KONAČNO IDE U PRODAJU

NAMA SE GASI Slavna robna kuća u centru Zagreba i najvrednija nekretnina u gradu traži kupca za 223 milijuna kuna

Nakon 13 godina stečajnog postupka, novi stečajni upravitelj Name Damir Mikić, unatoč brojnim velikim problemima, optimistično najavljuje sretan završetak

Stečaj Name uskoro bi mogao biti okončan, a to znači da bi bio dovršen prestankom njezina postojanja - mirno, samouvjereno i odlučno rekao je Nedjeljnom Jutarnjem stečajni upravitelj Name Damir Mikić. On otkriva da se u tvrtki koja je u stečaj otišla prije 13 godina, popraćena vezanjem radnica lancima na cesti s ciljem da spase poduzeće, užurbano radi na okončanju agonije koja u oku promatrača, zahvaljujući nizu sudskih sporova, ima sve predispozicije da potraje vječno. I tako zarobi u svojem začaranom krugu jednu od najljepših i najvrednijih zagrebačkih nekretnina, robnu kuću u Ilici blizu Trga bana Jelačića koja je prije Drugoga svjetskog rata bila luksuzni hotel, a u vrijeme Jugoslavije glavna točka Narodnog magazina (NAMA) u čijih su 18 robnih kuća građani socijalističke države kupovali gotovo sve što im je u životu trebalo.

Strani investitori

- Pripremamo prodaju Naminih nekretnina. Rješavamo imovinsko-pravne odnose i radimo na tome da se postigne dogovor s dobavljačima kojima je tvrtka još uvijek dužna 105,3 milijuna kuna - pojašnjava Mikić planove za dovršetak stečaja. Dodaje da je njih, kao i pripremu nekretnina za prodaju, podržao i odbor Naminih vjerovnika, predvođen Šteficom Knezović, predstavnicom Ministarstva gospodarstva. Nama je Ministarstvu, odnosno državi dužna najviše novca, i to 65,7 milijuna kuna glavnice koja je tijekom 13 godina narasla za kamate pa se dug popeo na oko 180 milijuna kuna. Samo u posljednje četiri godine narastao je za 30 milijuna kuna jer država kao razlučni vjerovnik svoja potraživanja ne naplaćuje iz poslovanja Name, već ima založno pravo nad nekretninama pa si zaračunava kamate dok Nama iz poslovanja isplaćuje dobavljače na kapaljku. U istom vjerovničkom statusu kao i država je Croatia osiguranje, državna tvrtka koju u Vladi pripremaju za prodaju. Croatia osiguranju Nama je dužna 30-ak milijuna kuna, odnosno na toliko je porastao početni dug od 10,7 milijuna kuna kada mu se pribroje kamate. Mikić se optimistično nada da bi već iduće godine agonija Name mogla biti gotova, a uz robnu kuću u Ilici kupca se traži i za onu na zagrebačkom Kvaternikovu trgu, što je ujedno jedina preostala imovina poduzeća.

Nakon što je njemački trgovac Müller u predstečajnoj nagodbi Varteksa kupio njegovu zgradu na Trgu bana Jelačića nedaleko od Namine robne kuće i nakon što je nedavna poslovna analiza perspektive nekretnina Hrvatske pošte pokazala da bi njihova upravna zgrada u obližnjoj Jurišićevoj ulici trebala biti hotel, može se tumačiti da je interes stranih investitora za zagrebačke top-nekretnine nakon ulaska Hrvatske u EU zaživio te da bi Namina robna kuća mogla naći kupca. Krajem lanjske godine spekuliralo se o interesu britanske robne kuće Debenhams, a prije pet godina licitiralo se i s njemačkom robnom kućom Peek & Cloppenburg iz Düsseldorfa. Vođen optimizmom da će mu naum uspjeti, Mikić je poduzeo i prvi formalni potez kao preduvjet okončanja stečaja. Prije dva mjeseca dao je uz podršku odbora vjerovnika arhivirati poslovnu dokumentaciju Name i na to utrošio 3,68 milijuna kuna, plativši unaprijed polovicu iznosa kako bi dobio 13 posto popusta.

‘Kako zaraditi lovu’

To je podiglo na noge Udrugu malih dioničara Name u kojoj smatraju da stečajni upravitelj nije smio potrošiti toliko novca, a pogotovu ne u tu svrhu dok je Nama još uvijek dužna vjerovnicma. - Kako je moguće da stečajnom upravitelju Odbor vjerovnika odobrava plaćanje smještaja arhive u milijunskom iznosu kada se zna da ima na raspolaganju tri prazna kata za držanje arhive? Zašto je arhiva koja više nikomu ne služi tako jako važna da se čak povjeri na obradu tvrtki iz Splita? - pitali su stečajnog upravitelja mali dioničari iz Udruge u pismu tvrdeći da je tvrtka Pismohrana servis, kojoj je povjerena poslovna dokumentacija Name na čuvanje, u svojoj ponudi predala nevaljalu dopusnicu za čuvanje arhivske građe koju izdaje Hrvatski državni arhiv.

- Na dopusnici piše da je arhivski prostor te tvrtke iz Splita u Donjem Stupniku na adresi Stupničke Špičkovine 62, a naša se arhiva, koliko smo uspjeli doznati, a ne možemo potvrditi, nalazi u Zagrebu, u Oporovečkoj ulici - kaže Jaka Herceg podpredsjednica Udruge malih dioničara. Oni u pismu stečajnom upravitelju ističu svoju sumnju da je razlog arhiviranja Namine dokumentacije “privatni interes kako mukte zaraditi lovu”.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:15