OD SJEVERA DO JUGA

Kako su glasala urbana središta: Mobilizirala se nova politička snaga, a bilo je tu i jedno nemalo iznenađenje...

U mnogim urbanim sredinama bilo je primjetno više mladih glasača nego na proteklim izborima

Gužva u Zagrebu na biralištu

 Darko Tomas/Cropix

Parlamentarni izbori za 11 saziv Hrvatskog sabora, održani na neradni dan usred tjedna, privukli su veliki broj glasača. U usporedbi s izborima u ljeto 2020. godine, koji su održani u uvjetima pandemije koronavirusa pa je izlaznost bila manja od 50 posto, ovogodišnji parlamentarni izbori mobilizirali su veliki broj glasača, posebice u gradovima.

Tako je u Splitu glasovalo 62,60 posto birača, a u Rijeci i Puli oko 60 posto glasača. U mnogim urbanim sredinama bilo je primjetno više mladih glasača nego na proteklim izborima.

HDZ je i dalje nadmoćan u svojim utvrdama kao što su Gospić, Vukovar, Karlovac, Šibenik, Virovitica i Dubrovnik. U tim gradovima dobre rezultate ostvarili su i Domovinski pokret i Most.

SDP i njegovi koalicijski partneri već su na prošlim izborima izgubili veliki broj glasova u gradovima što se tada dijelom pripisivalo pandemiji koronavirusa i nemotiviranosti glasača lijevog centra.

Na ovim izborima koalicija Rijeke pravde predvođena SDP-om pobijedila je u nekima od svojih tradicionalnih uporišta kao što su Pula, Rijeka, Koprivnica, Čakovec i Varaždin.

Lijevo-zelena platforma Možemo, koja se prije četiri godine tek pojavila na parlamentarnim izborima, ove je godine ostvarila dobre rezultate u nekim gradovima, primjerice u Čakovcu, Osijeku, Šibeniku i Zadru.

Iznenađenje je odličan izborni rezultat Nezavisne liste Sjever međimurskog župana Matije Posavca u Čakovcu. DP i Most su u županijskim središtima manje-više ostvarili rezultate kao 2020. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:52