RAT NA CRVENOM MORU

Novi incident na Crvenom moru, Italija odbila sudjelovati u napadu na Jemen, deseci tisuća na ulicama: ‘SAD je sotona!‘

Rusija traži hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a, a Iran, ključni saveznik Hutija, oštro je osudio napad

američki borbeni avion F/A-18 Super Hornet

 Epn/newscom/Newscom/Profimedia/Epn/newscom/newscom/profimedia

Ključni događaji

- SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo noćas su izvršili napade na ciljeve u Jemenu povezane sa šiitskom pobunjeničkom grupom Huti

- Na ciljeve u Jemenu ispaljeno je oko 100 raketa, uglavnom krstarećih projektila Tomahawk

- U napadu su sudjelovali američki ratni brodovi, nuklearne podmornice i britanski borbeni avioni

- Huti su odgovorili da će oštro uzvratiti na napade, a jedan njihov general tvrdi da je već izbila bitka u Crvenom moru. Za to zasad nema dokaza

- Huti su proteklih gotovo dva mjeseca napadali brodove koji prolaze kroz Crveno more, a kao znak podrške Palestincima u Gazi

- Zbog napada na Jemen cijene nafte su do 14 sati porasle za 4 posto, a raste i cijena zlata


NOVO 22:12 Iran je u petak osudio zračne napade koje su tijekom noći izveli Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo na ciljeve pobunjenih hutijevaca u Jemenu, osuđujući "očito kršenje suvereniteta" te zemlje.

Udari su bili odgovor na povećanje broja napada na brodove u Crvenom moru koje izvode jemenski pobunjenici podržani od strane Irana koji kažu da djeluju u znak solidarnosti s Palestincima u Pojasu Gaze, gdje Izrael vodi rat protiv pokreta Hamas.

U priopćenju, glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanani "snažno je osudio" napade koje su izvele Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo na nekoliko gradova u Jemenu.

Nakon molitve petkom u Teheranu, stotine ljudi okupilo se u znak potpore palestinskom i jemenskom narodu, uzvikujući neprijateljske slogane prema Sjedinjenim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu i Izraelu, navodi novinar AFP-a.

Državna televizija objavila je slike sličnih prosvjeda u nekoliko drugih iranskih gradova.

Kasnije je pokazala snimku prosvjeda ispred britanskog veleposlanstva u Teheranu, gdje su sudionici mahali palestinskim i jemenskim zastavama.

"Dolje Izrael", "Dolje Sjedinjene Države" i "Dolje Velika Britanija", uzvikivali su demonstranti paleći zastave triju zemalja, javio je AFP.


21:58 SAD ne želi rat s Jemenom, no neće oklijevati poduzeti daljnje korake, rekla je Bijela kuća u petak, dodavši da je predsjednik Joe Biden odobrio američke napade izvedene kao odgovor na napade hutijevaca dronovima na brodove u Crvenom moru.

"Nismo zainteresirani za rat s Jemenom. Nismo zainteresirani za sukob bilo koje vrste ovdje", rekao je glasnogovornik Bijele kuće John Kirby novinarima na letu zrakoplova Air Force One.

"Sve što predsjednik radi u svrhu je sprječavanja bilo kakve eskalacije sukoba, uključujući i sinoćnje napade", rekao je.

Američke i britanske snage izvršile su zračne napade diljem Jemena tijekom noći na petak kao odmazdu zbog napada na brodove koji plove Crvenim morem.

Kirby je rekao da je Biden odobrio napade nakon napada hutijevaca u utorak.

Američke i britanske pomorske snage odbile su taj napad, srušivši bespilotne letjelice i rakete koje su jemenski militanti koji imaju potporu Irana ispalili prema jugu Crvenog mora.


21:03 Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u petak je zatražio „sve strane” da izbjegnu „eskalaciju” sukoba, nakon što su Sjedinjene Države i Velika Britanija napale položaje hutijevaca u Jemenu zbog napada tog militantnog pokreta na pomorski promet u Crvenom moru.

„Glavni tajnik poziva sve uključene strane da izbjegnu eskalaciju situacije što je u interesu mira i stabilnosti na Crvenom moru i u cijeloj regiji”, rekao je Guterresov glasnogovornik na konferenciji za medije.

SAD i Velika Britanija su u noći na petak bombardirale hutijevce u Jemenu, nakon što su oni tjednima napadali trgovačke brodove u Crvenom moru, posebice u blizini tjesnaca Bab al-Mandab na samom jugozapadu Arapskog poluotoka.

Ovi sukobi potaknuli su strah od širenja regionalnog sukoba, započetog ratom Izraela i Hamasa. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda će na zahtjev Rusije u petak održati izvanrednu sjednicu na tu temu.

Vijeće je u srijedu usvojilo rezoluciju koja poziva na brzi prekid napada hutijevaca na brodove, naglašavajući i pravo država da brane svoje brodove protiv tih napada.

„Glavni tajnik je ponovio kako su napadi protiv međunarodnog pomorskog prometa na Crvenom moru neprihvatljivi, da ugrožavaju sigurnost međunarodnih opskrbnih lanaca te imaju negativan utjecaj na ekonomsku i humanitarnu situaciju u cijelom svijetu”, objavio je njegov glasnogovornik.


20:20 Britanska tvrtka za pomorsku sigurnost Ambrey kaže da je pucano na tanker koji plovi pod zastavom Paname u blizini lučkog grada Adena u Jemenu.

Tanker, koji je prevozio rusku naftu, "pogrešno je gađan" na temelju "zastarjelih" informacija koje ga povezuju s Velikom Britanijom, rečeno je.

