ZLOČIN U BIH

MUP: Pripadnici puma uhićeni su jer su strijeljali zarobljenike

Zirje, 1991.Domovinski rat, garda, zng, topovi.Foto: Srdjan Vrancic / Cropix
 Srdjan Vrancic / Cropix

ZAGREB – Pola sata prije konferencije za novinare koju u Varaždinu u 16 sati imaju pripadnici Udruge 7. gardijske brigade, Ravnateljstvo policije izašlo je s priopćenjem o uhićenjima pripadnika Puma radi navodnoga ratnog zločina u BiH 1995.

Pri završetku je kriminalističko istraživanje nad sedam osoba, državljana Republike Hrvatske, starosti 48, 41, 50, 34, 44, 35 i 34 godine. Istraživanje je provedeno isključivo na inicijativu tijela kaznenog progona Republike Hrvatske, a suradnjom Ravnateljstva policije s Vojnom policijom MORH-a,

Pripadnici Puma uhićeni zbog ratnog zločina u BiH

Policijskim upravama zagrebačkom, bjelovarsko-bilogorskom, osječko-baranjskom, karlovačkom i varaždinskom, i u koordinaciji Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, zbog počinjenog kaznenog djela Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, na štetu ratnih zarobljenika Radoslava Lakića, Pere Vidovića, Petra Jotanovića, Dragoslava Mutića, Borislava Vukića, i jedne za sada neidentificirane muške osobe, kaže se u priopćenju.

Prema njemu, zločin je počinjen je 9. i 10. rujna 1995. u Bosni i Hercegovini, u mjestu Mliništa i Halapići kod Glamoča za vrijeme vojne akcije "Maestral 2", provođene od strane postrojbi Hrvatske vojske koje su se tamo nalazile na temelju Sporazuma Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine od 22. srpnja 1995.

- Osumnjičenici, pripadnici hrvatske vojske postupali su prema šestorici ratnih zarobljenika, pripadnika vojske Republike Srpske protivno odredbama međunarodnog prava, iako su znali za primjenu ratnih propisa o sigurnosti i zaštiti ratnih zarobljenika, navodi se u priopćenju.

Naime, nakon što su zarobljenici 10. rujna 1995. godine, prema zapovjedi zapovjednika postrojbe, razdvojeni u dvije skupine, prva je skupina strijeljana ispred zapovjedništva postrojbe u mjestu Halapići, dok je druga skupina odvezena u mjesto Mlinište, i tamo također strijeljana.

Mrtva tijela ratnih zarobljenika Pere Vidovića, Petra Jotanovića, Dragoslava Mutića i Borislava Vukića ekshumirana su 16. srpnja 1996. godine iz masovne grobnice Kamen kod Glamoča dok je mrtvo tijelo Radoslava Lakića razmijenjeno na graničnom prijelazu Stara Gradiška 4. kolovoza 1997. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 09:25