TJEDAN U 10 PITANJA

Rajko Ostojić: Strah me da će Milinovićevi ‘holdinzi’ štetiti pacijentima

Na ovotjednih deset pitanja odgovara Rajko Ostojić, liječnik i saborski zastupnik
Zagreb 110707.Dr. Rajko Ostojic, klinika za unutrasnje bolesti kbc-a Zagreb.Foto : Sandra Simunovic / CROPIX
 Sandra Šimunović / CROPIX

1. Gospodine Ostojić, radujem se da ste u mojoj ordinaciji. Kako ste izdržali ovaj težak tjedan za internista-gastroenterologa, imate li kakvih tegoba?

- Zadovoljstvo je biti zdrav u vašoj ordinaciji. Kamo sreće da je više takvih tjedana prepunih medicinskih zbivanja.

2. Krenimo od Dana hepatitisa. Koliko smo napredovali u svjesnosti o opasnosti ‘tihog ubojice’?

- Svaki dan u svakom pogledu sve više napredujemo. EU parlament, SZO i Hrvatski sabor usvojili su Rezoluciju o borbi protiv virusnih hepatitisa. Svaka dvanaesta osoba diljem svijeta inficirana je hepatitis B i/ili C virusom. Svi bi se trebali zapitati - ‘jesam li ja broj 12?’ Svi bi to trebali provjeriti!

3. Koje bi rizične skupine trebale na testiranje?

- Sve osobe koje su primile transfuziju krvi prije 1993. godine, osobe s tetovažom i/ili piercingom apliciranim u nesterilnim uvjetima, konzumenti droga, osobe sa simptomima bolesti jetre i/ili povišenim vrijednostima jetrenih testova.

4. Na Dan presađivanja i darivanja organa čulo se da smo treći u svijetu po broju darivanja organa. Tko je zaslužan?

- Naši građani i naši medicinski stručnjaci. Naime, broj davatelja je najbolja zrcalna slika sazrijevanja društva. Prema broju davatelja indirektno se mogu procijeniti društveni prioriteti, uključujući altruizam građana. Danas jedan milijun ljudi diljem svijeta živi s presađenom jetrom, srcem i/ili bubregom. Pa to je cijeli Zagreb s okolicom!

5. Što je kod transplantacije najteže liječniku?

- Najteže je prije operacije razgovarati s pacijentom i njegovom obitelji.

6. Je li istina da darovani organ suprotnog spola (žena muškarcu i obrnuto) mijenja karakter osobe kojoj je doniran organ?

- Apsolutno nije istina. To je samo jedna od predrasuda na koju treba ukazivati i mijenjati.

7. Milinovićevu reformu zdravstva nazvali ste kaubojskom. Koji su glavni pucnjevi u prazno?

- Sve veća nesigurnost u sustav. Naš temeljni Zakon o zdravstvenom osiguranju se mijenja čak dva puta godišnje!? Posljedica svih tih zakonskih promjena i (pseudo)reformi bilo je prebacivanje sve većeg dijela financijskih troškova na naše građane. Najnovijom mjerom čak 370.000 građana ostaje bez dopunskog osiguranja!

8. Što je dobro, a što loše kod spajanja bolnica?

- Uštedjet će se na manjim upravama. Ali, istodobno postoji realna opasnost da izgubimo naše centre izvrsnosti, primjerice svjetski etabliranu Kliniku ‘Vuk Vrhovac’ za dijabetes, izvrsnu Kliniku za traumatologiju u Draškovićevoj itd. Strah me da se stvaraju zdravstveni holdinzi, odnosno mastodonti koji mogu značajno usporiti protočnost pacijenata i u koje će se navedeni centri izvrsnosti ‘utopiti’.

9. Ministar je pokrenuo hajku oko sprege liječnika i farmaceuta. Zašto je za treniranje etike izabrao dr. Miranda Mrsića?

- Iz politikantskih razloga. Kolega Mrsić bavi se liječenjem rijetkih bolesti, a njegova supruga je sve ugovore s HZZO-om ostvarila na javnim natječajima. Dr. Mrsić ne obnaša niti jednu izvršnu funkciju, pa ni teoretski niti praktično ne može biti u sukobu interesa.

10. U izboru za šefa SDP-a Zagreba odabrali ste Bernardića kao ‘glas koji spaja’. Što on može spojiti, a Jelušić već nije?

- Niz je razloga zašto ću glasati za Bernardića. Vodeći Forum mladih pokazao je zavidne organizacijske sposobnosti, socijalno je osjetljiv, iako je vrlo dobro obrazovan, stalno ulaže u usavršavanje, a podržalo ga je i vodstvo Foruma seniora SDP-a Hrvatske koje čine vrlo, vrlo iskusne osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:58