Nešto ranije, agencija Ujedinjenog Kraljevstva za pomorske trgovinske operacije rekla je da je primila izvješće o projektilu koji je ispaljen prema brodu otprilike 90 nautičkih milja jugoistočno od Adena .

"Ovo je bio drugi tanker koji su Hutiji greškom gađali dok je prevozio rusku naftu", poručili su iz Ambreya.


18:39 Nova raketa ispaljena je prema brodu u Crvenom moru, objavila je Britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO).

UKMTO kaže da je zapovjednik broda prijavio da je projektil pao u vodu udaljenu oko 400 metara, a potom su ga pratile tri male letjelice.

Nema izvješća o ozlijeđenima ili šteti i brod plovi prema sljedećoj luci. Incident se dogodio oko 16 sati po hrvatskom vremenu.


18:01 Vijeće sigurnosti UN-a sastat će se na zahtjev Rusije u petak poslijepodne na hitnoj sjednici nakon što su SAD i Velika Britanija izvele zračne napade na jemenske hutijevce, priopćila je Francuska koja u siječnju predsjeda Vijećem.

Francusko predsjedništvo Vijećem je priopćilo da će se hitna sjednica, sazvana na zahtjev Rusije, održati nakon predviđenog sastanka o stanju u Gazi.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je sinoć rezoluciju kojom se osuđuje i zahtijeva "hitno" zaustavljanje napada jemenskih hutijevaca na brodove u Crvenom moru, priznajući pritom pravo država članica da brane brodove od tih napada.

Rezolucija najoštrije osuđuje dvadesetak napada koje su hutijevci izveli na trgovačke i komercijalne brodove od sredine studenoga i zahtijeva da ta proiranska skupina odmah prekine sve napade koji ometaju globalnu trgovinu i potkopavaju prava i slobode plovidbe.

Nacrt rezolucije predložili su SAD i Japan, a izglasan je s 11 glasova ‘za‘ i četiri suzdržana, uključujući i Rusiju.

"Ne možemo ne biti zabrinuti zbog trenutne situacije u Crvenom moru (...) no zabrinjava nas da SAD i njegovi saveznici, kako to često biva, preferiraju jednostrano rješenje uporabom sile", rekao je ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzia.

Američki i britanski zrakoplovi, brodovi i podmornice napali su u noći na petak mete diljem Jemena u znak odmazde za napade hutijevaca na brodove u Crvenom moru.

Prema očevicima, mete su bili vojna baza blizu aerodroma u Saani, vojni položaj kod zračne luke u Taizu, mornarička baza u Hodeidahu i položaji Hutijevaca u pokrajini Hajjah.

Glasnogovornik NATO-a je ranije rekao da "Hutijevce podržava, opskrbljuje i oprema Iran te da Teheran ima posebnu odgovornost da obuzda snage koje djelujuju u njihovo ime".

Napadi Hutijevaca ugrožavaju međunarodnu trgovinu na ključnoj ruti između Europe i Azije koja čini oko 15 posto svjetskog brodskog prometa.


16:42 Cijene nafte poskočile su u petak na međunarodnim tržištima prema 80 dolara budući da ulagači strahuju od eskalacije sukoba na Bliskom istoku i poremećaja u transportu nafte kroz Hormuški tjesnac.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 2,21 dolar nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 79,62 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,13 dolara višoj cijeni, od 74,15 dolara.

Tržišta je u ovom tjednu poljuljala eskalacija krize u Crvenom moru.

Krajem prošle godine jemenski Huti, koji se nazivaju Ansar Allah, počeli su u tjesnacu Bab al-Mandab na ulazu u Crveno more napadati komercijalne brodove povezane s Izraelom kako bi iskazali potporu palestinskom Hamasu u sukobu s izraelskim oružanim snagama u Pojasu Gaze.

U noći sa četvrtka na petak SAD i Britanija odgovorili su napadima na vojne ciljeve u Jemenu povezane s tom skupinom, koja je najavila odgovor. Eskalacija je na naftnom tržištu potaknula strah da bi se sukob Izraela i Hamasa mogao proširiti na cijelu regiju i omesti opskrbu.

Važna je točka na prometnim pravcima na Bliskom istoku i Hormuški tjesnac, koji kontrolira Iran. Iranska mornarica zaplijenila je četvrtak tanker koji je iračku sirovu naftu namijenjenu Turskoj prevozio južno od tjesnaca.

"Posljedice eventualne opsežnije obustave protoka (nafte) kroz Hormuški tjesnac bile bi do tri puta snažnije od cjenovnih šokova 1970-ih i dvostruko veće od utjecaja ukrajinskog rata na tržište plina i nadovezale bi se na već krhke opskrbne lance i razine zaliha", rekao je Saul Kavonic iz MST Marquee.

Kroz Hormuški tjesnac dnevno prolazi više od 20 milijuna barela nafte, što odgovara otprilike petini ukupne globalne potrošnje, naveli su u bilješci analitičari ING-a.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da su "ciljani udari" u Jemenu jasna poruka da SAD i partneri neće tolerirati napade na svoje osoblje niti "dopustiti neprijateljskim akterima da ugroze slobodu plovidbe".

Glasnogovornik Huta odgovorio je da će skupina i dalje ciljati brodove koji idu prema Izraelu.

Vodeća izvoznica nafte Saudijska Arabija pozvala je na suzdržanost i "izbjegavanje eskalacije", dodajući da prati situaciju uz veliku zabrinutost.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je u četvrtak barel košarice nafte njezinih članica neznatno pojeftinio, na 78,88 dolara.


