NEUSPJEŠNO TESTIRANJE

Amerikanci u operaciji hvatanja bin Ladena koristili 'nevidljive' helikoptere?

Objavljene fotografije srušenog helikoptera pokazuju neke dijelove koje klasični Blackhawk nema, a naglasak je na zaštićenom stražnjem rotoru
 Screenshot YouTube

Supertajna operacija eliminacije terorističkog vođe Osame bin Ladena provedena u noći s nedjelje na ponedjeljak imala je sve: brižno prikupljene informacije, hrabre i uvježbane specijalce, satelitski nadzor i biometrijsku forenziku. Već samo po sebi vrlo impresivno.

Međutim, izgleda da su Sjedinjene Američke Države imale još jednog 'asa u rukavu' - supertajni i za radar nevidljiv helikopter nepoznat široj javnost sve do pada tijekom operacije.

Zrakoplovni stručnjaci pokušavaju skupiti sve dostupne fotografije srušenog helikoptera kako bi mogli izraditi barem približan izgled navodno za radar nevidljive letjelice koju već sada uspoređuju sa zaboravljenim projektima iz 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća.

Za sada je riječ samo o nagađanjima te ih nitko iz američke vlade nije želio komentirati.

Mišljenja oko srušenog helikoptera mogu se svrstati u tri tabora. Najoprezniji promatrači vjeruju kako je riječ o olupini običnog helikoptera koji je toliko oštećen prilikom pada da ga je teško prepoznati. Najproširenije mišljenje je da je riječ o klasičnom američkom MH-60 Blackhawk helikopteru koji je preuređen da bude tiši i manje vidljiv za radar. Oni najradikalniji zagovaraju kako se radi o sasvim novoj vrsti helikoptera s dizajnom koji ih čini potpuno nevidljivima za radar.

Gledajući snimke s mjesta nesreće vrlo je teško složiti se s najopreznijom stranom dok se najradikalnija mišljenja ipak čine prenategnutima. Dakle, čini se da je opcija modificiranog MH-60 najizglednija.

Ta nagađanja dodatno potvrđuje i priča reportera Seana Naylora iz Army Timesa i bivšeg pilota specijalaca koji navodi kako je helikopter, modificiran od strane Lockheed Marina, 'imao oštre bridove, gotovo kao F-117 ', nevidljivi lovac koji potječe iz spomenute kompanije.

I objavljene fotografije srušenog helikoptera također pokazuju neke dijelove koje klasična letjelica nema, prije svega zaštićeni stražnji rotor. Štit na rotoru vjerojatno služi za veću učinkovitost te stišava rad.

Na temelju dokaza dizajner Ugo Crisponi napravio je prikaz kako je navodni nevidljivi helikopter mogao izgledati. Slika vrlo podsjeća na davno ugašeni projekt RAH-66 Comanche koji je također imao zaštićeni rotor.

Pogledajte fotografiju i recite nam svoje mišljenje u komentarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 23:39