GADAFI TRENIRA STROGOĆU

Ambasada opkoljena, Švicarac se predao

Gadafi je postavio rok da se jučer do podneva predaju dvojica švicarskih biznismena koji su se pred sudskim progonom mjesecima skrivali u ambasadi

TRIPOLI - Libijska je policija preksinoć opkolila švicarsko veleposlanstvo u Tripoliju uz ultimatum da se do jučer točno u podne predaju dvojica švicarskih biznismena koji su se u veleposlanstvu skrivali cijelih 19 mjeseci.

Ultimatum je libijsko ministarstvo vanjskih poslova proslijedilo veleposlanicima zemalja EU na sastanku u nedjelju navečer te ih upozorilo da će u suprotnom biti pokrenute mjere protiv veleposlanstva, ali nije objašnjeno koje.

Odvezen prema Tunisu

Prvi je jučer iz veleposlanstva izašao Rashid Hamdani, kojeg je prizivni sud oslobodio optužbi no, iako su mu libijske vlasti prošli tjedan vratile putovnicu, u njoj nije bila izlazna viza nužna da bi napustio zemlju. Ipak, jučer je vizu konačno dobio, a agencija France Presse izvijestila je da su ga, nakon što je izašao iz veleposlanstva, libijski dužnosnici odvezli prema Tunisu.

Nekoliko sati kasnije iz veleposlanstva je izašao i Max Göldi, kojem je prizivni sud prvotnu kaznu od 16 mjeseci zatvora smanjio na četiri. Policajci su mu nakon izlaska stavili lisice te ga odvezli prema zatvoru u kojem će služiti kaznu. Kako pišu agencije, Göldi bi trebao biti u zatvoru u kojem će moći primati posjete, imati zdravstvenu njegu te koristiti prevoditelja, no njegovi se odvjetnici nadaju da bi mu predaja mogla pomoći da dobije i pomilovanje. Libijske su vlasti još 2008. protiv Švicaraca podigle optužnice jer su tvrdile da su ostali u zemlji nakon što su im istekle vize. Tripoli je tvrdio da je čista slučajnost što su Švicarci optuženi netom nakon što su u Ženevi nakratko uhićeni Hanibal Gadafi, sin libijskog lidera Moamera Gadafija, te njegova supruga, jer je njihova posluga prijavila policiji da su ih tukli. No, malo tko je u to vjerovao.

Švicarska se ispričala

Vlasti u Ženevi ubrzo su odustale od kaznene istrage jer je Gadafijeva posluga povukla svoje prijave, no to nije zaustavilo diplomatski sukob. Gadafi je prisilio Švicarsku da se ispriča, a potom iz švicarskih banaka povukao libijski novac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 20:32