ISKUSTVA ČETVERO STUDENATA

Što vam nisu rekli o studiranju a nužno je znati

Četvero studenata govori o tome kako su odabrali svoje fakultete te koje su prednosti otkrili tijekom studija
 Goran Mehkek / CROPIX

VENO PARAŠILOVAC, ALGEBRA

Svi naši profesori aktivni su na realnom tržištu rada: tako i sve primjere dobivamo iz prve ruke

Veno Parašilovac završava 1. godinu preddiplomskog smjera Digitalni marketing na visokom učilištu Algebra, a uz studij radi kao voditelj i DJ na radiju Enter.

O Algebri je, kaže nam, prije nego što je i sam postao njezin student, čuo isključivo pozitivne stvari. Od svih pohvala, najviše ga se dojmila ona da se nakon završetka studija (ako ne i tijekom) većina studenata zaposli u struci.

“Uz to, rekao bih da me privukao sam prostor fakulteta, koji je moderno opremljen, na razini koju dosad nisam vidio”, kaže nam mladi student.

Algebra je već u prvih nekoliko tjedana studiranja nadmašila njegova očekivanja.

“Najviše u pogledu profesora, koji su svi redom aktivni na realnom tržištu rada, te se ta činjenica odražava na predavanjima i vježbama kroz konstantne aktualne primjere i njihova vlastita životna iskustva, na što dosad, iskreno, nisam navikao”, kaže nam Veno.

Studiranje na Algebri opisao bi kao “opušteno nabrijavanje”.

“Prijatelji i poznanici s fakulteta redom su kreativni, zanimljivi i aktualizirani u srodne stvari svojem studiju. To čini projektni rad u grupi i grupno učenje podjednako zabavnim kao što su i naše kave prije i poslije predavanja”, oduševljen je.

Ipak, najveći plus svom visokom učilištu daje zbog dostupnosti profesora i organizaciji fakulteta općenito, jer mu je to bila najveća trauma na prošlom fakultetu koji je studirao.

“Nema nepotrebnih upisnih materijala, molbi, žalbi, neodgovorenih mailova, beskrajnog sporog reda u referadi, neobjašnjivo frustriranih profesora, rušenja online sustava fakulteta i sličnih stvari, od kojih mi se javljala tjeskoba”, iskren je Veno, koji svima koji dvoje o izboru studija predlaže da Algebru svakako uzmu u obzir.

“Ovaj studij osigurava učenje vještina i prilagodbu za tržište današnjice i sutrašnjice. S obzirom na brzinu promjena u modernom vremenu, mislim da je to ključno”, zaključuje.

MARTA JERKOVIĆ, VERN’

Došla sam na mjesto gdje studenti imaju punu slobodu za sve projekte

Processed with VSCO with m3 preset

Marta Jerković studentica je druge godine Odnosa s javnošću i studija medija na Veleučilištu VERN’.

“VERN’ sam upisala jer sam čula da ima najbolji program za smjer koji me zanimao, i htjela sam studirati u okruženju u kojem nisam samo broj. Budući da sam na stručnom studiju, vjerujem da će mi znanje i vještine koje dobivam omogućiti visoku kompetentnost na tržištu rada”, ispričala nam je Marta.

Dodaje kako su sva predavanja interaktivna te uz teorijski dio, imaju i praktični.

“Uvijek vlada prijateljska atmosfera i zabavno nam je raditi, tako da je odlazak na fakultet pravo veselje! Imala sam sreće s kolegama jer smo brzo kliknuli i imamo zajedničke interese i ideje na kojima radimo”, zadovoljna je studentica.

Profesore ističe kao najveću prednost VERN’-a. Prošle je godine s kolegama organizirala društveno-odgovornu konferenciju “Influenceri bez filtera” uz punu podršku i mentorstvo profesora.

Cilj kampanje #skinifilter i konferencije bio je prikazati naizgled savršen virtualni svijet iz malo drugačije perspektive, demistificirati način rada hrvatskih influencera, njihov značaj i utjecaj te pridonijeti razvoju kritičkih kompetencija ciljane publike u okviru medijske pismenosti, na što je ova mlada studentica vrlo ponosna.

