BLAŽENI KAROL WOJTYŁA

FOTO Papa Benedikt XVI. proglasio Ivana Pavla II. blaženim pred više od milijun okupljenih vjernika

Beatifikaciju će pratiti 2 milijuna vjernika, brojna izaslanstva stranih država te više od 60 šefova vlada među kojima i Jadranka Kosor
 AFP

>>>>NOVO<<<< 10:45 - Počela je misa za papu Ivana Pavla II., a okupljene se molilo da ne plješću i ne razgovaraju, već da se u tišini mole za novog blaženika. Odmah nakon zamolbe uslijedila je zaglušujuća tišina, potpuno nevjerojatna s obzirom da se na Trgu svetog Petra nalazi više od milijun ljudi.

10:36 - Nakon čitanja biografije papa Benedikt XVI. počeo je beatifikaciju.

- Proglašavam papu Ivana Pavla II. blaženim i obaviještavam da će se 22. listopada označavati kao njegov dan - rekao je papa Benedikt XVI.

10:30 - Okupljenima se čita biografija pape Ivana Pavla II., čime je i službeno označen početak velike ceremonije.

10:05 - Na Trgu svetog Petra okupili se više od milijun ljudi, što je sukladno predviđanjima u kojima se spominjalo oko dva milijuna vjernika.

VATIKAN - Velikim molitvenim bdijenjem u samom središtu Vatikana započela je s večanost sutrašnje beatifikacije pape Ivana Pavla II . U rimskom Circusu Maximusu okupilo se više stotina tisuća vjernika. Papa Benedikt XVI. se okupljenima javio putem video veze , uputio je molitvu Djevici Mariji i blagoslovio vjernike.

Bdijenje predvodi Papin rimski vikar kardinal Agostino Vallini. Bdjenju prisustvuje i francuska redovnica Marie Simon-Pierre koja je zahvaljujući čudu Ivana Pavla II. ozdravila od Parkinsonove bolesti.

Najavljen je dolazak više od dva milijuna vjernika. Upravo iz tog razloga talijanske su vlasti uvele najviše mjere sigurnosti.

Među okupljenima koji će pratiti beatifikaciju Ivana Pavla II, 263. nasljednika apostola Petra, biti će i brojna izaslanstva stranih država te više od 60 šefova vlada. I naša će premijerka Jadranka Kosor biti na svečanosti.

Podsjetimo, u petak je u nazočnost najviših vjerskih dužnosnika iz kripte u Vatikanu izvađen lijes s ostacima pape Ivana Pavla II te je prenesen u grob sv. Petra u vatikanskim katakombama.

Vjernici će ga moći obići nakon svete mise jer će biti postavljen ispred glavnog oltara bazilike sv. Petra. Nakon toga premjestit će se u novu kripu ispod oltara u kapelici ispod Michelangelove Piete čime će završiti beatifikacija.

Papa Ivan Pavao II ( Karol Józef Wojtyla) bit će proglašen blaženim Prvog svibnja, u ovogodišnju Bijelu nedjelju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:09