16:32 Agencija Ujedinjenog Kraljevstva za pomorske trgovačke operacije (UKMTO) priopćila je da je primila izvješće o incidentu u Crvenom moru u blizini Jemena.

Incident se dogodio 90 nautičkih milja jugoistočno od Adena, a vlasti provode istragu, navodi UKMTO.


16:26 Njemačka industrijsko-trgovinska komora (DIHK) upozorila je u petak na moguće zastoje u proizvodnji i nestašice zbog sukoba u Crvenom moru.

"Kroz Crveno more i Sueski kanal prolaze najveći dijelovi europsko-azijskog prometa tako da važni dijelovi i sirovine za njemačku industriju trenutno ne stižu na vrijeme", rekao je predstavnik DIHK Volker Treier.

On je rekao da bi dulje vrijeme isporuke i rastući troškovi prijevoza i osiguranja uskoro mogli odraziti i na rast konačnih cijena.

"Prva skladišta su već prazna i utjecaj na proizvodne procese je vidljiv", rekao je Treier.

Prije toga je proizvođač automobila Tesla objavio kako je došlo do obustave proizvodnje u njihovom pogonu u Gruenheideu pored Berlina zbog kašnjenja dijelova s Dalekog istoka.

Prema informacijama ekonomskog instituta IfW, kontejnerski promet kroz Crveno more je opao za 70 posto, a najveći njemački brodar Hapag-Lloyd govori o mjesečnim gubicima u „visokom dvoznamenkastom milijunskom iznosu“.

Predstavnik Trgovinskog saveza Njemačke Stefan Genth istodobno naglašava kako se, unatoč smanjenom prometu s Dalekog istoka, potrošači ne moraju pribojavati nestašica u maloprodaji.

"Trgovački lanci su se već odavno preorijentirali na više lanaca dostave tako da opskrba ne ovisi o samo jednom izvoru", rekao je Genth.

Prazne police u samoposluživanjima nekih njemačkih regija ovoga tjedna su prije svega posljedica blokada njemačkih autocesta zbog protesta poljoprivrednika.


16:12 Deseci tisući Jemenaca okupili su se u petak u nekoliko gradova gdje su slušali svoje čelnike kako osuđuju američke i britanske napade na njihovu državu, izvedene u odgovoru na napad hutijevaca na pomorski promet na Crvenom moru.

SAD i Velika Britanija su u noći na petak izveli desetak zračnih napada na hutijevske vojne ciljeve, proširivši regionalni sukob koji je započeo napadom Hamasa na Izrael i posljedičnom izraelskom ofenzivom na Pojas Gaze.

„Vaši napadi na Jemen su terorizam”, rekao je Mohamed Ali Al-Huti, član hutijevskog Vrhovnog političkog vijeća, govoreći o SAD-u.

„Sjedinjene Države su sotona”.

„Nismo napali obale Amerike, niti smo išli na američke otoke, niti smo ih napali. Vaši napadi na našu zemlju su terorizam”, rekao je Al-Huti.

„Oni su teroristi i vješti su u laganju svjetskom stanovništvu, no svijest jemenskog naroda je drugačija. Mislite li vi, Jemenci, da se Amerika brani, ili je teroristička?”.

Iračka militantna skupina Harakat al-Nudžaba, također povezana s Iranom, tvrdi da američki interesi, kao ni saveznici SAD-a, odsad nadalje neće biti sigurni.

Prosvjednici u prijestolnici Sani gazili su po izraelskim i američkim zastavama.

Oglasila se i međunarodno priznata jemenska vlada koja je priopćila da su napadi odgovor na kontinuirane napade htijevaca na međunarodne brodove u Crvenom moru.

Vlada koju podupire Saudijska Arabija dodala je da hutijevci snose odgovornost za uvlačenje Jemana u sukob.

Glasnogovornik Pentagona Patrick Ryder rekao je da SAD ne planira poslati dodatne snage u regiji, te da su dosadašnji napadi na hutijevske mete imali „dobre rezultate”.

„Nastavit ćemo pratiti situaciju, a kao što su predsjednik i ministar obrane rekli, nastavit ćemo i poduzimati nužne akcije”.


16:05 Jutrošnji skok cijene nafte intenzivirao se nakon vojne akcije SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva protiv Hutija tijekom noći.

Početni porast od 2% primijećen je ranije tijekom dana, no kasnije se pokazalo da je niz naftnih tankera promijenio rutu zbog sigurnosnih problema.

Nagovještava se da će stalni prekidi u brodarstvu uzrokovani prijetnjom Hutija u Crvenom moru podići mnoge cijene u zapadnim gospodarstvima.

Vodeći indeks pokazao je da je cijena kontejnera ovog tjedna porasla za 310% u odnosu na razinu iz studenog.

To povećanje, zajedno s kašnjenjima u prijevozu tereta, znači da bi troškovi mnogih uvezenih dobara mogli porasti dok prolaze kroz opskrbni lanac, prijeteći ponovnim povećanjem inflacije.

Međutim, ekonomisti kažu da bi slabija potražnja u velikim gospodarstvima zbog viših troškova zaduživanja trebala ograničiti učinak, barem kratkoročno.


16:01 Pentagon tvrdi da napadi na ciljeve Hutija u Jemenu nisu dio sukoba između Izraela i Hamasa.

Tajnik za tisak general-bojnik Patrick Ryder rekao je za CBS News da su "ciljani" napadi bili posebno usmjereni na ometanje pobunjeničke skupine i zaustavljanje njezinih napada na brodove u Crvenom moru.

