ODLJEV MOZGOVA

Računalni operateri ne znaju dijelove računala. Elektrotehničari nikada čuli za Ohmov zakon

Djeca su potpuno uništena sustavom edukacije, u njihove škole trebalo bi hitno poslati inspekcije te otpustiti ravnatelje i nesposobne nastavnike, predlaže čitatelj koji se uključio u akciju Moja Hrvatska

ZAGREB - Mala tvrtka u Slavoniji htjela je zaposliti nekoliko radnika. Raspisali su natječaj i javilo im se dvadesetak mladih. Većina ih je došla sa zvanjem računalnog operatera i elektrotehničara. - Računalni operateri nisu znali nabrojiti dijelove računala, a elektrotehničari nisu znali ni Ohmov zakon - požalio se čitatelj na portalu mojahrvatska.jutarnji.hr.

Ohmov zakon, koji govori o odnosu jakosti struje, napona i otpora u strujnom krugu, osnovni je zakon elektrotehnike. Uči se još u osnovnoj školi, a elektrotehničarima bi trebao biti poznat barem kao informatičarima dijelovi računala.

Reforma traje

Ni jedni, ni drugi, na užas slavonskog poslodavca, nisu znali ni osnovno. - Ta djeca su potpuno uništena sustavom edukacije. U njihove škole trebalo bi hitno poslati inspekcije te otpustiti ravnatelje i nesposobne nastavnike - predlaže čitatelj koji se uključio u akciju Moja Hrvatska.

Zašto kod nas školstvo nije prilagođeno tržištu rada?

Ivan Šutalo, ravnatelj Agencije za strukovno srednjoškolsko obrazovanje, navodi da je reforma u tijeku te da će u sljedeće četiri godine kompletan školski sustav biti usklađen s potrebama gospodarstva. Ali što dotad?

Suočena s njihovim katastrofalnim neznanjem, poduzetnica Vlatka Sakar na kraju je odustala od zapošljavanja mladih. - Ne kažem da kod nas nema pametnih mladih ljudi. No, oni idu u inozemstvo ili u velike, jake tvrtke. Mala tvrtka poput moje osuđena je na one prosječne, a prosjek naših škola je katastrofalan - upozorava gospođa Sakar.

Isti problem, ističe, muči sve male poslodavce, a 90 posto privrede ionako nam čine male tvrtke. To ne znači da u našim školama nema iznimnih mladih ljudi, ali oni su pojedinci, a većina koja izlazi iz školskih klupa nema ni znanja, ni vještine koje bi morali imati s obzirom na diplomu kojom se diče.

Ignoriranje gospodarstva

U siječnju ove godine Vlatka Sakar htjela je zaposliti nekoga tko je završio računovodstveni smjer na Ekonomskom fakultetu. Diplomirani ekonomisti nisu znali koristiti Excel! Zgrožena svojim iskustvom, Vlatka Sakar je s istomišljenicima osnovala udrugu Praksom do znanja.

Voditeljica Odjela za obrazovanje Hrvatske obrtničke komore, Olga Lui, smatra da je velik problem to što se u našem društvu ne uvažavaju zahtjevi gospodarstvenika.

- U državnim tijelima vlada potpuno nerazumijevanje prema zahtjevima gospodarstvenika. Školstvo po svaku cijenu želi zadržati autonomiju, umjesto njegovanja partnerskog odnosa - naglašava Olga Lui.

Trpanje u glavu

- Svi u Europskoj Uniji ističu da obrazovanje mora biti u službi gospodarstva, a to se u Hrvatskoj uopće ne uvažava. Školski programi su prenatrpani, premalo je sati prakse, a dijete se tretira kao ormar u koji pokušavate ugurati pet puta više stvari nego što u njega stane. To znači da na kraju većina ne savlada ni ono osnovno. Velik broj činjenica koji se djeci trpa u glavu od osnovne škole rezultira time da na kraju dobijete mladog čovjeka koji ne zna biti samostalan ni rješavati probleme - upozorava Olga Lui.

Dječja glava ne može primiti sve što se pokušava ugurati u nju. Nitko mu ništa ne objašnjava, niti tumači da ne uči kako bi udovoljio profesoru i dobio dvojku, nego zato da bi to primijenio na konkretnom primjeru na svom budućem radnom mjestu. Ako se ništa bitno ne promijeni, za nekoliko godina hrvatsko gospodarstvo neće imati šanse: postat ćemo potpuno nekonkurentni jer naša radna snaga nije u stanju odgovoriti izazovima - navela je katastrofična predviđanja šefica Odjela za obrazovanje pri Obrtničkoj komori.

Treba zaustaviti mučenje u školi

- Moramo prestati s maltretiranjem učenika koji su od osnovne škole prisiljeni memorirati golemu količinu činjenica. Time rasipamo i vrijeme i energiju naše djece. Umjesto da usvajaju praktična znanja, bombardirani su šumom imformacija od koje im, što je logično, na kraju malo toga ostaje - naglašava poduzetnica Vlatka Sakar koja je odustala od zapošljavanja mladih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 16:23