NA PRAZNIK RADA

A tko će platiti troškove beatifikacije Ivana Pavla II?

zadar, 090603forum, sv. donatdocek svetog oca papa ivan pavao drugi pozdravlja vjernikefoto: srdan vrancic-desk-
 Srđan Vrančić/CROPIX

RIM - Koliko će ljudi doći na beatifikaciju Ivana Pavla II za mjesec dana, koliko za to treba platiti i tko će to platiti? Oko toga su se zakačile svjetovna i duhovna vlast u Rimskoj općini, naime općinska uprava gradonačelnika Giannija Alemanna i Rimski vikarijat kardinala vikara Agostina Vallinija (u Rimu kardinal vikar operativno upravlja Nadbiskupijom rimskom, jer se papa, koji je njezin biskup i metropolit, bavi univerzalnom Katoličkom crkvom uz pomoć Rimske kurije).

Kad je beatifikacija najavljena, i to na neradni dan Praznika rada, najavljivali su da će prispjeti milijun, pa i milijun i pô hodočasnika. Rimska hodočasnička ustanova (Opera Romana Pellegrinaggi) ovih je dana najavila da očekuje u sve 300.000 hodočasnika, kako za bdijenje zadnjeg dana travnja, tako i za beatifikaciju na Praznik rada, te za misu zahvalnosti dan kasnije, kada će biti izloženo i tijelo Ivana Pavla II. ORP tvrdi da je cijena svega toga, uključujući smještaj hodočasnika i njihovo razvoženje do Vatikana i nazad, 1,2 milijuna eura. „To u cijelosti pokrivaju sponzori, pa institucije ništa neće morati platiti“ – rekao je novinarima na konferenciji mons. Liberio Andreatta, ORP-ov potpredsjednik.

Tu računicu nipošto ne prihvaća Rimska općina. Ona podsjeća da u Vatikan za bdijenje i beatifikaciju neće doći samo hodočasnici izvana, nego i stanovnici Rima i Lacija, te ustraje u procjeni od milijun i pô nazočnih. I u troškovnik stavlja izvanredne troškove gradske čistoće AMA, pa gradskog redarstva tj. općinske policije, pa Civilne zaštite (guvernerka Lacija je već najavila da Lacij do svibnja ne može primiti niti jednog imigranta jer je Civilna zaštita prezauzeta beatifikacijom pape Wojtyle), te gradskog prijevoza (ATAC i Metro). A to bi, zbrojeno, iznosilo još lijepih 6 milijuna, za koje Općina nema pokriće u budžetu, a Vikarijatu ne pada na pamet dati za to Općinskoj upravi niti eurski cent.

Taj klinč svjetovne i duhovne vlasti bit će moguće riješiti jedino ako država utoči Rimu tih 6 milijuna, a toga neće biti dok Papino Državno tajništvo lijepo ne zamoli premijera Silvija Berlusconija, koji jamačno neće propustiti slikanje u prvom redu s kardinalima, kako bi dokumentirao svoju iskonsku povezanost s Katoličkom crkvom i njezinim vrednotama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:23