"Imate Huti pobunjenike koji provode napade na međunarodne brodove - više od 50 zemalja je pogođeno time, utječući na ekonomski prosperitet više nacija. Dakle, ovo nije dio sukoba između Izraela i Hamasa", rekao je CBS-u

General bojnik Ryder ranije je rekao za CNN da su američko-britanski udari imali "dobre učinke" i da će obje vojske nastaviti pratiti situaciju radi osvetničkih napada.

Dodao je kako nema planova za slanje američkih trupa u regiju.

"Nastavit ćemo nadzirati i kao što su predsjednik i ministar obrane Austin rekli, nastavit ćemo poduzimati potrebne mjere."

Tajnik za tisak ponovio je da se vojna akcija razlikuje od onoga što se događa u Gazi.

"Nitko ne želi vidjeti širi regionalni sukob. Ali opet, ne možemo dopustiti ovakvu vrstu opasnog, nepromišljenog ponašanja", rekao je.


14:50 - Jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran, objavili su u petak da su svi američki i britanski interesi postali "legitimne mete" nakon što su ih u noći na petak napali SAD i saveznici.

“Svi američki i britanski interesi postali su legitimne mete za jemenske oružane snage kao odgovor na njihov izravnu i objavljenu agresiju na Jemen", objavilo je Visoko političko vijeće Hutija, a prenijela novinska agencija Saba.

Vijeće upozorava da američko-britanski napadi neće proći nekažnjeno. Napad su podržale Nizozemska, Kanada, Bahrein i Australija.

“Amerikanci i Britanci trebaju znati da naše hrabre oružane snage neće dopustiti da prođu nekažnjeno. Radost agresora neće dugo trajati", stoji u priopćenju vijeća.

Pobunjenici, koji kontroliraju velike dijelove Jemena i podržavaju Palestince u Gazi, proteklih su tjedana napadali trgovačke brodove u Crvenom moru kako bi spriječili da dođu do Izraela.

Američki i britanski zrakoplovi, brodovi i podmornice napali su u noći na petak mete diljem Jemena u znak odmazde za napade Hutija na brodove u Crvenom moru, šireći regionalni sukob izazvan izraelskim ratom u Gazi.

Huti su objavili da su petorica boraca poginula u ukupno 73 zračna udara te obećali da će se osvetiti i nastaviti napade na brodove u znak potpore Palestincima u borbi protiv Izraela u palestinskoj enklavi.


14:08 - Cijene zlata porasle su u petak na svjetskim tržištima zbog straha od eskalacije sukoba na Bliskom istoku koji je potaknuo ulagače da kapital preusmjere u sigurnu imovinu.

Na fizičkom je tržištu cijena zlata tijekom prijepodneva porasla za 0,5 posto, na 2.038 dolara za uncu, produljivši uzlaznu putanju koja je u proteklih gotovo mjesec dana drži iznad razine od 2.000 dolara.

Na terminskom tržištu u SAD-u zlato je poskupjelo za 1,2 posto, na 2.042 dolara.

"Zlatu cijena raste zbog aktualnog geopolitičkog sukoba na Bliskom istoku... Unatoč tome što je stopa inflacije u SAD-u nadmašila očekivanja, cijene zlata danas su se oporavile i porasle, a vjerojatno će rasti i dalje", rekao je Kunal Shah iz Nirmal Bang Commoditiesa u Mumbaiju.

Sjedinjene Države i Britanija napale su mete u Jemenu povezane s pokretom Hutija, a Saudijska Arabija pozvala je na suzdržanost, napominje Reuters.

U takvim su uvjetima u petak porasle i cijene srebra, za 0,7 posto, na 22,91 dolar po unci. U sličnom postotku poskupjela je i platina, na 920,42 dolara. Najblaži rast bilježio je paladij, za blagih 0,2 posto, na 990,25 dolara, pokazuju burzovni podaci.


12:31 "Velika Britanija pokušava Crveno more pretvoriti u ‘more krvi‘", rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan. Istaknuo je i kako britanski udari protiv Hutija u Jemenu nisu proporcionalni.

"Huti u Jemenu postavljaju uspješnu obranu, tj. odgovor protiv SAD-a", izjavio je Erdoğan.


12:26 Jordan kaže kako su izraelski "ratni zločini" protiv Palestinaca krivi za pojačane regionalne napetosti i nasilje u Crvenom moru, zbog čega bi se rat mogao dalje rasplamsati na šire područje Bliskog istoka.

Jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi rekao je da međunarodna zajednica nije uspjela djelovati kako bi zaustavila izraelsku "agresiju" protiv Palestinaca.

"Izraelska agresija na Gazu i kontinuirano činjenje ratnih zločina protiv palestinskog naroda i nekažnjeno kršenje međunarodnog prava odgovorni su za rastuće napetosti kojima svjedočimo u regiji. Međunarodna zajednica nalazi se na humanitarnom, moralnom, pravnom i sigurnosnom raskrižju. Ili će preuzeti odgovornost i okončati izraelsku arogantnu agresiju i zaštititi civile, ili će dopustiti izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu i njegovim ekstremističkim ministrima da nas uvuku u regionalan rat koji prijeti svjetskom miru", izjavio je Safadi.

Dodao je kako Izrael čitavu regiju gura prema još većem sukobu, "nastavljajući svoju agresiju i pokušavajući otvoriti nove frontove", a istaknuo je i kako "izraelske vojne akcije protiv civila u Gazi ispunjavaju zakonsku definiciju genocida".


12:12 Češki predsjednik Petr Pavel, koji je ujedno i umirovljeni general NATO-a, podržao je zračne napade SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva na vojne ciljeve Hutija u Jemenu.

