupljao taj bijes i zašto je osvanuo baš 2006.?

- Frustracija je pukla u trenutku kad smo dobili potvrdu da je tadašnji premijer Sanader dogovorio prodaju Plive na operi u Veroni, što je bilo skandalozno. Nitko od medija, osim Index.hr, nije se usudio objaviti tu vijest. Radi se o 2006. Tada snimljene fotografije objavljene su prvi put 2011. Tada sam radio za Actavis, dakle radilo se o čistom poslovnom angažmanu. Eksperimentirali smo s internetom i YouTube se pokazao kao bingo. Jer, mogao si dijeliti filmiće mailom, samo šaljući link. Bjesovi su inače mitska stvorenja koja su ometala Potjeha u pronalaženju istine.

2 Kako ste Marko Rakar, Zinka Bardić i vi čuvali tu tajnu?

- Ma, možda je tajna upravo u tome jer je Bijesprvi bio svi i nitko i uvijek si mogao reći - nisam ja, jer je to najčešće bio netko drugi taj put.

3 Jednom ste se lažno predstavili kao ubogi mladi informatičar. Tko je smislio tu psinu i zašto?

- A, to sam ja, diplomirani inženjer elektrotehnike s FER-a u Zagrebu - nisam ništa morao izmišljati, samo sam se vratio u studentske dane:-) i sve je bilo točno, osim godina:-) Alter ego

4 Je li vam se netko od meta s klipova povjerio ili požalio na to što mu radite, ne znajući da je riječ o vama?

- Nije, ali znalo je biti smiješnih situacija, da društvo to komentira i slušaš teorije o novcu, montažama itd. Sve je napravljeno bez novca i podrške bilo koga, osim pojedinaca kojima se svidjelo to što je Bijesprvi prikazivao. To je bilo bitno, a ne tko pokazuje. Lažu li nam ili ne.

5 Koji Bijes vam je najdraži i tko ga je napravio?

- Kiro prosviro koji je Zinka napravila iz čiste zezancije, no onda sam skužio da imamo potencijalni hit. Osobno mi je najdraža prerada Valtera u Bijesprvi brani Zagreb:-) baš da pošaljemo ljudima poruku da su svi oni koji su pogledali i podijelili neki od videa Bijesprvi. A najveći je bum bio onaj s Hitlerom i Sanaderom i Facebook prosvjedima - 150.000 u jednom danu.

6 Kako bi izgledao Bijes za novu Vladu kada biste ga sada pravili?

- Vrijeme je za neke nove klince, materijala ima koliko hoćete - pogledajte samo ovu sramotnu odluku da ljudi s osuđujućom prvostupanjskom presudom mogu sjediti u nadzornim odborima. A montirati nikad nije bilo lakše jer to možete napraviti na iPhoneu.

7 Vlada se prebacila na društvene mreže, a prozivaju je seljaci na traktorima. Tko je od ministara najbolji, a tko najlošiji komunikator?

- Treba im dati vremena da se pokažu, mislim da se Slavko Linić zasad odlično nosi s medijima. Za razliku od prvog mandata. Veljko i Rajko Ostojić su također dobro krenuli, usprkos prvim izazovima.

8 Vodili ste Kerumov stožer na pobjedničkim izborima. Je li vas iznenadio u ‘snježnoj avanturi’ i postoji li netko tko bi mu rekao da ne kaže ono što je u stanju reći?

- Ma, da je uzeo lopatu i pozvao Splićane da očiste grad, bio bi heroj. Ovako je napravio osnovnu pogrešku u kriznom komuniciranju: nije pokazao suosjećanje sa sugrađanima. Onda vam se dogodi i tvit ‘jadni Splićani’ nakon kojega su mediji provalili identitet Bijesaprvog. Da toga nije bilo, ne bih izlazio u javnost, kao ni dosad.

9 Vjesnik - da ili ne?

- Da, za kvalitetno novinarstvo, ne za lošu Vladinu propagandu bez kontrole troškova.

10 Kako ACTA-u staviti ‘ad acta’. Potpisanu ili...?

- Svaki pokušaj da se pod zaštitu autorskih prava provuče kontrola interneta treba odlučno zaustaviti. Da to postoji, ne bi bilo WikiLeaksa, Bijesaprvog, bilo kakve gerile i slobode izražavanja. Tko bi Putina danas stavio iza rešetaka u videu da nema te slobode na internetu?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 07:41