ŽELE BITI ‘STRATEŠKI PARTNERI‘

Vučić konačno dočekao Putinov poziv: ‘Odmah sutra zovem direktora Gazproma!‘ Oglasio se i Kremlj

Srbijanski predsjednik tvrdi da se s ruskim liderom dogovorio o nastavku isporuke ruskog plina

Vladimir Putin i Aleksandar Vučić

 Andrej Isakovic/Afp

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u nedjelju je konačno dočekao telefonski poziv iz Moskve. Nakon što je još proteklog vikenda najavljivao da će s ruskim kolegom Vladimirom Putinom razgovarati u "utorak ili srijedu" te da za njega ima "tri pitanja", glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ga je javno stavio "na čekanje" objavivši da Putin u kalendaru nema planiran nikakav razgovor s Vučićem, ali da se on, ako se ukaže potreba, može brzo organizirati.

Ta potreba se Putinu, čini se, ukazala u nedjelju oko 11 sati kada je, kako su priopćili iz Kremlja, obavljen taj poziv, a kojim je dominirala tema energetike, odnosno opskrbe Srbije ruskim plinom.

- Održan je telefonski razgovor predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučiće Dogovoreno je, između ostalog, da Rusija nastavi neometane isporuke prirodnog plina Srbiji, navodi se u priopćenju iz Moskve.

Razmijenili su, kažu u Kremlju, i mišljenja o "brojnim međunarodnim temama", stanju u Ukrajini te o "razvoju događaja oko Kosova", ali bez iznošenja pojedinosti.

- Predsjednici dviju država su potvrdili obostrano raspoloženje za jačanje strateškog partnerstva između Rusije i Srbije, navode u Kremlju.

Vučića je telefonski poziv zatekao dok je "provjeravao" kakvo je stanje zaliha šećera i drugih namirnica u skladištima državnih robnih rezervi. Ubrzo je izašao pred televizijske kamere i pohvalio se da će, nakon njegova razgovora s Putinom, Srbija "imati jako povoljnu cijenu plina" te da će novi ugovor, s obzirom da dosadašnji upravo istječe, biti potpisan na tri godine.

Ustvrdio je da je razgovor bio "dobar" te da su dotaknuli više tema, od kojih je za Srbiju najvažnija ona o plinu.

Nakon razgovora je, kaže, uputio pismo direktoru "Gazproma" kako bi već sutra razgovarali o novim količinama tog energenta o kojem Srbija u potpunosti ovisi od Rusije.

Vučić je rekao da je i Putinu "objasnio "da su zbog "industrijskog napretka" Srbiji potrebne veće količine plina.

- Ako sve realiziramo, imat ćemo po pitanju plina sigurnu zimu, poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:09