"Provokativni i opasni napadi Hutija na pomorski promet u Crvenom moru više se ne mogu tolerirati. Vojna akcija naših saveznika nužan je korak kako bi se spriječile rastuće napetosti u regiji i obnovio siguran međunarodni trgovinski prolaz", objavio je na platformi X.


11:54 Rusko ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je napade na Jemen, nazivajući ih "kockanjem" te "izravnom prijetnjom globalnom miru i sigurnosti".

“Vjerujemo da kockanje takozvanih ‘koalicijskih‘ snaga u Jemenu predstavlja izravnu prijetnju globalnom miru i sigurnosti,” rekao je glasnogovornik ministarstva, ističući kako je Rusija zatražila sastanak Vijeća sigurnosti UN-a "na kojem će jasno biti izražena ruska načelna osuda ovih nezakonitih radnji".

I glasnogovornik Kremlja osudio je udare SAD-a i UK-a na Jemen.

"S gledišta međunarodnog prava, oni su nelegitimni", kaže Dmitrij Peskov i dodaje kako je Kremlj više puta pozvao Hutije da prestanu s napadima na brodove.

Rusija je bliski saveznik Irana, koji naoružava, obučava i podržava Hutije.


11:47 Danski ministar obrane, Troels Lund Poulsen, rekao je u petak ujutro da vlada njegove zemlje "podržava akciju pod vodstvom Amerike koja se sinoć dogodila u Jemenu".

"Slobodna plovidba je od presudne važnosti i stoga danska vlada daje prijedlog da se u to područje pošalje fregata", dodao je.


11:33 Italija je odbila sudjelovati u američko-britanskim udarima na Hutije u Jemenu, objavio je The Guardian pozivajući se na izvor iz vlade, koji nije htio biti imenovan zbog osjetljivosti pitanja, no objasnio je kako Rim radije želi voditi politiku "smirivanja" u Crvenom moru.

Izvor je također rekao kako bi vladi bila potrebna potpora parlamenta da bi sudjelovala u bilo kakvoj vojnoj akciji, što bi onemogućavalo brzo odobrenje.

Nizozemska, Australija, Kanada i Bahrein pružili su logističku i obavještajnu potporu napadima, rekli su američki dužnosnici.


11:22 TV kanal Al-Masirah, kojim upravljaju Hutiji, na Telegramu je objavio lokacije koje su bile meta napada koje su predvodile Sjedinjene Američke Države.

Mreža navodi kako su zabilježeni udari na glavni grad Sanu, uključujući zračnu bazu al-Dulaimi u blizini međunarodne zračne luke u zemlji.

Druge mete navodno uključuju kamp istočno od grada Saada, lokacije oko zračne luke Hudaydah, međunarodne zračne luke Taiz i obalnu četvrt Abs.

Oglasio se i vojni glasnogovornik Hutija, Yahya Saree, koji tvrdi kako je zajednička američko-britanska operacija izvršila 73 napada u Sani, Hodeidi, Taizu, Hijjahu i Saadi, što je rezultiralo s petero mrtvih i šestero ozlijeđenih. Nema izvještaja o civilnim žrtvama.

"Odgovornost za ovu agresiju leži na neprijateljima i to neće proći nekažnjeno", izjavio je i dodao kako će "nastaviti gađati neprijateljske entitete na kopnu i moru te i dalje podupirati Gazu".


10:35 Saudijska Arabija, koja je vodila kampanju zračnog bombardiranja Hutija od 2015., pozvala je na "suzdržanost i izbjegavanje eskalacije" nakon napada SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva.

Službena Saudijska tiskovna agencija kaže kako kraljevstvo operaciju promatra s "velikom zabrinutošću".

Saudijci su formirali koaliciju arapskih država kako bi uklonili Hutije i obnovili jemensku vladu saveznika Saudijske Arabije, koju su Hutiji svrgnuli.

Kampanja bombardiranja koju predvodi Saudijska Arabija ubila je oko 20.000 ljudi, od kojih su oko polovice bila djeca, pokazala su izvješća UN-a.

Saudijska Arabija ključni je saveznik SAD-a i UK-a, koji su dva najveća dobavljača oružja kraljevstvu.


10:09 U američkim i britanskim udarima ubijeno je pet hutijskih boraca, objavili su sami pobunjenici i obećali odmazdu, prenosi Sky News.

Glasnogovornik Hutija rekao je kako je i šestero njihovih boraca ranjeno, obećavši da "ovo neće proći bez kažnjavanja ili odmazde".

Pobunjenička skupina nastavit će blokirati prolaz brodovima u Crvenom i Arapskom moru, dodao je.


10:04 Njemačko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u petak da su noćašnji američko-britanski napadi na vojne mete Hutija u Jemenu imali za cilj spriječiti daljnje napade, javlja Reuters.

"Naš cilj ostaje deeskalacija napetosti i ponovno uspostavljanje stabilnosti u Crvenom moru", napisalo je ministarstvo u objavi na X-u.


09:38 Francuska je osudila napade Hutija na komercijalne brodove u Crvenom moru, pozivajući da isti odmah prestanu nakon udara SAD-a i Velike Britanije na vojne ciljeve Hutija u Jemenu.

"Tim oružanim akcijama Hutiji snose iznimno ozbiljnu odgovornost za eskalaciju nasilja u regiji", navodi se u priopćenju francuskog ministarstva vanjskih poslova.


09:09 Hamas je oštro osudio napade na Hutije u Jemenu.

"SAD i UK snosit će odgovornost za posljedice svojih napada na sigurnost regije", rečeno je.