“VERN’ je mjesto gdje se studente motivira i daje im se vjetar u leđa i puna sloboda za realizaciju željenih projekata. Vjerujem da su takvo okruženje i stručnost idealna prilika za maturante koji tek počinju sa studentskim životom”, kaže nam Marta.

MARIJA DUKIĆ, GRAĐEVINA

Kad se na prvu godinu upiše 250 ljudi, nemoguće je da ne nađeš prijatelje koji ti odgovaraju

Marija Dukić studentica je treće godine Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Kaže da joj Građevina nije bila prvi izbor za upis, ali je spletom okolnosti tamo završila. Danas ni najmanje ne žali zbog toga što je upisala baš taj studij.

“Prvo sam odlučila probati, pa makar samo jedan semestar. Ako mi se ne svidi, mislila sam ponoviti maturu i upisati neki drugi fakultet. Znala sam samo da želim ostati u Zagrebu, a za fakultet ćemo vidjeti. Tako je počeo prvi semestar - novi izazovi, novi način učenja, jednostavno sve novo. Kroz razne predmete baš sam se ‘ufurala’ u svijet građevine, i tako mi se svidjelo to zanimanje”, kaže nam Marija.

Dodaje kako je za činjenicu da ju je fakultet “osvojio” bilo i odlično društvo.

“Na prvoj godini upisalo nas se 250, i nemoguće je da ne nađeš neke prijatelje koji ti odgovaraju. Tako sam i ja našla društvo s kojim sam posljednjih mjeseci u svakodnevnom kontaktu, i jedva čekamo da završi ova korona da se svi opet nađemo u Zagrebu”, kaže nam.

Što se tiče profesora, objašnjava nam da, kao i na svakom fakultetu, ima nekih koji znaju “zezati”, ali ti si u manjini.

“Profesori i asistenti zaista se trude na najjednostavniji nam način objasniti stvari. Također, tu su i studenti viših godina, koji uvijek rado proslijede svoje skripte ili nam kažu odakle i što da učimo”, govori nam Marija, kojoj jedino malo smeta to što na svakom kolokviju mora biti minimalno 25% odgovora točno kako bi se dobio potpis, odnosno osigurao izlazak na ispit.

No, zaključuje kako je njezin fakultet odličan, kao i zanimanje kojim će se nakon njegova završetka s veseljem baviti.

MISLAV JUKIĆ, ŠUMARSTVO

U sklopu terenske nastave obišao sam svaki dio Hrvatske, što inače nikada ne bih vidio

Mislav Jukić studira šumarstvo u Zagrebu, a trenutačno je 4. godina ili 1. godina diplomskog.

Šumarski fakultet i smjer šumarstvo odabrao je jer je oduvijek bio više zainteresiran za prirodne znanosti nego društvene.

Kad je upisivao fakultet, otprilike je znao što ga čeka, mnogo terenske nastave i korištenja praktičnog znanja. No, nije očekivao širok raspon kolegija, od kojih ga dosta toga nije zanimalo, i smatrao je manje bitnim. Pretpostavlja da je tako na svakom fakultetu, barem u startu.

Studiranje na Šumarskom fakultetu dosta je sadržajno. Ima puno obveznih predavanja i vježbi, bilo u zgradi fakulteta ili terenskih, mnogo je interakcije s profesorima, asistentima i drugim stručnjacima.

Što se tiče ekipe na fakultetu, kaže kako tu svatko može naći društvo jer je širok spektar različitih ljudi iz svakakvih sredina.

“Budući da imamo dosta terenske nastave, gdje provodimo cijele dane zajedno, vrlo brzo može se bolje upoznati ljude i sprijateljiti se. Ja sam imao sreće jer sam upisao faks s prijateljima iz srednje škole, ali brzo se društvo proširilo i siguran sam da sam stekao prijateljstva za cijeli život”, govori nam.

U sklopu terenske nastave obišao je gotovo svaki dio Hrvatske, što bez fakulteta nikada ne bi vidio. Također, putuje i u druge zemlje na teren. Bio je u Češkoj, Sloveniji, Austriji...

Maturantima koji su odlučili upisati Šumarski fakultet poručuje da ne odustaju ako bude teže od očekivanog, jer je tako bilo i njemu i njegovim prijateljima na prvoj godini. “I dalje smo tu, i nije nam žao što smo se malo namučili u početku. Trud se isplati”, zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 00:55