KRIJUMČARENJE

Al-Qa’ida preuzela kontrolu nad trgovinom kokaina u Africi

Istražitelji sumnjaju da olupina aviona pronađena u Maliju dokazuje povezanost latinoameričkih narkokartela i terorističke mreže
 Reuters

LONDON - Postoji mogućnost da je teroristička mreža al-Qa’ida preuzela kontrolu nad trgovinom kokaina u afričkim državama Gvineja i Mali, piše ugledni britanski dnevni list Guardian.

Proizvodi se i u Gvineji

Kad je prije dva tjedna u pustinji Malija nađena olupina Boeinga 727, istražitelji su se složili u jednom - korišten je za transport kokaina iz Latinske Amerike u Afriku. Odredište je bila Europa.

Pronalazak aviona ocijenjen je iznimno važnim jer ukazuje na mogućnost da su krijumčari, kako bi dopremili drogu u Europu, koristili koridor kroz afričke države koji kontroliraju terorističke mreže. Vjeruje se da krijumčarski put iz država na zapadnoj obali Afrike prolazi kroz Mauritaniju, Mali i Niger do Egipta ili Libije, gdje se droga ukrcava na teretne brodove za Europu. No, izgleda da su zapadnoafričke države prerasle ulogu uvoznih čvorišta, što potvrđuje i otkriće laboratorija za proizvodnju kokaina u Gvineji.

- Karteli iz Latinske Amerike traže mogućnost da proizvode kokain u zapadnoj Africi - upozorio Alan Campbell, dužnosnik britanskog ministarstva unutarnjih poslova.

Tone kokaina u avionu

Do pronalaska aviona istražitelji su smatrali da se većina kokaina iz Afrike prevozi malenim avionima i brodovima. U olupini aviona je navodno bilo između dvije i tri tone kokaina, što je puno ako se uzme u obzir UN-ova procjena da u zapadnu Europu godišnje uđe oko 250 tona kokaina.

Istražuje se i mogućnost da je zračni prostor Malija pod kontrolom najmoćnijih ogranaka al-Qa’ide, što znači da se terorizam financira prodajom droge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:34