Druge skupine i nacije koje žestoko kritiziraju napade uključuju same Hutije, Hezbolah, Iran i Irak, dok je Saudijska Arabija izrazila zabrinutost.

Dužnosnici UK-a akciju su opravdali samoobranom.

"Naša i akcija Amerikanaca prošle noći bila je samoobrana kako bismo se obranili od daljnjih napada na naše ratne brodove dok oni obavljaju svoj zakonit i razuman posao", rekao je ministar oružanih snaga James Heappey za Times Radio.


8:34 U podcastu Prva linija ovoga ponedjeljka (dakle 8.1., prije ove akcije SAD-a i UK-a) bavili smo se upravo situacijom u Crvenom moru, razlozima zbog kojih Huti napadaju brodove, koji su im točno brodovi meta, kako to utječe na globalnu ekonomiju i koje su opcije Zapada, ponajprije SAD-a da na te napade odgovori. Emisiju možete pogledati u videu ispod.


8:15 Rusija je zatražila hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u petak kako bi se raspravljalo o vojnim napadima Sjedinjenih Država i Velike Britanije na Jemen, koje su oštro osudili Iran i oružana skupina Hezbolah.

"Rusija je zatražila hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a 12. siječnja u vezi s napadima SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva na Jemen", priopćila je stalna misija Rusije pri Ujedinjenim narodima.

Sjedinjene Države i Britanija pokrenule su napade iz zraka i s mora na vojne ciljeve Hutija u Jemenu kao odgovor na napade na brodove u Crvenom moru, što je dramatično regionalno proširenje rata Izraela i Hamasa u Gazi.

Glasnogovornik jemenskih Hutija rekao je da nema opravdanja za američko-britanski napad i dodao kako će skupina koju podržava Iran nastaviti gađati brodove koji plove prema Izraelu.

Iran je u petak rekao da osuđuje američko-britanski napad, upozoravajući da će on potaknuti "nesigurnost i nestabilnost" u regiji, izvijestili su iranski državni mediji.

"Snažno osuđujemo vojne napade koje su jutros izvele Sjedinjene Države i Velika Britanija na nekoliko gradova u Jemenu", rekao je Naser Kanani, glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova.

"Ovi napadi su jasno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Jemena i kršenje međunarodnih zakona", dodao je.

Moćna libanonska oružana skupina Hezbolah priopćila je u petak da osuđuje američko-britanski napad na Jemen. Skupina koja je povezana s Iranom dodala je da "američka agresija još jednom potvrđuje da su SAD ravnopravni partner u tragedijama i masakrima koje je počinio cionistički neprijatelj u Gazi i regiji", stoji u priopćenju.

Nekoliko desetaka antiratnih aktivista okupilo se na Times Squareu u New Yorku i ispred Bijele kuće kasno u četvrtak kako bi prosvjedovali protiv američkih i britanskih napada, rekavši da taj korak prijeti širenjem rata u Gazi.

Napadi su pokrenuti kao odgovor na napade Hutija na brodove u Crvenom moru, za koje pokret kaže da predstavljaju potporu Palestincima pod opsadom Izraela u Gazi kojom upravlja Hamas.

Prosvjednici na Times Squareu uzvikivali su slogane poput "dalje ruke od Bliskog istoka", "dalje ruke od Jemena" i "dalje ruke od Gaze". Demonstranti u blizini Bijele kuće mahali su palestinskim zastavama i nosili transparente na kojima je pisalo "Oslobodite Palestinu" i "prestanite bombardirati Jemen".

Napadi u Jemenu predstavljaju jednu od dosad najdramatičnijih demonstracija širenja rata u Gazi otkako je izbio u listopadu, iako su SAD i njegovi saveznici u zajedničkoj izjavi rekli da nemaju namjere eskalirati napetosti.

Huti, koje podržava Iran, a koji kontroliraju većinu Jemena, gađali su komercijalne brodove u Crvenom moru bespilotnim letjelicama i projektilima, prisiljavajući brodare da promijene kurs i idu dužim rutama.


08:06 Borbeni zrakoplovi Ujedinjenog Kraljevstva zadali su udarac dvjema lokacijama za bespilotne letjelice i rakete. Britansko ministarstvo obrane izvijestilo je kako su zračne snage letjele s četiri mlažnjaka Typhoon kako bi izvele precizne napade na dva hutijska vojna cilja u Jemenu.

Rečeno je kako su zrakoplovi ispalili navođene bombe Paveway IV na Bani u sjeverozapadnom Jemenu, odakle su Huti lansirali izviđačke i napadačke dronove.

"Brojne zgrade uključene u operacije bespilotnih letjelica bile su mete naših zrakoplova", priopćilo je britansko ministarstvo obrane.

Zrakoplovi su također pogodili aerodrom u Abbsu, koji se koristi za lansiranje krstarećih projektila i bespilotnih letjelica.

"Prvi pokazatelji govore da je sposobnost Hutija da prijete trgovačkim brodovima oslabljena. Prilikom planiranja napada, posebno se pazilo da se svaki rizik za civile svede na najmanju moguću mjeru, a svaki takav rizik dodatno je ublažen odlukom da se udari izvode tijekom noći", stoji u priopćenju britanskog ministarstva obrane.


07:34 Savjetnik iračkog premijera, Fadi al-Shammari, optužio je Zapad za širenje sukoba između Izraela i Hamasa, izvijestila je državna novinska agencija INA.

Fadi al-Shammari tvrdi kako Zapad povećava napetosti u regiji.


07:31 Hutiji kažu kako ih "napadi na Jemen neće odvratiti od toga da i dalje podupiru Gazu".

