MATURA

Proveden probni online esej iz hrvatskog jezika

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.05.2020. u 18:34

Split,160320
Virtualna nastava pod nazivom Skola za zivot u Osnovnoj skoli Znjan Pazdigrad za 5. i 7. razred pocinje u srijedu 18.03.2020.
Na fotografiji: tablet za virtualnu skolu.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandžić / CROPIX

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) provelo je u utorak probni online esej iz Hrvatskog jezika, koji je do 15 sati predalo 11.500 od nešto više od 13 tisuća prijavljenih maturanata, priopćilo je Ministarstvo.

Pisanje probnog eseja, najopsežnije online testiranje ovakve vrste u Hrvatskoj, Ministarstvo je provelo u suradnji s CARNET-om i Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO).

Preduvjete za pisanje online eseja ispunilo je ukupno 13.180 maturanata te su danas neometano pristupili sustavu. Od 13.180 učenika koji su uspjeli pristupiti sustavu, njih oko 11.500 je do 15.00 sati predalo esej, od čega je oko 200 učenika koristilo prilagodbu tehnologije, izvijestili su iz Ministarstva.

Najveći broj maturanata koji nije uspio pristupiti pisanju probnoga eseja nije u potpunosti popunio prijavu za sudjelovanje (npr. nedostajao je odabir A ili B razine), a manji dio imao je tehničkih poteškoća (npr. s kućnim internetom) ili je odustao od pisanja eseja.

Cilj probnog online eseja bio je testirati mogućnosti online provedbe državne mature i pomoći učenicima da se što kvalitetnije pripreme za ispit državne mature iz Hrvatskoga jezika. "Riječ je o testnom sustavu te ćemo sve prijavljene poteškoće analizirati i naučene lekcije primijeniti u budućem radu", ističu iz MZO.

Svi koji danas iz objektivnih razloga nisu mogli pristupiti pisanju online probnog eseja te ga nisu predali, to mogu učiniti na mrežnim stranicama NCVVO koji je omogućio maturantima da pošalju esej na ocjenjivanje.

Sve ostale informacije mogu se pronaći na poveznici https://www.ncvvo.hr/drzavna-matura-i-provedeni-ispiti/u-centru-mature/digitalni-materijali-hrvatski-jezik/.

Izdvajamo