CRNOGORSKI PREMIJER EKSKLUZIVNO ZA JUTARNJI

Milo Đukanović: Naš model je jednostavan; najliberalnija smo ekonomija na Jadranu

Prije nekoliko godina počeli smo graditi prijateljski ambijent za kapital. U tome smo se uvijek trudili biti ispred drugih, ispred konkurencije. Naš je PDV 17 posto, a na osnovne životne namirnice 7 posto. Porez na dobit u Crnoj Gori je 9 posto.

Premijer Milo Đukanović najbolji je sugovornik za razgovor o crnogorskom turizmu ne samo zbog prirode svoje funkcije nego i zbog osobne involviranosti koja je pomogla da Crna Gora privuče zaista ugledne investitore u državna zemljišta na svojoj obali. Crnogorska vlada raspolaže s mnogo atraktivnog zemljišta uz more, posebno u Boki kotorskoj, gdje je bivša JNA koristila neke od najatraktivnijih lokacija, i zbog toga danas može vrlo konkretno odlučivati što se događa na tim lokacijama. Zbog toga premijer nije samo promatrač i regulator nego stvarni pokretač zbivanja u turizmu. Kroz dugoročni zakup zemljišta daje priliku odabranim investitorima da razviju što žele, otvore nova radna mjesta, privuku nove goste i zarade koliko mogu. Kapital je naš prijatelj - to je filozofija koju zastupa vlada premijera Mile Đukanovića.

S premijerom Đukanovićem, koji se trenutno nalazi na odmoru, razgovarali smo telefonski.

Crnogorski turizam naglo se razvija, ali i pokušava reinkarnirati iz masovnog u jedan pametniji oblik elitnog turizma. Mnogi ljudi s kojima sam razgovarao kažu kako se tolika ulaganja događaju jer je Crna Gora postala najliberalnija ekonomija na Balkanu, najotvorenija za strane investicije.

- Slažem se. Prije nekoliko godina počeli smo graditi prijateljski ambijent za kapital. U tome smo se uvijek trudili biti ispred drugih, ispred konkurencije. Naš je PDV 17 posto, a na osnovne životne namirnice 7 posto. Porez na dobit u Crnoj Gori je 9 posto. Porezi i doprinosi na plaće iz godine u godinu su smanjivani tako da smo i tu došli na 9 posto poreza na plaće, a na sličnom su nivou i doprinosi za mirovinsko. Sad smo usredotočeni na eliminaciju barijera za biznis. Poseban tim koji vodi potpredsjednik Vlade i ministar financija Igor Lukšić skenira cijeli pravni sistem i predlaže Vladi što je to što treba, najčešće, ukinuti ili promijeniti. To je jedna od ključnih tema kojima se Vlada bavi, kako učiniti prohodniji sistem za investitore.

U tranzicijskim zemljama vlade koje toliko otvaraju zemlju strancima nisu uvijek omiljene, često su zbog toga na udaru opozicije i javnosti. Kakvo je vaše iskustvo?

- U samom početku nije postojalo dovoljno povjerenja u takvu orijentaciju Vlade. Da, u zemljama u tranziciji to se često karikiralo od strane opozicije kao neki sumnjivi Vladini dealovi sa stranim kapitalom. Međutim, vrijeme nam je dalo za pravo. Crna Gora je tri godine zaredom bila lider u regiji i među prve tri europske države po direktnim stranim investicijama per capita. Čak i lani, u dubokoj europskoj krizi, imali smo 1,7 milijardi direktnih stranih investicija. To je najbolja potvrda ispravnosti politike otvorenosti vlade Crne Gore prema stranim investitorima.

Vlada je stvorila pozitivno okruženje za strane investicije u turizam, ali pronašli ste i konkretne investitore kojima ste dali atraktivna državna zemljišta. Kako ste zadovoljni razvojem tih projekata?

- Smatrali smo da kroz zemljišta koja smo naslijedili, od kojih su neka bila vojne namjene u bivšoj državi, možemo mijenjati turistički imidž Crne Gore. Velik dio najatraktivnijih lokacija u Boki kotorskoj bio je u funkciji obrane tadašnje Jugoslavije, a mi smo zaključili da je za Crnu Goru najisplativije što brže napraviti konverziju u turističke svrhe. Napravili smo odličan aranžman u Tivtu s grupom investitora okupljenima oko kanadskog biznismena Petera Munka. Gdje je nekad bio vojni remontni zavod Arsenal, sada se rađa najatraktivnija marina za megajahte u ovom dijelu Mediterana. Imali smo problem da uvjerimo nekadašnje zaposlenike tog vojnog brodogradilišta da će upravo ta konverzija otvoriti dugoročne ekonomske perspektive za njih i njihove obitelji, a da je ustrajanje na starom konceptu put u propast. Danas ih više nije potrebno uvjeravati. Nedavno smo potpisali i odličan ugovor s renomiranom egipatskom kompanijom Orascom, koja će već na jesen započeti prve radove na izgradnji poluotoka Luštica. To je investicija vrijedna malo više od milijardu eura. Dodamo li tome da smo, u partnerstvu s Aman Resorts, pri kraju stavljanja u funkciju kompletne ponude na Svetom Stefanu, jasno je da naša politika privlačenja velikih stranih investicija u turizam dobiva punu satisfakciju.

Ne bojite se da će kriza usporiti neke od tih projekata?

- Mi nismo dobili bilo kakve investitore. Dobili smo dobre investitore. Upravo zahvaljujući tome nijedna od tih investicija nije stala u godinama krize. U dobrim aranžmanima s dobrim investitorima mijenjamo Crnu Goru u destinaciju visokokvalitetnog turizma.

Kako zamišljate Crnu Goru i njezinu turističku ponudu za 20-25 godina?

- Često Crnu Goru uspoređujem s Monakom, za mene je to najsmislenija usporedba. Obišao sam sva renomirana mjesta na francuskoj i talijanskoj obali koja su razvijana desetljećima i uz pomoć strateških investitora. Moj je dojam da klijentela koja godinama pohodi te destinacije osjeća određeno zasićenje, koje se, mogu reći, dodatno proizvodi politikom cijena. Ta klijentela vapi za novim sličnim destinacijama. Jadran je predisponiran da postane takva destinacija, posebno sada kad se u svijetu često spominje kao nova atrakcija. Mislim da to predstavlja sjajnu šansu i za Crnu Goru i za Hrvatsku. Raduje me da naši turistički radnici dijele tu viziju. Vrlo često razgovaraju i to je dobro jer trebamo govoriti o jedinstvenosti jadranske turističke ponude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 13:53