OPET ULAŽE U RUSIJI

Abramovič u šopingu: Kupio vilu u kvartu ‘komunista’

Jedan od najbogatijih Rusa uporno kupuje nekretnine i sada ih već ima devet, među ostalim u Londonu i SAD-u

Jedan od najbogatijih Rusa, prema Forbesu više od 12 milijardi američkih dolara (nekada imao 29 milijardi) i vlasnik popularnog londonskog nogometnog kluba Chelsea, Roman Abramovič stigao je u Rusiju s prvim jesenskim susnježicama te u ponovno otkrivenom, donedavno zapuštenom podmoskovskom naselju Zarečje, nekadašnjem radničkom kvartu, kupio elitnu vilu u borovoj šumi od 572 četvorna metra za desetak miljuna dolara, što je za moskovske prilike prilična bagatela za takvu kuću. Naselje Zarečje sada su ponovno otkrili bogati Rusi kojima je nedaleko prvo postkomunističko bogataško naselje Rubljovka (osnovao ga prvi ruski predsjednik Boris Jeljcin oko čije vile su se onda nadogradili mnogi novopečeni ruski bogataši i novokremaljska elita) postalo dosadno, neudobno, zastarjelo i tijesno.

Širenje nelagode

Osim toga Zarečje, na rubu prirodnog parka prirode Meščerski i šumskog rezervata Bakovski, za razliku od Rubljovke bilo je desetak puta jeftinije, pa su u zadnjih dvadesetak godina tamo nikle mnoge “radničke dače”, a kvart se činio ukletim i širio je nalagodu jer su tamo u vrijeme teških olovnih godina komunizma svoje dače, neusporedivo skromnije od današnjih oligarskih, imali tada vodeći sovjetski rukovodici - ideološka udarna pesnica iz Brežnjeva vremena Mihail Suslov, kratkotrajni šef sovjetske partije i države Konstantin Černjenko te najdugovječniji šef boljševičke diplomacije Andrej Gromiko, a u jednoj od tamošnjih šumskih rezidencija skončao je nakon duge bolesti, u snu, i Leonid Brežnjev koji je gotovo 20 godina vodio SSSR hladnoratovskim bojištem.

Tehničke modifikacije

Agencija za prodaju nekretnina Tweed već je Zarečje stavila u red najprofitabilnijih svjetskih elitnih naselja, gdje je je cijena četvornog metra u ciglih godinu dana skočila gotovo deset puta, otkad su socijalističke udarnike zamijenili vodeći udarnici kapitalističkog rada - srednja vila s okućnicom od 500-tinjak kvadrata cijeni se na 10-15 milijuna dolara.

Prije Abramoviča, koji je nakon dugo vremena ponovno kupio nekretninu u Rusiji, Zarečje su otkrili milijarder Sulejman Kerimov, težak više od 7 milijardi dolara, dioničar Gazproma i najveće ruske državne banke Sberbank te vlasnik nogometnog kluba Anži iz Mahačkale te oligarh oporbenjak Mihail Prohorov koji ima velike političke ambicije - na zadnjim predsjedničkim izborima bio je treći po broju glasova. Ruski mediji tvrde da će Rubljovka, koja je danas uglavnom sjecište ruskog show businessa, ustupiti mjesto Zarečju.

Naselje je odmah dobilo 24-satni sigurnosni nadzor, nedaleko su golf-teren, bazeni, grijana teniska igrališta, umjetnički paviljon, sportska dvorana, ekskluzivna teretana Dr. Loder, naveće privatno menadžersko učilište Skolkovo, koje je osnovalo 18 najvećih ruskih tvrtki za školovanje svog kadra po metodi “learning-by-doing”, u kojoj studira 21 tisuću studenata, a još toliko radi u tom kompleksu na 400 hektara zemljišta.

U naselju je i elitna privatna gimnazija Sokrat, s bazenom, saunom i teretanom za potrebe učenika čiji roditelji izdvajaju 30 tisuća eura za školsku godinu, a obrazovni proces djece može početi, ako to roditelji žele, već od trogodišnjeg uzrasta.

Brojni potomci

Koliko će podmoskovskih večeri Abramovič provoditi u toj svojoj vili nije jasno jer, kako pišu ruski mediji, u zadnje se vrijeme bacio na kupnju nekretnina pa ih trenutačno ima devet, uz posjed na karipskom otočiću Saint-Barthélemy te otok Nova Holandija u Sankt Peterburgu, za koji je izdvojio 400 milijuna američkih dolara.

Ova podmoskovska vila nije ništa prema 150 milijuna dolara vrijednoj kući u Londonu, u Kensington Palace Gardensu, gdje su mu prvi susjedi indijski kralj željeza Lakshmi Mittal i rusko-američki bankar Leonid Blavatnik.

No, ruski Sobesednik pobrojao je još dvije kuće u SAD-u, jednu na Hollywood Hillsu, pa još dvije u Francuskoj, ali i jednu u gradiću Anadiru, u krajnjesibirskoj provinciji Čukotki gdje je Abramovič dugo godina bio unosni gubernator, te posjede na Cipru i u Beču, ali i 100 milijuna dolara vrijedan Boeing 767-300.

No, tolike kuće i posjedi ni ne čude s obzirom na to da Roman Abramovič ima sedmero djece koje treba namiriti - pet s drugom suprugom Irinom (s prvom Olgom Lisovom nije imao djece) te sa sadašnjom Darijom Žukovom - dvoje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 08:32