KRUNA ULAGANJA OD 220 MILIJUNA DOLARA

NAJVEĆE PRIVATNO ULAGANJE U HRVATSKOJ Pliva radi na injekcijama koje same doziraju lijek

Jedini smo ušli u novi Plivin pogon na zagrebačkom Črnomercu, koji je dobar pokazatelj kako strane investicije mogu oživiti tvrtku kojoj su predviđali propast

Prvo ih važu. Onda ih melju. Zatim ih dobro promiješaju. Slijedi postupak granulacije, nakon čega polako, ali sigurno na svijet dođe - tableta.

Znam da zvuči poprilično pojednostavljeno, ali upravo ovako nekako nastajat će tablete u novom pogonu za proizvodnju suhih oralnih lijekova koji je Pliva svečano otvorila u petak.

I ne samo to - na godišnjoj razini moći će ih proizvesti čak deset milijardi! To je čak 25 posto više od onoga što su u promet puštali dosad, a kada se uzme u obzir da farmaceutska industrija u Hrvatskoj, bez Plive, godišnje proizvede tek oko dvije milijarde tableta, i laik postane svjestan da se radi o golemu ulaganju.

A iza tog golemog stoji i brojka - 100 milijuna dolara. Još 100 milijuna dolara Pliva je uložila u novi pogon za proizvodnju aktivnih farmaceutskih supstanci u Savskom Marofu te u gradnju vlastitog pročistača otpadnih voda.

Kako stvari stoje, pogon bi trebao biti gotov sljedeće godine.

Predviđali joj propast

Kada se i taj projekt ostvari, Pliva će zatvoriti krug investicijskog ciklusa koji je pokrenula 2011. godine i koji je težak 220 milijuna dolara ili oko 1,23 milijarde kuna, što je najveća privatna investicija u Hrvatskoj. Zatvaranjem tog kruga vrlo jednostavno i zorno ova privatna kompanija sa zagrebačkog Črnomerca, koja je već pet godina u sastavu izraelskog farmaceutskog diva Teva, pokazat će onima koji to još ne znaju ili ih se plaše, što znače nove investicije i koliko je prije investicija potrebno restrukturiranje tvrtke.

Pliva je u Tevu ušla tako što su Izraelci kupili američki Barr koji je, pak, u to vrijeme bio vlasnik Plive.

U vrijeme prije Teve, pisali su ekonomski analitičari, kompanija je strateški lutala i mnogi su joj predviđali propast.

Sređivanje stanja

U vrijeme nakon Teve došlo je do restrukturiranja, otpušteno je uz otpremnine oko 800 radnika, proizvodni procesi su unaprijeđeni, a učinkovitost po zaposleniku povećana je u nekim dijelovima za čak 55 posto. Novi su vlasnici, jednostavno, počeli cijeniti samo kvalitetu.

Nakon konsolidacije, još 2011. godine, donesen je investicijski plan koji je danas gotovo realiziran.

A te investicije donijet će im sljedeće. Prvo, rast proizvodnje. Dovoljan je primjer broj tableta koje će moći proizvesti. Drugo, povećat će izvoz. Sa 2,3 milijarde kuna izvoza Pliva je naš drugi najveći izvoznik. Ako se uzme u obzir da će 90 posto kapaciteta novih proizvodnih pogona biti namijenjeno inozemnom tržištu, odnosno izvozu u SAD, Rusiju i zemlje Europske unije, jasno je da će ova kompanija još dugo činiti hrvatsku izvoznu uzdanicu.

Treće, rast će i prihodi. Samo lani Pliva je imala prihod od oko 3,3 milijarde kuna. Ostvari li se najavljeni izvoz, prihodi će se sigurno povećati. Četvrto, zaposlit će se 200 novih radnika.

Pliva danas zapošljava oko 2000 radnika direktno i oko 15.000 radnika indirektno, prvenstveno kod dobavljača.

U Plivi ne kriju zbog čega je uopće došlo do investicija.

Javno priznaju kako ne bi niti krenuli u investicije da nisu imali takve stručnjake.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 09:46