AFERA

Podravka financirala HDZ, SDP, i HSS za predizborne kampanje

Svaki član Uprave Podravke brinuo je o jednoj stranci i njezinim interesima u kompanji. Kontrola nad Podravkom bila je čak dio koalicijskog sporazuma HSS-a i HDZ-a.

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade Damir Polančec požalio se navodno prije nekoliko tjedana osobama iz državnog vrha i nekim svojim bliskim suradnicima ogorčen informacijama da je istraga u aferi Podravka usmjerena protiv njega.

- Uvjeren sam da mi se namješta. Neću sjediti skrštenih ruku - povjerio im se Polančec.

U razgovoru s osobama, koje ne imenujemo na njihov zahtjev, Polančec je iznio niz sumnji o političkoj pozadini istrage o Podravci.

Žele moj resor

Za sve je optužio jednu frakciju u HDZ-u, koja ga navodno, želi izbaciti iz vlade kako bi ovladala njegovim resorom, ali i drugim kabinetima. Predvodnik joj je, ustvrdio je Polančec, ministar financija Ivan Šuker, s kojim već duže vodi osobni rat.

Polančec je u tim razgovorima rekao da u Podravci nitko nije nevin. Otkrio je, kažu naši izvori, da je Podravka od 2004. do danas političkim strankama u Hrvatskoj isplatila više milijuna kuna donacija.

Netransparentni poslovi

Miroslav Vitković, zamjenik predsjednika Podravkine Uprave, rekao nam je danas da nema informacija o donacijama strankama.

- Ne znam o tome ništa - izjavio je Vitković.

Izvori iz vrha Podravke, međutim, u neslužbenim razgovorima kažu kako su uvjereni da koprivnička kompanija donira političke stranke, i to u pravilu uoči predizbornih kampanja.

Novac koji je bio namijenjen strankama navodno nije transferiran izravno na račune HDZ-a, SDP-a, HSS-a i drugih, već kroz poslove i pokriće troškova prema marketinškim agencijama, medijima i drugim poduzećima.

Drugi argument koji upućuje na to je i rezultat do kojeg su došli istražitelji.

- Tijekom istrage afere Spice uočili smo da su velike količine novca izlazile iz Podravke i da su mnogi investicijski poslovi bili netransparentni - kažu izvori bliski istrazi.

HSS ga neće podržati

Istraga o Podravci tako bi mogla osvijetliti posve nova saznanja o razmjerima političke korupcije u Hrvatskoj, na koju je u svom posljednjem izvješću izrijekom upozorila i Europska Komisija.

Treći argument koji može sugerirati da Podravka financira stranke je utjecaj koji politika već godinama ima na poslovanje koprivničke tvrtke.

- Politička borba za prestiž u Podravci, traje više od desetljeća, a mir u kući kupljen je time što je svaki član uprave brinuo o jednoj stranci i njenim interesima u kompaniji - kaže jedan od naših izvora.

Kontrola nad Podravkom, uostalom, bila je jedna od ključnih točaka koalicijskog sporazuma između HSS-a i HDZ-a.

Predsjednik HSS-a Josip Friščić, inače Koprivničanin, uvjetovao je koalicijski sporazum odlaskom Darka Marinca iz uprave Podravke.

Sporazum je doveden u pitanje nakon otkrića da su plan preuzimanja Podravke od strane menadžera, organizirali ministar Polančec i Darko Marinac kao predsjednik Nadzornog odbora.

Da bi zaštitio interese HSS-ovaca, koji čine većinu od 1600 kooperanata Podravke, Friščić je odlučio podržati SDP-ovu inicijativu po kojoj se 25 posto plus jedna dionica Podravke trebaju dodijeliti gradu Koprivnici.

Interesi lokalne zajednice, ali i stranačke klijentele time bi bili zagarantirani.

Prirodna žrtva ovog sporazuma je ministar Polančec, koji u slučaju izglasavanja podrške u Saboru, kako doznajemo iz Friščićeve stranke, neće imati potporu HSS-a. Navodno je smjena Polančeca i jedan od uvjeta daljnje suradnje HSS-a i HDZ-a.