"Nema apsolutno nikakvog opravdanja za ovu agresiju na Jemen, jer nije bilo prijetnje međunarodnoj plovidbi u Crvenom i Arapskom moru. Gađanje će nastaviti utjecati na izraelske brodove ili one koji idu prema lukama okupirane Palestine. SAD i Velika Britanija pogriješile su misleći da će udari odvratiti Jemen od potpore Palestini i Gazi", napisao je na X-u glasnogovornik Hutija, Mohammed Abdulsalam.

Hutijski general bojnik Abdul Salam Jahaf tvrdi, iako za to nije pružio nikakve dokaze, da su američki i britanski bojni brodovi pogođeni u Crvenom moru.

"U ranim jutarnjim satima izbila je velika bitka. Na američko, britansko i izraelsko barbarstvo odgovoreno je i sad je izbila velika bitka u Crvenom moru... Sigurno je da je pogođeno više američkih i britanskih bojnih brodova", izvijestio je, ali sat vremena nakon njegove izjave, Reuters piše kako nije došlo ni do kakve odmazde.

Američki dužnosnici rekli su kako "ne bi bili iznenađeni da vide nekakav odgovor".


06:39 Američke zračne snage tvrde kako su pogodile "više od 60 ciljeva na 16 lokacija militantnih Hutija koje podupire Iran, uključujući zapovjedne i kontrolne čvorove, skladišta streljiva, lansirne sustave, proizvodna postrojenja i radarske sustave protuzračne obrane".

"U napadima je korišteno više od 100 precizno navođenih streljiva različitih vrsta. Ovi udari sastojali su se od koalicijskih zračnih i pomorskih napada te sredstava za podršku iz cijele regije, uključujući zrakoplove Središnjeg zapovjedništva američkih pomorskih snaga i rakete Tomahawk za kopnene napade lansirane s površinskih i podzemnih platformi", izvijestili su.


06:32 Huti će nastaviti gađati brodove koji idu prema Izraelu, unatoč udarima SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je njihov glasnogovornik Mohammed Abdulsalam i dodao kako nema opravdanja za napad na Jemen.

U međuvremenu, Iran i Rusija reagirali su na udare.

Rusija je zatražila hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kako bi se raspravljalo o napadima, koje je Iran oštro osudio, nazivajući ih kršenjem suvereniteta Jemena.

"Snažno osuđujemo vojne napade koje su izvele Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo na nekoliko gradova u Jemenu... Smatramo da je to jasno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Jemena te kršenje međunarodnih zakona, propisa i prava", stoji u priopćenju glasnogovornika iranskog ministarstva vanjskih poslova, Nassera Kanaanija.

Militantna skupina Hezbolah u Libanonu također je osudila akciju.


06:06 Središnje zapovjedništvo SAD-a na X-u je objavilo snimke zrakoplova uključenih u napade na Jemen, kao i izjavu generala Michaela Erika Kurille.

"Militante Hutija i njihove destabilizirajuće iranske sponzore držimo odgovornima za nezakonite, neselektivne i bezobzirne napade na međunarodne brodove, koji su dosad utjecali na 55 zemalja, kao i za ugrožavanje života stotina pomoraca. Njihove nezakonite i opasne radnje nećemo tolerirati i oni će za to odgovarati", rekao je.


05:33 Vođa Hutija, Mohammed al-Bukhaiti, zaprijetio je kako će SAD i Velika Britanija "uskoro shvatiti" da su napadi na Jemen "najveća ludost u njihovoj povijesti".

"Amerika i Britanija pogriješile su kad su pokrenule rat protiv Jemena jer nisu imale koristi od svojih prethodnih iskustava", napisao je na X-u.

"Svaki pojedinac na ovome svijetu suočen je s dva izbora - stati ili uz žrtve genocida ili uz njegove počinitelje", dodao je.


05:29 Tijekom noći, pred vratima Bijele kuće okupila se skupina prosvjednika koji su skandirali "Neka Jemen živi" i "Ruke dalje od Jemena".

Prema prvim informacijama, čini se kako su događaj organizirale antiratne skupine Code Pink i koalicija ANSWER.

Video, koji je spomenuta koalicija objavila na platformi X, prikazuje još jedan antiratni prosvjed koji se održava na Times Squareu u New Yorku.


05:22 U telefonskom brifingu s novinarima, visoki američki dužnosnik rekao je kako još nije bilo nikakvog vojnog odgovora od zapovjednika Hutija.

"Dosad nismo vidjeli nikakvu izravnu akciju odmazde usmjerenu prema SAD-u ili drugim članicama koalicije. Ostajemo spremni, naravno da ćemo se braniti, ali u ovom trenutku nismo vidjeli odgovor Hutija", izjavio je dužnosnik, koji je želio ostati anoniman.

Istodobno, Saudijska Arabija zatražila je od SAD-a i saveznika da pokažu suzdržanost i "izbjegnu eskalaciju".

Rijad pomno i s "velikom zabrinutošću" prati situaciju.


05:06 Predsjednik SAD-a Joe Biden potvrdio je u četvrtak da su Sjedinjene Države i Velika Britanija, uz potporu Australije, Bahreina, Kanade i Nizozemske, izveli napade u Jemenu na lokacije koje koriste pobunjenici Huti, poručivši i da, ako bude potrebno, neće oklijevati s daljnjim akcijama.

"Ovi udari izravan su odgovor na napade Huta bez presedana na međunarodna pomorska plovila u Crvenom moru, uključujući korištenje protubrodskih balističkih projektila prvi put u povijesti", poručio je Biden u izjavi koju je objavila Bijela kuća.