Progovorit će o Šukeru

Prema saznanjima Jutarnjeg, uhićeni članovi Uprave Podravke koji se za sada brane šutnjom, zajedno s Darkom Marincem koji se ne smatra krivim, spremni su prebaciti odgovornost na ministra gospodarstva.

Ako ga razriješe i ostave na cjedilu Polančec će, kako je sam rekao bliskim suradnicima, progovoriti i o nekim svojim stranačkim kolegama i ministrima u vladi, prije svega ministra financija Ivana Šukera s kojim je već duže vrijeme nije u dobrim odnosima.

Bivši premijer u središnjici

Polančec ga sumnjiči i da je osobno pokrenuo aferu Podravka, budući da su medijima dostavljeni podaci o kreditnom poslovanju Podravke koje je u posjedu imala Porezna uprava, što nije moglo proći bez znanja ministra Šukera.

Već nakon prvih novinskih članaka o aferi Spice, Polančec je izjavio: “Ne vjerujem u urote, ali nisam ni naivan. Takve priče služe za politička i osobna razračunavanja.”

Polančec je, tvrde njegovi sugovornici, posve uvjeren da je riječ o osobnom obračunu kojeg protiv njega organizira Šuker, a sumnja i na Vladimira Šeksa.

Na stranu Polančeca stao je bivši premijer i počasni predsjednik stranke Ivo Sanader koji je dobar dio današnjeg dana proveo u zagrebačkoj središnjici HDZ-a.

Izrazio je, doznajemo, nezadovoljstvo time što se napadima na potpredsjednika Vlade Damira Polančeca stvara razdor u stranci.

Karamarko i Šimonović imaju potporu premijerke i Vlade

ZAGREB - Iako su istrage u javnim tvrtkama i Podravci izazvali dubinske potrese u HDZ-u i vladi, predsjednica Vlade Jadranka Kosor i dalje daje punu potporu ministru policije Tomislavu Karamarku i glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću.

Punu potporu u reformi pravosuđa ima i ministar Ivan Šimonović.

- Ja i Šimonović smo dio paketa, u vladu smo došli skupa i djelujemo skupa. Radimo uz punu potporu vlade i premijerke - izjavio je Jutarnjem listu ministar Tomislav Karamarko.

Nakon kritika iz Europske Unije, njihova ministarstva preuzela su ključnu ulogu u provedbi reformi potrebnih za nastavak pregovora u priključenju.

Stranke: Podravka nam nije bila donator, nismo dobili niti jedne kune

HDZ

- Na račun središnjice HDZ-a od 2004. Podravka nije uplatila ni kunu donacije - rekla nam je glasnogovornica stranke Sunčana Glavak.

HDZ je lani, prema podacima iz izvješća Ureda za državnu reviziju, ostvario prihode od ukupno 43,2 milijuna kuna, od čega su iz proračuna dobili 34,2 milijuna kuna. Na službenoj internet stranici HDZ-a među donatorima stranke u prošloj godini ne navodi se Podravka.

SDP

Glasnogovornica SDP-a Gordana Grbić demantirala je informaciju da je SDP u posljednjih šest godina primio novčanu donaciju od Podravke. - Nikad nam ništa nisu donirali.

Čak smo platili i njihovu vodu koju smo koristili u kampanji platili - kazala je glasnogovornica SDP-a Grbić. Inače, SDP je lani, prema podacima iz izvješća Državnog ureda za reviziju, ostvario ukupne prihode od oko 35 milijuna kuna, od čega je 27 milijuna kuna iz državnog proračuna. Među donatorima navedenim na službenoj internet stranici SDP-a u 2008. godini ne spominje se Podravka.

HSS

Glasnogovornik HSS-a Nenad Matić tvrdi da Podravka u posljednjih šest godina nije financirala stranku. - Podravka nije nikad financirala HSS - kazao je glasnogovornik Matić.

Inače, HSS je tijekom 2008. godine ostvario prihode od 9,6 milijuna kuna, prema podacima iz izvješća Ureda za državnu reviziju. Od tog iznosa 5,9 milijuna kuna dobili su iz proračuna.

Ni među njihovim donatorima u 2008. godini koji su objavljeni na službenoj stranici HSS-a ne navodi se Podravka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:47