"Napadi su ugrozili američko osoblje, civilne pomorce i naše partnere, kao i trgovinu te slobodu plovidbe", dodao je.

Poručio je i da, ako bude potrebno, "neće oklijevati" s daljnjim akcijama s ciljem zaštite ljudi i slobodnog protoka trgovine.

"Ciljane napade" protiv Hutija u Jemenu i sudjelovanje Kraljevskih zračnih snaga potvrdio je i britanski premijer Rishi Sunak.

Američki dužnosnici otkrili su Reutersu da su napadi izvedeni zrakoplovima, brodovima i podmornicama, a da je ciljano više od desetak lokacija.

Glavni grad Sana, kao i gradovi Saada te Zamar i pokrajina Al-Hudaida samo su neki od ciljeva napada, potvrdio je dužnosnik Huta, nazvavši te napade "američko-cionističko-britanskom agresijom".

Huti, koji kontroliraju veći dio Jemena, gađaju brodske rute na Crvenom moru kako bi iskazali podršku Hamasu, palestinskoj islamističkoj skupini koja se bori protiv izraelske ofenzive u Gazi. Napadi pritom ugrožavaju međunarodnu trgovinu na ključnoj ruti između Europe i Azije koja čini oko 15 posto svjetskog brodskog prometa.


PRVA VIJEST

1:06 Američke i britanske snage započele su zračne napade na pobunjenike Hutije u Jemenu, potvrdili su američki dužnosnici, a objavio BBC.

Prijavljeni su napadi na glavni grad Sanu i Hudaydah, lučko uporište Hutija na Crvenom moru.

Američki dužnosnik rekao je novinskoj agenciji Reuters da su napade izveli zrakoplovi, brodovi i podmornica.

Na društvenoj mreži X, bivšem Twitteru, jemenski slobodni novinar Ali al-Sakani objavio je kako su zračni udari na položaje Hutija u izvedeni u provincijama Sanaa, Saada, Dhamar i Hudaydah.

Američki dužnosnici koje je citirao Associated Press rekli su da su izvedeni žestoki udari u kojima su korišteni krstareći projektili Tomahawk i borbeni zrakoplovi. Mete Hutija uključivale su logistička središta, sustave protuzračne obrane i skladišta oružja, rekli su. Novinari AP-a u Sani čuli su četiri eksplozije, ali nisu vidjeli tragove ratnih zrakoplova. Dvojica stanovnika Hudaydaha rekli su da su čuli pet jakih eksplozija.

Podsjetimo, američki i britanski dužnosnici objavili su u srijedu da su njihove mornarice presrele jedan od dosad najvećih napada Hutija dronovima i raketama na brodove u Crvenom moru. U srijedu je Vijeće sigurnosti UN-a donijelo rezoluciju kojom se zahtijeva od Hutija da odmah prekinu napade na brodove i implicitno podržava vojna akcija protiv Hutija i njihovog ometanja prometa jednim od najvažnijih svjetskih pomorskih putova. Vijeće sigurnosti je rezolucijom podržalo pravo država članica UN-a da brane svoja plovila.

Hutiji koji, uz podršku Irana, drže veći dio Jemena, tvrde da ciljaju brodove povezane sa Izraelom u znak protesta protiv izraelskih napada na Gazu. UN-ova rezolucija zahtijeva "da Hutiji odmah prestanu sa svim takvim napadima, koji ometaju međunarodnu trgovinu i podrivaju slobodu plovidbe, kao i regionalni mir i sigurnost". Za rezoluciju je glasalo jedanaest država, dok su Rusija, Kina, Mozambik i Alžir bili suzdržani.

Zbog terorističkih napada na brodove, međunarodno udruženje brodskih prijevoznika objavilo je da 20 posto kontejnerske plovidbe sada izbjegava Crveno more i umjesto toga koristi mnogo dužu rutu oko južnog vrha Afrike.

Hutiji su objavili da su u utorak gađali američki brod koji je pružao podršku Izraelu. Bio je to 26. napad na trgovačke brodove u Crvenom moru od 19. studenog.

Hutiji su ugrozili plovidbu jednim od najvažnijih pomorskih puteva na svijetu. Gotovo 15 posto svjetske pomorske trgovine prolazi Crvenim morem, koje je Sueskim kanalom povezano sa Sredozemljem i predstavlja najkraću pomorsku rutu između Europe i Azije.

Hutiji su 2014. preuzeli kontrolu nad glavnim jemenskim gradom Sanom i sljedeće godine zauzeli velike dijelove zapadnog Jemena, nakon čega se na strani jemenske vlade angažirala vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom. Smatra se da je od tada u ratu u Jemenu poginulo više od 150.000 ljudi, a 21 milijun stanovnika te siromašne zemlje ovisi o humanitarnoj pomoći. Saudijska Arabija i SAD optužuju Iran da krši embargo UN-a dostavljajući Hutijima oružje, uključujući bespilotne letjelice, krstareće i balističke projektile.

Bilo kakav američki napad na jemenske pobunjenike Hutije neće proći bez odgovora, rekao je čelnik skupine Huti Abdel Malek al-Huti ranije, u četvrtak.

Al-Huti je u govoru koji je emitirala televizija rekao da će taj odgovor biti ozbiljniji od nedavnog napada u kojem je bespilotnim letjelicama i projektilima napadnut američki brod u Crvenom moru.

"Bilo kakav američki napad neće ostati bez odgovora. Reakcija će biti jača od napada izvršenog brojnim raketama i s dvadeset dronova", kazao je.

"Odlučniji smo gađati brodove povezane s Izraelom i nećemo uzmaknuti", poručio je al-Huti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:02